Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 23 April 2011

Raja Petra Diperintah Hadir Ke Kedutaan Malaysia Di Bangkok


PENGENDALI blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin yang kini berada di Thailand, Sabtu, diperintah hadir ke Kedutaan Malaysia di Bangkok pada pukul 9 malam ini.

Presiden Malaysia Civil Liberties Movement (MCLM), Haris Ibrahim yang bersama pengendali blog itu berkata, Raja Petra tidak ditahan sekarang.

Haris dan Raja Petra yang juga pengerusi MCLM sedang memberikan ceramah kepada rakyat Malaysia di Thailand.

Menurut laporan Malaysia Today, seorang pegawai kedutaan menemui Raja Petra sebelum acara tersebut bermula untuk memberitahunya bahawa dia diperintah untuk menghadirkan diri di Kedutaan Malaysia sejurus selepas ceramah itu berakhir.

Raja Petra ialah editor Malaysia Today.

Pada Jumaat, seorang pengendali blog, Din Merica diperintah untuk hadir di Bukit Aman dan disoal siasat oleh polis selama tiga jam dari pukul tiga hingga enam petang.

Polis ingin tahu tentang perhubungannya dengan Raja Petra dan mengenai temuramah TV3 dengan Raja Petra baru-baru ini.
- mStarOnline

SATU MELAYU:
Itulah sahaja berita ringkas yang dipaparkan. Tak diketahui untuk apa dan apa halnya. Kita tunggulah berita selanjutnya.

Polis Tidak Lagi Bersembunyi Ketika Ops Trafik


POLIS tidak lagi menjalankan tugas secara bersembunyi dalam operasi melibatkan lalu lintas, kata Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Khalid Abu Bakar.

"Kita tidak lagi menyorok balik tiang, kita saman terus dan kalau sudah kena saman jangan lupa bayar," katanya ketika mengadakan sesi dialog dengan 1,000 belia India pada Majlis Sehari Bersama Polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor, di Shah Alam, Sabtu.

Khalid membuat kenyataan itu apabila seorang peserta dialog mengutarakan mengenai kekerapan kehadiran polis di jalan raya sejak kebelakangan ini menyebabkan pemandu lebih berdisiplin berbanding sebelum ini di mana ada anggota polis yang menyorok di hujung jalan dan kemudian keluar dari persembunyian dan menahan pesalah trafik.

Khalid kemudian memberitahu sidang media bahawa kehadiran anggota polis secara ketara dalam operasi lalu lintas telah dimulakan tidak berapa lama dahulu.

Timbalan KPN
"Jangan terkejut bila kena saman.... kita tidak seharusnya menyorok, kita akan keluar dan menguatkuasakan undang-undang," katanya.

Selain daripada peningkatan kehadiran polis bagi meningkatkan disiplin pemandu, pemandu juga diingatkan bahawa polis juga menggunakan kamera dan beberapa alat lain untuk mengesan kesalahan mereka, katanya.

Mengenai usaha Polis Diraja Malaysia (PDRM) membanteras gejala samseng di kalangan masyarakat India di Selangor, Khalid berkata selain didakwa di mahkamah, polis juga melakukan tindakan pencegahan.

"Tahun lepas 300 orang telah kita tahan di bawah undang-undang pencegahan, tindakan terhadap gangsterism dibuat secara berterusan itu sebab tidak ada kumpulan kartel jenayah atau mafia yang berkuasa di negara ini," katanya.

Khalid juga berkata PDRM tidak lagi melihat belia dan persatuan belia sebagai pelanggan sebaliknya melihat belia sebagai rakan dan persatuan belia sebagai rakan kongsi.

Liputan media terhadap isu negatif yang melibatkan golongan belia seperti rempit, buang bayi, pergaulan bebas, penagihan dadah dan pil-pil khayal semakin menguatkan perasaan kurang senang masyarakat terhadap belia kita pada hari ini tetapi persepsi negatif ini perlu diperbetulkan, katanya.
- Bernama

SATU MELAYU:
Semoga dengan cara ini para pengguna jalan raya lebih berhati-hati dan waspada demi keselamatan mereka sendiri.

Bagaimanapun, pihak polis trafik diharap akan sentiasa berada di jalan-jalan raya. Kalau kereta peronda polis dilihat sering berada di jalan raya, InsyaAllah para pemandu akan berhati-hati memandu.

Nasi Lemak Bukan Punca Utama ObesitiNASI lemak bukan punca utama masalah obesiti di kalangan murid sekolah kerana ia boleh berlaku menerusi pengambilan makanan harian berkalori tinggi yang tidak terkawal, kata Presiden Persatuan Pemakanan Malaysia, Dr Tee E Siong.

"Kita tidak boleh menyalahkan nasi lemak sahaja sebagai punca utama, sebenarnya banyak masalah atau faktor lain yang menyebabkan masalah ini berlaku.

"Salah satu faktor yang menyebabkan masalah ini berlaku adalah mengambil makanan yang banyak kalori setiap hari. Seperti yang kita tahu, setiap makanan mempunyai kalori, jadi kita perlu bijak mengawal makanan harian yang diambil," katanya pada sidang akhbar selepas majlis perasmian Bulan Pemakanan Sihat Malaysia (NMM) 2011 bertemakan 'Kanak-Kanak Sihat, Negara Lebih Sihat-Mulakan Awal' di Kuala Lumpur, Sabtu.

Beliau berkata ibu bapa perlu menanamkan tabiat makanan secara sihat dalam diri anak masing-masing kerana usaha itu akan menjadi lebih sukar apabila mereka meningkat remaja.

"Kami percaya bahawa mesej tentang makanan secara sihat perlu disampaikan kepada kanak-kanak sejak usia muda seawal tiga tahun lagi," katanya yang menggesa ibu bapa meningkatkan pengetahuan tentang pemakanan.

Dr. Tee E Siong
Dr Tee berkata kanak-kanak prasekolah dan sekolah rendah merupakan golongan paling berisiko terhadap kesan malnutrisi kerana mereka sedang membesar secara fizikal, selain mengalami perkembangan mental, emosi dan sosial pada peringkat ini.

"Berlebihan dan kekurangan pemakanan bukan sahaja boleh menjejaskan tumbesaran dan perkembangan kesihatan anak-anak, malah berlebihan berat badan akan membawa kesan kesihatan yang tidak diingini di masa hadapan.

"Ini juga boleh menyebabkan kanak-kanak berisiko tinggi terhadap penyakit berjangkit seperti darah tinggi dan diabetes pada usia muda," katanya.

Karnival dua hari NMM 2011 di Pusat Pameran MidValley, yang dirasmikan Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara Dr Anjli Doshi-Gandhi, bertujuan meningkatkan tahap kesihatan kanak-kanak menerusi pedidikan makanan.

Turut dilancarkan ialah dua penerbitan utama NMM iaitu buku 'Resepi Hidangan Berkhasiat-Resipi Mudah Untuk Si Manja yang Sedang Membesar' untuk ibu bapa dan buku 'Ceria dengan Gaya Hidup Sihat' untuk kanak-kanak.
- Bernama


SATU MELAYU:
Masalah obesiti kanak-kanak masa kini bergantung sepenuhnya kepada amalan pemakanan di rumah. Bukan di sekolah.

Kalau di rumah pun kanak-kanak didedahkan dengan makanan segera atau makanan yang dibeli dari luar kerana ibu malas atau tidak ada masa untuk menyediakan makanan keluarga, selagi itulah masalah obesiti tidak akan berjaya di atasi.

SM tak mahu membebel panjang mengenai sikap menyediakan makanan keluarga masa kini oleh para isteri atau suri rumah, nanti Datuk Shahrizat marah pulak.

Stesen Komuter Senawang, Sungai Gadut Mula Operasi Bulan Depan

Stesen Komuter Senawang dalam pembinaan....
STESEN komuter baru di Senawang dan Sungai Gadut, Negeri Sembilan yang merupakan sebahagian daripada Projek Landasan Keretapi Berkembar Elektrik (PLBE), akan beroperasi pertengahan bulan depan.

Presiden Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Dr Aminuddin Adnan berkata ini menjadikan jumlah keseluruhan stesen komuter KTMB meningkat kepada 53 buah.

"Ini adalah peringkat pertama dalam PLBE yang sudah diselesaikan dengan keseluruhan projek ini dijangka siap pada 2014," katanya pada sidang media selepas pelancaran KTM Komuter Run 2011 oleh Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, di Kuala Lumpur Sabtu.

PLBE merupakan projek bernilai RM3.45 bilion yang melibatkan laluan Seremban-Gemas sejauh 98.116 kilometer merentasi Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Pada majlis itu KTMB turut memperkenalkan sistem tiket 1RM (1 Rakyat Malaysia) bagi warga emas, Orang Kelainan Upaya dan pelajar sekolah yang berpakaian seragam.


Mengulas sistem tiket 1RM itu, Aminuddin berkata tiket yang berharga RM1 tersebut akan dijual mulai 1 Mei ini di 51 kaunter komuter KTMB dan kepada 100 pengguna pertama setiap hari.

"Tujuannya (pengenalan tiket 1RM) untuk menyahut seruan kerajaan melalui konsep 1Malaysia, Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan. Tiket untuk satu hala ini akan dijual dari 6 pagi hingga 6 petang," katanya.

Selain itu, Aminuddin berkata KTMB akan memperkenalkan konsep tiket bersepadu menerusi pemasangan sistem Kutipan Tiket Automatik (AFC) baru seperti yang dilaksanakan Rapid KL.

"Dengan sistem baru ini, mereka yang menggunakannya boleh beralih dari satu sistem pengangkutan ke pengangkutan lain dengan mudah," katanya.

AFC masih dalam proses reka bentuk dan pemasangannya dijangka mengambil masa antara 12 hingga 15 bulan sebelum dapat dilaksanakan sepenuhnya.

Beliau juga tidak menolak peningkatan harga tiket ekoran daripada pengenalan konsep tiket bersepadu itu.

"Kita telah membelanjakan hampir RM2 bilion untuk projek ini.Jadi apabila perkhidmatan ini bertambah baik, kita perlu mengkaji balik tambang (KTMB)," katanya.
- Bernama

SATU MELAYU:
Alhamdulillah.... satu lagi usaha yang menepati slogan ‘Rakyat Didahulukan’ menjadi kenyataan.

Ulang-alik ke China bawa dadah: 2 Penyeludup Eramin RM3.37 juta Tumpas....

LIAH (kanan) menunjukkan Eramin 5 dalam bagasi yang dirampas LCCT, Sepang, semalam.
RAHSIA dua lelaki tempatan yang berkunjung antara lima hingga enam kali sebulan ke China, akhirnya terbongkar apabila ditahan sebaik tiba di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) Sepang dengan 35 kilogram (kg) atau 168,480 biji Eramin 5 bernilai RM3.37 juta dijumpai dalam beg mereka, Rabu lalu.

Mereka yang berumur dalam lingkungan 20-an dan 30-an itu ditahan secara berasingan dalam operasi Cawangan Narkotik Kastam Diraja Malaysia (KDRM) jam 4.45 petang selepas menaiki penerbangan sama dari Shenzhen.

Siasatan awal kastam mendapati kedua-dua penyeludup dadah itu berkunjung ke bandar raya selatan China sejak beberapa tahun lalu dengan setiap kunjungan hanya dua atau tiga hari.

Dalam tangkapan kali ini, mereka ke Shenzhen Isnin lalu dan pulang pada Rabu.

Timbalan Pengarah Kastam Cawangan Narkotik KDRM, Liah Omar, berkata penahanan mereka yang berasal dari Negeri Sembilan itu juga adalah yang pertama membabitkan warga tempatan tahun ini, berbanding sebelum ini penyeludupan dadah sering dilakukan warga asing.

“Lelaki berumur 20-an ditahan hasil pemantauan dan pemeriksaan terhadap penumpang yang tiba dari Shenzhen dan apabila dua begnya diperiksa, kami berjaya mengesan 12 bungkusan plastik yang mengandungi Eramin 5 seberat 23.4kg dengan nilai pasaran kira-kira RM2.25 juta.

“Lelaki kedua berusia 30-an ditahan apabila di dalam begnya ditemui enam plastik mengandungi Eramin 5 seberat 11.7kg dengan nilai pasaran RM1.12 juta,” pada dalam sidang media di Pejabat Cawangan Narkotik KDRM di sini, semalam.

Liah berkata, bagasi berkenaan mempunyai ruang rahsia untuk menyorok dadah, manakala kertas karbon ditampal untuk menyukarkan ia dikesan ketika melalui mesin pengimbas, tetapi pengalaman kakitangan Cawangan Narkotik berjaya mengesan taktik itu.

Katanya, kedua-dua lelaki dipercayai menganggotai sindiket penyeludupan dadah yang sama, manakala Eramin 5 yang biasanya berwarna merah kini bertukar hijau dipercayai untuk mengelirukan pihak berkuasa.

“Mereka direman hingga 25 April dan disiasat mengikut Akta Dadah Berbahaya 1952 yang jika sabit kesalahan boleh dihukum gantung mandatori,” katanya.

Orang ramai boleh menyalurkan maklumat mengenai penyeludupan dadah di talian bebas tol 1-800-88-8855 atau 06-7917792/7587.
- BHOnline

SATU MELAYU:
Bagitulah caranya sebahagian kaum pendatang negara ini memperoleh kekayaan melimpah ruah yang membolehkan mereka menguasai ekonomi negara sejak dulu, kini dan selamanya.

Apa yang lebih mendukacitakan, kegiatan seperti inilah yang membuka ruang kepada berleluasanya rasuah di negara bertuah ini.

Alhamdulillah, kepimpinan DS Najib Tun Razak menyedari hakikat ini dan bertindak tegas melalui tranformasi kerajaan yang berhasrat menghapuskan rasuah sebagai salah satu matlamat utamanya.

InsyaAllah, keseimbangan ekonomi antara kaum di negara ini akan dapat ditingkatkan jika usaha mencegah rasuah ini berjaya.

Kekayaan kaum tertentu yang dikaut melalui pelbagai kegiatan haram menyebabkan usaha kerajaan menseimbangkan tahap ekonomi antara kaum tidak akan berjaya sampai dunia ini kiamat.

Bagaimanapun, setakat ini rakyat belum mendengar berita mengenai hukuman ‘gantung sampai mati’ dikenakan terhadap penyeludup-penyeludup dadah secara besar-besaran itu. Yang sering didengar hukuman itu hanya terkena kepada pengedar dadah kecil-kecilan yang terdiri daripada kaum Melayu.

Mungkin, siasatan terhadap kes-kes penyeludup dadah bernilai puluhan juta ringgit yang dibantaras agensi berkaitan sejak akhir-akhir masih belum selesai untuk dihadapkan di mahkamah.

Rakyat menunggu berita penghukuman ke atas mereka, tidak kira mereka warga tempatan atau asing. Yang penting kemasukan dadah secara besar-besaran ke negara ini oleh penjenayah berkenaan mestilah menerima hukuman setimpal.

Pastikan Kumpulan Kerajaan Perpaduan Terlingkup: Anwar pencatur kepimpinan Pas?

KETUA Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim dilihat sebagai pencatur sebenar kepimpinan Pas menjelangnya muktamar agung parti itu Jun depan dalam usaha meneruskan kesinambungan legasi politik beliau.

Bekas Ketua Penerangan PKR, Ruslan Kassim berkata ‘trend’ ke arah itu mula kelihatan hari ini apabila wujudnya desas-desus yang mula berlegar mengatakan puak-puak ‘Anwariyyun’ akan memastikan pemimpin yang cenderung ke arah kerajaan perpaduan sebelum ini akan kecundang pada muktamar berkenaan.

Menurut beliau jika perkara itu tidak dikekang tidak mustahil, mereka yang menjadi penyembah setia kepada Anwar akan berada di puncak kepimpinan Pas sekaligus memudahkan Anwar untuk mengawal parti berkenaan.

Ruslan Kassim
“Apa yang saya nampak begitulah….Anwar mahu mencaturkan pemilihan Pas kali ini untuk kepentingan politik beliau semata-mata kerana Ketua Pembangkang terbabit sedar  bahawa Pas mendapat sokongan sebahagian orang Melayu.

“Yang untung adalah Anwar kerana untuk kaum Cina, beliau menggunakan DAP bagi  memastikan legasi politiknya terus hidup biarpun berdepan dengan pelbagai skandal dan status kewibawaan yang semakin terhakis,” katanya kepada UMNO-Online di Kuala Lumpur.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas pemilihan agung Pas Jun depan yang kini mula bertiup kencang apabila terdapatnya desas-desus yang menyebut golongan ‘Anwariyyun’ bakal menghapuskan pemimpin yang cenderung kepada kerajaan perpaduan sebelum ini.

Antara pemimpin yang disebut-disebut bakal menerima tempias berkenaan ialah Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang selain Timbalannya, Ustaz Nasharuddin Mat Isa.

Nasaruddin Mat Isa
Mengulas lebih lanjut, Ruslan Kassim seterusnya menambah, kebenaran desas-desus yang bertiup kencang hari ini akan makin terserlah dalam masa terdekat kerana masing-masing ada kepentingan.

“Tunggulah dalam masa terdekat... Pemilihan Pas pun makin hampir dan mungkin ada sesuatu yang akan kita nampak pada waktu itu. Saya malas nak ulas lanjut-lanjut tetapi jika Hadi sebagai Presiden membiarkan keadaan itu, Pas akan hilang maruah.

“Hilangnya maruah Pas adalah kerana membiarkan mereka yang ada kepentingan sendiri memainkan peranan secara tersembunyi di dalam menentukan pemilihan kepimpinan Pas. Namun saya yakin, ahli Pas cukup bijak untuk membuat penilaian mana yang baik dan mana yang buruk. Terserahlah kepada mereka,” katanya.
-MediaUMNO

SATU MELAYU:
Tidak syak lagi pemilihan pucuk pimpinan Pas kali ini menarik perhatian umum. Kalau sebelum ini pemilihan dalam Pas berjalan dalam keadaan tenteram dan damai, ada kemungkinan kali ini pergolakan akan ketara gara-gara segelintir pemimpin berkepentingan dalam parti itu menurut telunjuk Anwar Ibrahim yang mahu menyapu keluar golongan yang mirip kepada idea ‘kerajaan perpaduan’.

Mampukah Hadi bertahan?
Jika Melayu Pas bersepakat dengan Melayu Umno dalam apa jua keadaan, cita-cita politik Anwar Ibrahim akan ‘mampos’. Tersungkur dan terkubur tanpa nisan.

Inilah akibatnya apabila Pas merelakan dirinya bersekongkol dengan ‘syaitan gondol’ yang mahukan parti pembangkang  yang mewakili kaum Melayu itu kekal berada di bawah ketiak Anwar. Perjuangan Islam entah ke mana, tapi yang penting Pas jadi satu lagi ‘kuda tonggangan’ untuk Anwar Ibrahim mencapai cita-citanya menawan Putrajaya.

Sesungguhnya, pemilihan kepimpinan Pas kali ini menguji kematangan politik ahlinya.

Sama-sama kita nantikan karah mana ahli-ahli Pas mahu parti mereka dikemudikan setelah berskongkol dengan PKR dan DAP melalui arah tunjuk Anwar Ibrahim.

PAP kena hentam melalui kempen siber....

SEORANG pengguna membaca profil Tin Pei Ling, 27, calon termuda PAP bagi pengundian bulan depan.
Pemerintah Singapura pergiat kempen hadapi pembangkang menjelang undi 7 Mei

APABILA Parti Tindakan Rakyat (PAP) memperkenalkan calon muka baru wanita berusia 27 tahun sebagai seorang daripada calonnya untuk pilihan raya bulan depan, ia sebagai harapan untuk menarik pengundi muda Singapura.

Tetapi, taktik itu tidak menjadi apabila calon itu, perunding pengurusan, Tin Pei Ling dan PAP diserang dalam internet daripada loghat bahasanya hingga gambarnya dalam Facebook menunjukkan beliau bergaya dengan beg tangan mewah.

Adalah jelas, parti pemerintah itu menghadapi kempen pilihan raya paling ‘panas’ menjelang pengundian 7 Mei depan selepas larangan kempen politik secara online ditarik balik ketika ramai penduduknya menggunakan media baru.

Disebabkan pengharaman iklan panjang mengenai pilihan raya di media cetak dan penyiaran, pembangkang yang hanya mempunyai dua daripada 84 kerusi di Parlimen, menggunakan internet untuk mencapai 2.35 juta pengundi.

Setiausaha Agung Parti Demokratik Singapura (SDP) yang juga parti pembangkang, Chee Soon Juan, berkata media sosial membantu melangkau akhbar pro PAP dan televisyen.

“Untuk SDP, ia penting bagi kami di Singapura kerana semua dikawal oleh parti pemerintah,” katanya sambil mengakui kesan media sosial hanya dalam jangka pendek.

“Ini adalah kali pertama alat ini digunakan, ia agak baru, mungkin mengambil masa sebelum suasana politik boleh disesuaikan dengan suasana elektronik,” katanya.

Tidak hairanlah, PAP yang memerintah sejak 1959 turut menggunakan internet dan media sosial lain untuk mempertahankan kedudukan dengan menyiarkan lebih 200 video memaparkan menteri bergambar dengan bayi bagi profil Facebook mereka.

Walaupun kempen secara rasmi belum dimulakan, sejak minggu lalu, semua parti politik menggunakan Facebook, Twitter, blog dan laman web sendiri untuk mempromosi diri dan calon lain.

“Orang ramai mendapat maklumat politik secara langsung sama ada menerusi rangkaian sosial, adalah wajar ahli politik menarik pengundi menerusi saluran ini,” kata pengasas bersama firma perniagaan perisikan, Brandtology, Kelly Choo.
– AFP/BHOnline

SATU MELAYU:
Walaupun Singapura dianggap sebagai sebuah negara kota yang maju dan membangun jauh lebih baik daripada negara kita Malaysia, tapi jelas kongkongan politik oleh pemimpin PAP dari segi kebebasan bersuara sangatlah memalukan.

Bayangkan sebagai sebuah negara yang dikatakan maju itu tidak membenarkan kempen pilihan raya disalur melalui media baru. Cuma baru-baru ini sahaja dibenarkan, hinggakan kepada rakyat Singapura berkempen melalui internet dianggap sebagai satu perkara baru.

Mungkinkah pemimpin PAP berasa malu dengan perkembangan politik dan kebebasan bersuara di negara kita yang jauh lebih bebas dan terbuka ketika kempen pilihan raya, maka larangan berkempen melalui internet ditarik balik?

Di Malaysia pembangkang boleh kata apa sahaja dan kutuk pemimpin pemerintah dengan pelbagai fitnah dan kata-kata kesat melalui internet. Bukan sahaja ketika kempen pilihan raya, malah sepanjang masa. Ketika pilihan raya sudah selesai pun pihak penyokong pembangkang boleh kata apa sahaja.

Kerana Pertelingkahan Sempadan: Thailand-Kemboja berbunuhan

SEORANG tentera Thailand dibawa ke hospital setelah tercedera dalam pertempuran dengan tentera Kemboja di provinsi Surin dekat sempadan Thai-Kemboja, semalam. - AFP
ENAM orang terbunuh dalam pertempuran terbaru antara tentera Thailand dan Kemboja di sempadan yang menjadi pertelingkahan kedua-dua negara itu hari ini - Jumaat.

Jurucakap Kementerian Pertahanan Kemboja, Chhum Sochear berkata, tiga askarnya maut dan beberapa orang lagi cedera dalam pertempuran itu.

Tentera Thailand pula berkata, tiga askarnya turut terbunuh manakala 13 lagi cedera.

''Mereka terbunuh akibat serangan bom,'' kata jurucakap tentear Thai di kawasan sempadan, Kolonel Prawit Hookaew.

Hookaew menambah, tiga askar yang cedera kini berada dalam keadaan kritikal.

Ia merupakan pertempuran terbaru sejak ianya bermula pada Februari lalu berdekatan kuil berusia 900 tahun, Preah Vihear yang mengakibatkan berpuluh-puluh orang cedera.

Hookaew berkata, pertempuran berkenaan setakat ini sudah tamat.

Terdahulu, jurucakap tentera Thai, Kolonel Sansern Kaewkamnerd berkata, pertempuran terbaru itu berlaku selepas subuh dan berlangsung selama setengah jam.

''Ia berlaku kira-kira 250 kilometer dari barat Preah Vihear. Pertempuran berlaku di satu lagi kuil di Ta krabey yang turut dituntut oleh kedua-dua negara,'' kata Chhum.

Beliau berkata, kedua-dua pihak menggunakan pelancar roket, mesingan dan raifal dalam pertempuran itu.

Pertempuran sebelum ini pada 4 dan 16 Feb lepas berlaku di kawasan pertikaian dengan kedua-dua pihak menggunakan senjata berat termasuk bom, roket dan kereta kebal, menyebabkan 10 terkorban di kedua-dua belah pihak.

Persengketaan terbaru itu meletus apabila Indonesia, Pengerusi ASEAN sekarang, merancang menghantar pemerhati di sempadan Thai-Kemboja seperti yang dipersetujui pada Mesyuarat Menteri Luar ASEAN di Jakarta pada 22 Februari lepas.

Pertikaian sempadan kedua-dua negara membabitkan kawasan di sekeliling Kuil Hindu Preah Vihear yang berusia 1,000 tahun kerana mendakwa kawasan seluas 4.6km persegi yang termasuk kawasan menghala laluan masuk kuil serta persekitarannya, sebagai milik mereka.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa memutuskan pada 1962 kuil itu terletak di Kemboja, dan disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO pada 2008.

Susulan pertikaian ini, tiga pertempuran dilaporkan - 15 Julai 2008, Okt 2008 dan 3 April 2009 - sejak kuil itu diinskripsi di dalam senarai warisan dunia pada 8 Julai 2008.
- AP/AFP/BERNAMA

Imam Besar Masjidil Haram Gesa Umat Islam Kekalkan Perpaduan

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak berbual mesra dengan Dr Sheikh Abdul Rahman Abdul Aziz As-Sudais ketika menerima kunjungan Imam Besar Masjidil Haram itu di pejabatnya di Bangunan Perdana Putra di Putrajaya, hari ini.
IMAM Besar Masjidil Haram Sheikh Dr Abdul Rahman Ibn Abdul Aziz As-Sudais menggesa umat Islam agar berpegang teguh kepada Al-Quran dan As-Sunnah demi memastikan mereka kekal bersatu padu.

Beliau berkata, perpecahan di kalangan umat Islam akan berlaku sekiranya mereka tidak menjadikan kedua-dua perkara itu sebagai sebahagian amalan kehidupan seharian.

"Anda semua harus berpegang pada hadis Rasulullah S.A.W. mengenai pentingnya berpegang teguh dengan Al-Quran dan As-Sunnah, jika tidak inilah (perpecahan) jadinya kepada umat kita (Islam)," katanya dalam khutbah Jumaat yang diikuti oleh lebih 3,000 jemaah, di Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, Kuala Lumpur.

Khutbah beliau bertajuk ‘Perpaduan Islam dan Cabaran Semasa’ diterjemahkan ke Bahasa Malaysia oleh Yang Dipertua Persatuan Bahasa Arab Malaysia, Datuk Mahamud Abdul.

Sheikh Abdul Rahman turut berpesan kepada umat Islam di negara ini supaya meningkatkan ketakwaan kepada Allah S.W.T.

Imam itu berkata, perpaduan juga boleh dicapai menerusi peningkatan ilmu pengetahuan serta memahami Al-Quran serta hadis Rasulullah S.A.W.

"Dengan itu, saya menggalakkan anda semua supaya meningkatkan penguasaan Bahasa Arab kerana kesatuan umat ini satu tiangnya iaitu menguasai Bahasa Arab itu sendiri," katanya.

Katanya, umat Islam harus mengakui mereka adalah umat pertengahan di dunia iaitu bersifat sederhana dalam kehidupan seharian.

"Oleh itu, janganlah kita menjadi pelampau dan jangan pula merendah diri sampai kita ditindas oleh bangsa lain," katanya.

Beliau menambah, umat Islam juga harus mempunyai keseimbangan dari segi ilmu dan amal kerana kedua-duanya saling melengkapi.

Sheikh Abdul Rahman yang sedang dalam rangka lawatan lima hari ke Malaysia turut mengunjungi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Putrajaya petang ini.
- Bernama

SATU MELAYU:
Berdasarkan logik akal, kalaulah ajaran dan perkembangan Islam di negara ini kelam kabut dan tidak mengikut ajaran Islam sebenar, berkemungkinankah Imam Besar Masjidil Haram itu datang berkunjung untuk beberapa hari ke negara kita?
Fikir-fikirkanlah....
Tak mustahil ini juga adalah atas doa ‘solat hajat’ puak Pas yang sering memohon petunjuk kebenaran daripada Allah SWT.

Jumaat, 22 April 2011

Gerakan "1Melayu, 1Bumi" Tidak Baik Untuk Negara - Tun Dr Mahathir

TUN Dr Mahathir Mohamad pada Jumaat berkata idea gerakan "1Melayu, 1Bumi" yang dicadang Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) adalah tidak baik untuk negara.

"Saya harap ia tidak berlaku.... Jika kita laksanakan juga, akan terdapat sistem dua parti dalam politik...jika satu dikuasai oleh Melayu dan satu lagi oleh Cina, ia akan membawa mala petaka kepada negara," katanya ketika ditanya mengenai perkara itu selepas melancarkan Perdana Global Peace Foundation dan Jelajah Keamanan 2011 di sini pada Jumaat.

Pada Khamis, Perkasa mengumumkan gerakan "1Melayu, 1Bumi" akan menjadi sebahagian daripada 'Perhimpunan Melayu' yang akan diadakan pada 30 April ini di Stadium Sultan Abdul Halim di Alor Setar.

Dr Mahathir turut menasihatkan rakyat untuk memikirkannya secara mendalam mengenai sistem politik perkauman dan menegaskan bahawa ia akan menjadi mala petaka kepada negara jika berlaku.

1Melayu, 1Bumi Pendapat Peribadi Utusan Malaysia Bukan Kerajaan - Najib

PERDANA Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata gerakan '1Melayu, 1Bumi' yang disaran Utusan Malaysia merupakan pendapat peribadi penulis akhbar berkenaan dan bukan pandangan kerajaan.

"Itu pendapat peribadi penulis yang berkenaan tetapi daripada segi kerajaan kita sudah ada gagasan yang cukup jelas dan kita akan teruskan usaha kita.

"Dan, bagi orang Melayu, yang penting sekali mereka sokong Umno kalau hendak bersatu daripada segi politik," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan amanat pada Hari Perhimpunan Petani, Penternak dan Nelayan di Serdang, Jumaat.

Turut hadir Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar.

Penolong Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Zaini Hassan dalam ruangan Cuit dua hari lepas, berkata DAP telah berjaya menjadi parti Cina yang telah menyatupadukan orang Cina.

Zaini berkata pada pandangannya Umno harus melancarkan gelombang perpaduan bangsa "1Melayu, 1Bumi".

Ditanya saranan Penasihat DAP, Lim Kit Siang agar DAP bergabung dengan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP), Najib berkata: "Itu pembangkang (punya hal)...saya tidak mahu komen tetapi saya tidak nampak macam mana SNAP boleh terima DAP kerana ideologi mereka berbeza".

Dua hari lepas, Kit Siang mencadangkan DAP dan SNAP bergabung pada pilihan raya umum akan datang dalam usaha memberi khimat yang lebih baik kepada masyarakat Iban-Dayak.

Ditanya mengenai gesaan beberapa pihak agar Tan Sri Abdul Taib Mahmud berundur sebagai Ketua Menteri Sarawak, Perdana Menteri berkata; "Saya telah memberikan komen saya...beri saya masa".

Mengenai rasa tidak puas hati orang ramai berhubung web portal E-mel 1Malaysia, Najib berkata memandangkan projek itu dibangunkan pihak swasta, biarlah pihak berkenaan yang menjelaskannya.

"Biarlah mereka yang membuat penjelasan...ia adalah cadangan mereka. Ia adalah inisiatif sektor swasta dan tidak melibatkan wang rakyat. Biarlah mereka ambil inisiatif untuk menjelaskannya (kepada rakyat)".
- Bernama

SATU MELAYU:
Betul kata Tun Dr. M tu. Negara akan jadi huru-hara kerana persaingan dua kaum terbesar di negara ini akan lebih terbuka. Ketegangan pasti berlaku dan pihak musuh negara dengan mudah menyusup untuk  menghasut dan mengapi-apikan isu perkauman yang akhirnya akan mencetuskan tragedi yang tidak diingini.

Negara bangsa yang dibina lebih lima puluh tahun akan runtuh sekelip mata dan amat sukar untuk dipulihkan.

Bagaimanapun, blog SATU MELAYU akan terus beroperasi, InsyaAllah....

Dia buat dahhhh!: Sakit belakang lerrr pulakkkk...., Anwar batalkan lawatan dua hari ke Pulau Pinang


Masih ingatkan anda semua dengan gambar ini? Inilah lakonan lama Anwar Ibrahim ketika berdepan dengan kes liwat pertama lebih sepuluh tahun lalu.
DATUK Seri Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri, Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional ada program untuk buat lawatan ke seluruh negara, Anwar Ibrahim pun nak buat juga. Dia pun ada program nak turun lawat penyokong dan pemimpin pembangkang di setiap negeri.

Maklumlah, Anwar Ibrahim perasan dia pun pemimpi utama negara juga dan dia masih gian dengan arakan dan sambutan rakyat dalam keadaan yang sangat meriah, ceria dan berwarna warni.

Program pertama yang disusunatur untuk Anwar ialah melawat selama dua hari ke negeri tumpah darahnya, Pulau Pinang bermula hari ini – Jumaat.

Bagaimanapun program itu terpaksa dibatalkan seperti diberitakan Malaysiakini kerana Anwar terpaksa
mendapatkan rawatan perubatan di Kuala Lumpur sebab sakit tulang belakangnya berulang.

Jadual ketat ketika kempen di Sarawak atau .......?
Sumber Malaysiakini itu bagaimanapun tidak dapat mengesahkan sejauh mana keseriusan sakit tersebut berikutan jadual ketat Anwar ketika berkempen pada pilihan raya negeri Sarawak minggu lalu.

Timbalan presiden PKR, Azmin Ali dijangka menggantikan Anwar di Pulau Pinang.

Anwar dijadualkan menghadiri beberapa majlis termasuk menghadiri perbincangan 'maqasid syariah' di Dewan Sri Pinang di Georgetown.

Tu diaaa! Sebaik saja balik dari menghilangkan diri sebelum Pilihan Raya Negeri Sarawak tamat Sabtu lalu, Anwar pun kembali dalam keadaan sakit. Dan sakitnya pula, sakit biasanya – sakit belakang. Sakit yang membawa perkenalan rapat antara Anwar dengan Datuk Eskay.

Mungkin kerana Datuk Eskay sudah tidak lagi bersamanya kerana tak tahan dijadikan alat, maka sakit belakang beliau kembali menyerang kerana tidak ada pakar yang mampu memulihkannya.

Bolehkah rakyat Malaysia percaya lagi dengan songeh dan temberang Anwar Ibrahim yang berlakon sakit seperti yang pernah dilakukan, khususnya ketika berhadapan dengan kes liwat pertamanya dahulu?

Kalaulah Anwar benar-benar sakit pun, tidak ramai lagi rakyat yang percaya. Tambahan pula penyakitnya itu semacam tahu pulak menyerang ketika kes liwat II berada dikemuncaknya, kes video seks di mana dia dikatakan sebagai pelaku lelakinya dan isu yang berkaitan dengannya iaitu isu jam tangan Omega, sedang mengelegak. Panasssss!

Sudah tentu kalangan rakyat yang tidak mempercayainya akan membuat pelbagai andaian sendiri yang rata-rata beranggapan bahawa Anwar Ibrahim berbohong. Temberang dan ini satu lagi strategi terakhir Anwar mengelak daripada kesnya diteruskan di mahkamah.

Tidak mustahil ramai juga yang percaya bahawa Anwar takut untuk bertemu rakyat. Terutama rakan sepermainan di Cheruk Tokun dan Bukit Mertajam yang apabila berjumpa nanti sudah tentu dengan lantang dan berani mereka bertanya mengenai pelaku dalam video seks dan juga tentang jam tangan Omega.

Kesemua soalan itu nanti tentulah tidak dapat dijawab oleh Anwar dan dia tentulah berada dalam keadaan serba salah nak jawab. Takut kalau terpacul dari mulutnya kata-kata kesat dengan muka merah tanda marah sebagaimana yang berlaku semasa kempen pilihan raya di Sarawak baru-baru ini.

Justeru, alasan mudah yang ada pada Anwar buat masa ini ialah sakit. Dan sakitnya pula adalah sakit belakang. Penyakit yang telah dipopularkannya sejak belasan tahun lalu. Sakit kerana terjatuh dari kuda. Apabila dia sakit dan ada surat doktor yang mengesahkan penyakitnya, maka segala proses di mahkamah tidak dapat dilaksanakan.

Kes liwat II tidak dapat diteruskan dan kes baru yang membabitkan Trio Datuk T serta isu jam tangan Omega juga tidak dapat dihadirinya.

Tunggulah nanti bagaimana rupa muka toya Anwar Ibrahim menahan sakitnya itu untuk ditunjukkan kepada para jurugambar, jurukamera TV dan wartawan media tak lama lagi. Kalau dulu dia dipapah Azmin Ali, kali ini mungkin Wan Azizah dan Nurul Izzah yang memapahnya atau dia terlantar di katil hospital dalam keadaan yang sangat teruk.

Cerita Anwar Ibrahim sekarang ini samalah seperti kisah seorang budak gembala kambing yang beberapa kali menipu orang kampung kononnya kambing-kambing dia diserang serigala.

Akhirnya, ketika serigala benar-benar datang menyerang kambingnya, walaupun dia memekik melolong meminta pertolongan orang kampung, pekikannya tidak dihiraukan kerana menyangkan budak itu berbohong dan mempermainkan penduduk kampung.

Anwar.... Anwar.... Kenapalah kamu boleh jadi seteruk itu?

Selayaknya penyakit yang menyerang Anwar Ibrahim kini bukannya dirawat di Kuala Lumpur tetapi di Tanjung Rambutan atau di Tampoi.

Wallahhualam....
- SM
>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog