Cina India Kaum Pendatang

Khamis, 27 Oktober 2011

KES VIDEO SEKS: Keputusan Permohonan Hishammuddin Batal Kenyataan Pembelaan Anwar Ditetap 15 Nov.


MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 15 Nov untuk keputusan permohonan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein bagi membatalkan sebahagian kenyataan pembelaan Anwar Ibrahim dalam saman fitnah berhubung video seks memaparkan pelaku mirip ketua pembangkang itu.

Hakim Datuk V T Singham menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak, Khamis.

Pada 26 April, Hishammuddin memfailkan saman fitnah terhadap Anwar berhubung wawancara ketua pembangkang itu dengan wakil media pada 22 Mac di Balai Polis Dang Wangi, selepas membuat laporan menafikan yang dirinya adalah lelaki dalam video itu.

Hishammuddin, 50, berkata, kata-kata dalam temu bual itu antara lain bermaksud yang beliau bertanggungjawab menayangkan video berkenaan kepada sekumpulan editor dan wartawan di hotel Carcosa Seri Negara pada 21 Mac.

Menteri itu berkata kata-kata itu juga bermaksud yang beliau telah mengaturkan penayangan video itu dan berkomplot dengan Perdana Menteri dan pegawai tinggi polis berhubung penayangan video itu.

Dalam pernyataan pembelaannya, Anwar berkata kata-kata beliau dalam wawancara itu telah diterbitkan atas kapasiti perlindungan bersyarat dan kedudukannya sebagai ketua pembangkang.

Anwar turut memfailkan kenyataan balas menyatakan kata-kata Hishammuddin pada sidang media yang diadakan beliau pada 21 Mac, seolah-olah mengesahkan kenyataan oleh tiga individu yang mendedahkan video itu bahawa pelaku dalam video itu adalah dirinya (Anwar).

Hishammuddin, dalam jawapannya, berkata Anwar mempunyai niat buruk semasa mengeluarkan kata-kata memfitnah itu yang kemudiannya telah dilaporkan secara meluas di media dan internet.

Beliau berkata, kata-kata itu bukan diterbitkan dengan niat baik dan motif utama Anwar ialah untuk mencemarkan reputasinya sebagai menteri dan ahli politik.
- BernamaOnline

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog