Cina India Kaum Pendatang

Jumaat, 16 Julai 2010

YANG DIKEJAR TAK DAPAT YANG DIKENDUNG BERCICIRAN

SEBERMULA, sebelum Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU 12), rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu melalak dengan laungan ‘Mahukan Perubahan’. Maksudnya, perubahan pemerintah negara atau kerajaan. Dan sudah tentu kerajaan yang dimaksudkan ialah kerajaan Barisan Nasional (BN).

Hasilnya, pada 9 Mac 2008 menyaksikan keputusan PRU 12 yang memeranjatkan di satu pihak dan menggembirakan di pihak lain. Kerajaan BN hampir tumbang dan majoriti 2/3 di Parlimen tidak berjaya dipertahankan. Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor berjaya di tawan pembangkang. Kelantan masih kekal dengan kerajaan Pas, sementara Negeri Sembilan hampir-hampir terlepas. Tidak ketinggalan, Wilayah Persekutuan juga hanyut ke tangan pembangkang.

Maka bersatulah tiga parti pembangkang yang bercelaru dari segi perjuangannya. Itulah yang diuar-uarkan dan diasak ke pemikiran rakyat. Kedah dan Kelantan milik Pas, Pulau Pinang untuk DAP dan Selangor hak mutlak PKR. Azizan dan Nik Aziz jadi MB Pas, Lim Guan Eng ditabalkan jadi Ketua Menteri Pulau Pinang dan Khalid Ibrahim jadi MB PKR di Selangor.

Sementara Mohd Nizar dari Pas dapat percuma jadi MB Perak walaupun parti beliau bukan pemenang mutlak di negeri berkenaan. Nizar kira macam kena lotri le.... Dia dapat kerusi kerana perlembagaan negeri yang tidak membolehkan warga bukan Melayu/ Islam jadi MB. Atas jasa baik Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, Nizar diterima dan dibenarkan jadi MB.

Maka jadilah Si Nizar MB Perak yang bacul. Tak ada kuasa dan jadi boneka DAP kerana kerusi DAP lebih banyak dalam kerajaan pakatan di Perak.

Bagaimanapun, BN kembali berkuasa atas titah dan perkenan Sultan setelah kesepakatan dalam pakatan pembangkang mula retak dan pecah berderai setelah sebelas bulan memerintah.

Selepas berkuasa, kerajaan pembangkang yang menamakan diri mereka ‘Pakatan Rakyat’ mula bertugas sebagai pentadbir di negeri-negeri yang dimenangi. Ada yang sangat gembira dan tidak kurang pula yang berduka nestapa.

Dipendekkan cerita, maka memerintahlah pemimpin pembangkang dalam keadaan tanpa pengalaman. Selama ini mereka cuma tahu salahkan pemimpin BN sahaja. Tahu hentam kerajaan BN aje... Bila dapat kuasa dan ada kedudukan mereka tak tahu nak buat apa. Terkejut beruk.... Apa yang mereka tahu buat ialah menyalahkan kerajaan dahulu – BN, dalam apa jua masalah yang timbul akibat tak gheti buat kerja.

Janji-janji pilihan raya gagal dilaksanakan. Kerja buat para MB dan Ketua Menteri baru itu juga entah ape-ape... Yang rakyat dengar cuma cerita kesalahan dan kesilapan pemimpin BN semasa mereka berkuasa daulu. Kroni dan rasuah jadi modal kempen. Tugas sebagai pemimpin negeri tidak menyerlah. Yang rakyat dapat adalah cerita-cerita keburukan pemimpin dahulu.

Rakyat diajak mendengar cerita-verita dongeng yang tidak logik dan bersifat fitnah. Khidmat dan kemajuan untuk rakyat tak nampak bayang. Yang diberikan kepada rakyat umum cuma ceramah politik. Siang malan pemimpin mereka berceramah. Dan ceramahnya tidak lain dari menyalah kerajaan BN dan kerajaan pusat yang masih di kuasai BN.

Perubahan yang sangat diharapkan rakyat semasa mengundi dahulu entah ke mana. Hari demi hari berlalu, bayng tak nampak. Habuk pun tarak....

Kini, setelah dua tahun berlalu dan bermacam masalah timbul di negeri-negeri yang dikuasai pembangkang, rakyat mula bosan. Lebih teruk lagi sebahagian pemimpin penting mereka lari lintang pukang meninggalkan parti masing-masing. Tidak cukup dengan itu, rakyat didedahkan pula dengan keburukan dan kelemahan pemimpin pembangkang. Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, Nik Aziz, Azizan dan Khalid Ibrahim jadi sasaran dan bahan berita utama negara.

Rakyat terkedu. Pening kepala dan tak tahu nak kata apa. Geleng kepala tak berkesudahan.... Jika terlajak perahu boleh undur, kini dah terlajak undi, nak buat macam mana? Garu kepalalah jawabnya....

Daripada empat buah negeri yang di kuasai pakatan sekarang ini, Pulau Pinang dan Selangor paling menarik perhatian. Macam-macam masalah timbul dan segala tuduhan terhadap pemimpim BN tardahulu terpercik ke muka sendiri. Isu rasuah dan kroni menjadi-jadi. Melayu cuba dipencil dan disisihkan dari Pulau Mutiara dan rompakan harta karun semakin ketara di Selangor.

Sebelum kuasa mereka kiamat, rakyat tidak dapat bayangkan entah apa lagi perlakuan onar yang pihak pembangkang akan lakukan. Tunggu dan lihat sajalah dalam keadaan kesal dan mengeluh.

Demikian secebis kisah ringkas rakyat negara bernama Malaysia, khasnya orang Melayu di Semenanjung Tanah Melayu mencari perubahan melalui kuasa politik yang ada ditangan mereka.
Melayu semakin berpecah sementara kaum imigran yang tamak dan tak sedar diri semakin bersatu. Mereka bersatu untuk merampas negara ini dari kekuasaan orang Melayu.

Kini, politik kaum imigran semakin mantap setelah sekian lama selesa dengan nikmat kelebihan ekonomi yang mereka kuasai. Melayu terus berpolimik dan dalam keadaan sesat-larat sentiasa mencari mencari helah menyalahkan orang lain. Salah sendiri ditutup rapat.

Hakikatnya, hasil PRU ke-12 pada 8 Mac 2008 menyaksikan orang Melayu di Semenanjung Tanah Melayu menyesali nasib diri kerana baru teringatkan pepatah Melayu yang menyebutkan: Yang dikejar tak dapat, yang dikendung berciciran....


Pak Sulung: Berkat kemuliaan bulan Syaaban, bulan Rasulullah ini Pak Sulung jadikan tulisan ini sebagai mukaddimah kepada blog Satu Melayu.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam Perjuangan,

Selamat ber'blogging'... untuk Agama, Bangsa dan Negara.

http://warkahkalamtimur.blogspot.com/

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog