Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 15 Oktober 2011

AKTA MURTAD: Muhyiddin minta ‘Majlis Agama Islam Negeri’ berbincang.... Pok Nik amacam, ada setuju?

CADANGAN supaya Akta Murtad diwujudkan harus dibincangkan secara bersama-sama oleh majlis-majlis agama Islam negeri kerana soal agama terletak dalam bidang kuasa kerajaan negeri, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata penguatkuasaan enakmen melarang orang bukan Islam menyebarkan agama mereka kepada kalangan orang Islam juga terletak dalam kuasa kerajaan negeri.

"Apa pun hukuman harus diputuskan bersama-sama... kalau tidak akan timbul masalah. Yang saya tahu di setengah-setengah negeri, sudah ada enakmen untuk melarang orang yang bukan Islam menyebarkan agama mereka," katanya kepada pemberita selepas majlis sepetang bersama Timbalan Perdana Menteri di Kampung Paya.

Beliau berkata sekiranya kesepakatan dicapai, penelitian juga harus dibuat supaya akta yang ingin diwujudkan itu tidak bercanggah dengan bidang kuasa kerajaan persekutuan sebelum ia diteliti oleh Peguam Negara.

Akta Murtad dicadangkan oleh Mufti Perak Tan Sri Harunussaini Zakaria baru-baru ini untuk menghukum individu yang terbukti bersalah memurtadkan orang Islam kerana ia jelas bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Harussani berkata pada 2008 beliau pernah mendedahkan terdapat 260,000 orang Melayu dikristiankan di negara ini dan bilangan itu dikhuatiri bertambah saban tahun.

Sementara itu, Muhyiddin juga diminta mengulas mengenai isu pembantu rumah yang masih belum dapat diselesaikan sehingga timbul cadangan untuk membawa masuk pembantu rumah dari Kemboja.

Kemboja bagaimanapun membuat keputusan untuk mengharamkan rakyatnya bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia ekoran beberapa kejadian rogol dan dera.

Muhyiddin berkata Malaysia mungkin terpaksa mencari sumber-sumber baru untuk mendapatkan pembantu rumah sekiranya kerajaan Kemboja mengeluarkan larangan itu.
- BernamaOnline

SATU MELAYU:
Mari kita semua nantikan apa kata Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan. Abdul Hadi Awang dan Mohamad Sabu yang menyanjung komunis.

Beranikah mereka menyokong cadangan ini? Bagaimana dengan ‘Boss Besar’ dia – Karpal dan Lim Kit Siang. Yang lebih penting apa komen Syeikh Anwar Ibrahim al-Jub.... yang menjadi penggerak fahaman ‘pluralisme’ di negara ini?

Logiknya, tentulah penguasa utama ‘pakatan haramjadah’ tidak senang dengan cadangan ini. Kalau dalam kes murtad di GCDU dulu mereka berhempas pulas secara tersembunyi menyanggah tindakan JAIS, inikan pula satu akta khas yang melarang umat Islam dimurtadkan.

Awas pembangkang! Hishammuddin akan dedahkan....

MENTERI Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin akan mendedahkan segala-galanya mengenai dakwaan pemberian kewarganegaraan Melaysia kepada penduduk asing kepada ‘Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya’.

Menurut DS Hisham yang juga Anggota Parlimen Semberong itu, ada di kalangan saudara mara pemimpin-pemimpin parti pembangkang yang turut diberikan taraf kewarganegaraan Malaysia.

"Ada pemimpin-pemimpin daripada pihak parti pembangkang sendiri yang telah kita (kementerian) luluskan. Itu sahaja telah membuktikan bahawa kita tidak memilih bulu. Ini semua akan saya didedahkan pada Jawatankuasa itu," katanya kepada pemberita di Kluang, hari ini.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan majlis pengeluaran MyKad dengan Struktur Baru dan pengeluaran MyKad Satu Hari di Jabatan Pendaftaran Kluang di Bangunan Persekutuan Kluang.

Pihak pembangkang sebelum ini menuduh kerajaan dan khususnya Kementerian Dalam Negeri memberi taraf kewarganegaraan kepada warga asing bagi memastikan kemenangan dalam pilihan raya umum akan datang.

Menurutnya, kakitangan kementerian tidak mempunyai apa-apa yang mahu disembunyikan.

"Ini semua adalah fakta. Saya tidak tahu siapa yang memohon, lebih-lebih lagi jika pemohon itu adalah cucu cicit, anak saudara (kepada sesiapa) atau apatah lagi mereka ini menyokong kerajaan atau tidak," katanya.

Hishammuddin berkata, dakwaan pembangkang baru-baru ini tentang pemberian kewarganegaraan kepada warga Bangladesh juga telah diberikan penjelasan oleh pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

"Apabila Ketua Pengarah JPN (Datin Jariah Mohd Said) menjawab (dakwaan tentang isu warga Bangladesh itu), mereka (pembangkang) senyap," katanya dan menambah, pembangkang sering memperlekeh usaha KDN di atas pertimbangan politik mereka.

Terdahulu di dalam ucapannya, beliau berkata, sejak tujuh tahun lepas hanya 30 warga Bangladesh yang mendapat taraf kerakyatan Malaysia dan daripada bilangan itu hanya tujuh yang boleh mengundi.

"Daripada tujuh yang boleh mengundi, hanya empat yang mendaftar untuk menjadi pengundi," kata Hishammuddin.
- BernamaOnline

SATU MELAYU:
Selama ini puak pembangkang beranggapan semua kakitangan kerajaan dan para menteri yang ada ‘bodoh’ dan tak berani berdepan dengan mereka.

Justeru, dengan sewenang-wenangnya mereka mencipta pelbagai tuduhan dan fitnah yang memburuk dan mencemarkan nama baik kakitangan kerajaan dan kepimpinan UMNO/BN, khasnya orang Melayu. Walhal, segala apa yang mereka tuduh dan fitnahkan itu, mereka sendiri yang lakukan.

Sebenarnya bukan kisah pemberian kewarganegaraan sahaja yang mereka diberikan hak ada banyak lagi urusan lain yang seangkatan dengannya.

Syabas Hisham! Dedahkan segala pembohongan dan penyelewengan yang dilakukan oleh pihak pembangkang, terutamanya para pemimpin puak chauvanis.

Selama ini banyak pihak yang anggap Menteri Dalam Negeri kita itu lemah dan tak berani....

Sekarang adalah masa yang sesuai untuk DS Hishammuddin buktikan diri beliau bukannya seperti yang diperlekeh oleh banyak pihak itu....

SM tak sabar nak tunggu kaum kerabat siapa yang dimaksudkan oleh DS Hisham...

Akta Murtad: Setelah 260,000 umat Islam ‘dikristiankan’, kenapa pemimpin PAS mendiam diri....

KETIKA Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria menyokong negeri Kelantan melaksanakan hukum Hudud, pemimpin Pas buakn main seronok hingga mahu melantik beliau menjadi salah seorang penasihat kepada ‘projek Hudud’ Nik Aziz itu.

Bagaimanapun kelmarin, apabila Mufti Perak itu mencadangkan supaya kerajaan menggubal ‘Akta Hudud’ bagi maksud membendung dan mencegah gerakan memurtadkan umat Islam, pemimpin-pemimpin Pas seperti Nik Aziz, Hadi Awang dan si mulut celupar Mat Sabu diam membisu. Tuan Ibrahim Tuan Man pun tak bersuara.

Kenapa tak berani bersuara? Takut dipulas telinga oleh Karpal dan Lim Kit Siang kerr?

Mana lebih penting antara hukum Hudud dan murtad? Apa maknanya hudud diadakan sedangkan umat Islam di negara ini semakin lama semakin sedikit gara-gara beralih agama daripada Islam kepada Kristian? Sedangkan Hudud Pas hanya untuk umat Islam.

Tidak mustahilkah suatu hari nanti, apabila Hudud Nik Aziz dilaksanakan mereka yang terdakwa di bawa hukum itu akan menukar agamanya kepada kristian, hindu atau Buddha bagi tujuan menyelamatkan diri daripada dikenakan hudud?

Sebagaimana dijelaskan Tan Sri Harussani, seramai 260,000 umat Islam di negara ini telah dikristiankan pada tahun 2008. Justeru, adalah sangat wajar satu akta mencegah kegiatan memurtadkan umat Islam diwujudkan demi melindungi agama Islam sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan.

Apakah pemimpin Pas pun secara senyap menyokong gerakan memurtadkan umat Islam oleh puak-puak yang disokong DAP kerana DAP adalag rakan utama dalam usaha menghapuskan Umno dari muka bumi ini?


Akta Murtad: Pas tidak boleh berdiam diri

KUALA LUMPUR 14 Okt. - Pemimpin utama Pas digesa supaya tidak berdiam diri berhubung cadangan mewujudkan Akta Murtad bagi membendung gerakan memurtadkan umat Islam yang semakin berleluasa di negara ini.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, sokongan dan kerjasama daripada parti itu penting demi melindungi akidah umat Islam seperti yang telah termaktub di dalam Perlembagaan negara.

Sehubungan itu, beliau mahu pemimpin Pas seperti Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat; Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Timbalan Presiden, Mohamad Sabu menyatakan pendirian mereka berhubung isu itu tanpa mengambil kira perbezaan ideologi dan pegangan politik.

"Sebagai parti yang berlandaskan prinsip perjuangan Islam, Pas harus ke depan dalam hal ini untuk bersama-sama menangani masalah itu secara berhemah.

"Sokongan yang diberi harus dibuat tanpa memihak kepada kepentingan politik parti," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Baru-baru ini, Mufti Perak, Tan Sri Dr. Harussani Zakaria mencadangkan Akta Murtad bagi menghukum mereka yang terbukti bersalah memurtadkan orang Islam di negara ini.

Harussani mendedahkan seramai 260,000 umat Islam di negara ini telah dikristiankan pada 2008 dengan jumlah yang dikhuatiri meningkat saban hari.

Mukhriz berkata, Pas tidak boleh berdiam diri dan menafikan hakikat bahawa ada usaha oleh pihak-pihak tertentu untuk memurtadkan umat Islam di negara ini.

"Malah tindakan Pas yang tidak menyatakan pendirian berhubung isu itu sebenarnya cukup untuk menjadi penghalang usaha mewujudkan akta itu," katanya.

Dalam pada itu, beliau memuji kenyataan Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad yang menyokong Akta Murtad bagi memastikan akidah umat Islam tidak sewenang-wenangnya dipermainkan oleh pihak tertentu.

Mukhriz turut mengingatkan rakyat negara ini supaya tidak memandang serong dan mempersoalkan usaha itu kerana ia membabitkan soal pemeliharaan akidah umat Islam dan tidak menyentuh hak-hak penganut agama lain di negara ini.

"Perlembagaan telah menetapkan orang bukan Islam tidak boleh mendakwah ajaran agama mereka kepada umat Islam.

"Sebarang usaha memesongkan akidah dan kepercayaan umat Islam adalah haram," katanya.
- UtusanOnline

Jumaat, 14 Oktober 2011

Skandal PKFZ: Tiada aduan Dr Ling menipu berhubung ‘Projek PKFZ’ - Mohd Effendi

BEKAS Menteri Pertanian, Datuk Seri Mohd Effendi Norwawi memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Jumaat bahawa beliau tidak pernah menerima sebarang aduan menyatakan bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik menipu berhubung projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Mohd Effendi, yang pernah menghadiri mesyuarat Jemaah Menteri berhubung projek itu, turut memberitahu beliau juga tidak pernah membuat aduan polis berkenaan dakwaan Dr Ling menipu. Beliau juga tidak pernah memberi sebarang kenyataan bahawa Dr Ling menipu ketika disoal siasat pihak polis bulan lepas.

Mohd Effendi berkata demikian ketika pemeriksaan balas oleh peguam Wong Kian Kheong yang mewakili Dr Ling.

Selain itu, beliau berkata menerusi dua ringkasan nota yang dihantar Kementerian Pengangkutan kepada Jemaah Menteri, jelas dinyatakan bahawa kadar faedah diletakkan di dalam terma berasingan daripada harga asal.

Mohd Effendi berkata kebiasaannya, sebelum mesyuarat Jemaah Menteri berlangsung, setiap menteri akan diberikan draf minit mesyuarat, dan ketika ditanya Wong adakah beliau mempunyai kuasa untuk mempersoalkan sebarang maklumat, Mohd Effendi berkata: "Ya."

Ketika pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya Manoj Kurup, Mohd Effendi memberitahu beliau tidak tahu bahawa pada 12 November, 2002 pihak Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) dan Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) telah menandatangani perjanjian jual beli tanah.

Mohd Effendi. yang merupakan saksi ke-16 pendakwaan bagi kes Dr Ling, turut memberitahu beliau tidak pernah melihat atau ditunjukkan surat penilaian pembelian tanah daripada Jabatan Perkhidmatan dan Penilaian Harta (JPPH) yang disediakan Ketua Pengarahnya ketika itu, Datuk Sahari Mahadi.

Surat JPPH yang bertarikh 29 September, 2000, itu tidak menyatakan tentang kadar sebanyak 7.5 peratus, dan ketika ditanya Manoj adakah beliau tahu mengenai perkara itu (7.5 peratus), Mohd Effendi menjawab: "Tidak."

Mohd Effendi berkata pada 6 November, 2002, beliau tidak menghadiri mesyuarat Jemaah Menteri dan tidak mengetahui bahawa Kabinet memutuskan untuk membeli tanah seluas 400 hektar di Pulau Indah sepertimana dipersetujui dengan terma pembayaran sehingga 15 tahun dan harga tanah adalah RM25 sekaki persegi.

Menerusi keputusan Jemaah Menteri itu juga, tiada dinyatakan mengenai kadar faedah sebanyak 7.5 peratus.

Dr Ling didakwa menipu kerajaan Malaysia apabila tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalahtambahan kepada harga pembelian tanah pajakan negeri 7324 Lot 67894, yangberasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000, sedangkan beliau tahu JPPH, dalam menentukan kadar RM25 skp, telah mengambil kira kadar kupon/faedah.

Beliau juga berdepan dua pertuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan 7324 Lot 67894 berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000.

Dr Ling, 68, didakwa melakukan semua kesalahan itu di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya, antara 25 September dan 6 November, 2002.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Ahmadi Asnawi bersambung 10 November.
- Laporan: BernamaOnline

DENGAR! DENGAR! DENGAR! DAP kata: “Kakitangan kerajaan makan gaji buta, tiap tahun gaji mau naik....” Mereka hangin dengan Bajet 2012...


ADUHAI! Apalah malangnya nasib sesetengah kakitangan kerajaan yang sokong puak pembangkang di negara bertuah ini. Puak chauvanis yang mendominasi pakatan haramjadah yang sememangnya anti-Melayu/Islam tidak mampu lagi menyembunyikan DENDAM KESUMAT serta BENCI mereka terhadap orang Melayu yang majoritinya bekerja dengan kerajaan.

Sebagaimana yang dilaporan blog PISAU.NET, pemimpin DAP mengutuk dan mengecam kakitangan kerajaan sebagai ‘makan gaji buta’, pemalas dan tak buat kerja’, ‘tiap tahun mahu gaji naik’, Bonus pun nak tibai jugak’, ‘menghabiskan wang rakyat saja’ bla...blaa... blaaa...

Menurut PISAU, semasa ceramah DAP pada 9/10/11 di Medan Selera Pusat Penjaja Good, Jalan Alma, satu program ceramah umum menjadi medan menghentam kakitangan awam kerana makan gaji hasil wang yang dibayar oleh rakyat.

Di hadapan hadirin yang 98% berbangsa cina, para pemimpin pakatan berubah nada apabila memainkan sentimen perkauman dengan hasutan membangkitkan kebencian terhadap Melayu kakitangan kerajaan dan Melayu peneroka Felda.

Ceramah dimulakan dengan Sim Tze Tsin, ADUN Pantai Jerjak berbaur perkauman dan rasis apabila mempertikaikan bajet 2012 banyak membantu peneroka Felda yang keseluruhannya adalah Melayu.

 Malah beliau turut menghentam kerajaan kerana memberi perubahan tangga gaji dan bonus kepada kakitangan awam. Katanya, “Tindakan ini membazir wang kerajaan.”

Dr Toh Kin Woon bekas ADUN BN Macang Bubuk rakan baik Mat Sabu turut sama menghentam kakitangan awam. Katanya penjawat awam tiada kualiti dan menghalang pelabor asing melabur di Malaysia.

Katanya lagi parti Melayu UMNO harus dihapuskan. Ucapan rasis ini mendapat tepukan gemuruh daripada audien yang tidak sampai 100 orang itu.

Manakala baghal dan penjilat tegar Anwar Ibrahim, Dato Johari Abdul, MP Sungai Petani tak perlu Pisau ceritakan butir ceramahnya kerana ucapannya seperti biasa tak lebih daripada menjilat Anwar hinggakan audien hanya diam tanpa memberi respon apa apa-apa.

Setelah upacara menjilat Anwar diselesaikan oleh Johari, ceramah disambung dengan ucapan MP Bukit Mertajam, Chong Eng. Beliau sekali lagi menghentam kakitangan awam kerana menghabiskan wang pembayar cukai apabila bajet 2012 menaikkan tangga gaji dan bonus.

Barisan pemimpin DAP kemudian memberi laluan kepada ‘Adun Tong Gas’ Ng Wei Aik, gengster dan pemilik kelab malam Soju yang turut sama menghentam kerajaan kerana memberi bonus dan kenaikan tangga gaji. Katanya ini meningkatkan perbelanjaan kerajaan dan ia satu pembaziran.

Katanya lagi, rakyat membayar cukai tetapi yang mendapat faedah dan keuntungan adalah kakitangan awam. Sekali lagi kerajaan dihentam kerana membantu kakitangan awam oleh rasis chauvanis ultra kiasu ini.

Kesimpulannya kesemua pemimpin pakatan begitu anti kepada peminat mereka sendiri yang terdiri daripada kakitangan awam sendiri.

SM ucapkan terima kasih kepada PISAU yang memaparkan laporan ini. Semoga ianya dapat dijadikan ubat penyembuh ‘sakit kepala’ segelintir kakitangan kerajaan yang menyokong puak pembangkang.

Penduduk 'tanah ceroboh' hidup aman, yang orang Jakarta mengamuk tu apasal?

Demonstrasi yang diadakan di luar perkarangan kedutaan Malaysia pada pagi Khamis.
PELIK juga jika difikirkan mengenai tunjuk perasaan di bangunan Kedutaan Malaysia di Jakarta yang kononnya membantah kerana Malaysia mencuri tanah milik negara itu di sempadan Kalimatan. Apa tak peliknya, rakyat di kawasan yang didakwa terlibat itu hidup aman damai. Yang meroyan tak tentu pasal hanyalah segelintir warga kota Jakarta.

Biasanya mereka itu bertindak demikian kerana ‘ada ongkosnya pak!’.

Justeru, wajarlah Perdana Menteri DS Najib menggesa supaya ‘pelesit’ yang jadi perasuk kepada bantahan itu dicari hingga ke lubang cacing oleh pihak Malaysia-Indonesia.

Besar kemungkinan ‘bapak pelesit’ berkenaan berada di Malaysia. Kerana dia ada banyak wang yang tersimpan di Jakarta, maka senanglah ‘pelesit’ itu menghasut dengan membayar imbuhan kepada mereka yang mahu melakukan tunjuk perasaan membantah kerajaan Malaysia atas isu yang tidak wujud.

Tujuannya supaya berlaku ketegangan antara dua negara berjiran Indonesia-Malaysia...

Selain itu jangan lupa juga ‘bapak pelesit’ dari seberang tambak. Sejak dulu, kini dan selamanya mereka sangat takut wujud kesefahaman erat antara dua kerajaan yang ada pertalian budaya, agama dan keturunan – Indonesia-Malaysia.

Jika hubungan di pihak pemerintah kedua-dua negara berada dalam keadaan baik, mereka bertindak menghasut rakyat supaya bertelagah.

Nasib baiklah rakyat di Malaysia ini waras dan hidupnya tidak begitu terdesak untuk mendapatkan wang untuk sesuap nasi hingga sanggup melakukan apa sahaja asalkan dapat duit upah...


Inikah wajah 'pelesit' yang dimaksudkan DS Najib?

Penduduk 'tanah ceroboh' hidup aman
PENDUDUK Camar Bulan yang ditemui di kedai kopi di Teluk Melano tidak tahu demonstrasi isu tanah di Jakarta dan mengakui hidup aman damai.

TANJUNG DATU: Ketika demonstrasi diadakan dua hari berturut-turut di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, kononnya atas alasan Malaysia menceroboh tanah republik itu di sempadan kedua-dua negara, penduduk yang tinggal di kawasan terbabit bukan saja tidak tahu mengenainya, malah mereka hidup aman damai.

Rata-rata penduduk yang ditemui di sempadan Malaysia-Indonesia, dekat Kalimantan di sini, semalam, tidak tahu menahu mengenai dakwaan Anggota Dewan Perwakilan republik itu yang mendakwa Malaysia menceroboh tanah negara itu di Camar Bulan dan Tanjung Datu.

Malah, tinjauan Berita Harian ke Teluk Melano dan Teluk Sabang di sini, yang bersempadan dengan Camar Bulan mendapati penduduk di keduadua negara hidup aman damai, dengan warga Indonesia kerap berulang alik mendapatkan bekalan barangan keperluan terutama beras, minyak dan gula dari Teluk Melano dan Teluk Sabang, di bahagian Malaysia.

Penduduk Camar Bulan, Wahyu Wabisono, 31, yang ditemui ketika singgah di kedai kopi di Teluk Melano, mengakui terkejut apabila menyaksikan demonstrasi di Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta melalui televisyen, kononnya berpunca daripada isu tanah di sempadan dekat Camar Bulan.

“Saya ada dengar cerita mengenai isu tanah di Camar Bulan, namun tidak pasti kesahihannya. Malah, tidak pernah berlaku ketegangan antara warga Malaysia dan Indonesia di sini, kami hidup aman damai serta saling membantu.

“Kita sama Melayu, hidup serumpun. Kami penduduk di sini berharap masalah ini dapat diselesaikan secara baik kerana warga Malaysia di sini, melayan kami dengan baik,” katanya.

Seorang lagi warga Indonesia, Sunarti, 31, berkata beliau sudah lebih 20 tahun tinggal di kawasan sempadan, namun tidak pernah berlaku kekecohan antara penduduk, malah ramai yang sudah menjadi keluarga hasil perkahwinan.

Sementara itu, Ketua Kaum Teluk Sabang, Minhad Fauzan, 43, berkata masalah tiada tanda sempadan kecuali cat merah pada pokok dan batu sempadan yang jarak terlalu jauh sehingga ada penduduk di Camar Bulan berkebun tanpa had kawasan, mungkin menjadi punca berlaku kekeliruan kawasan sempadan.

Katanya, ramai warga Indonesia di sempadan dekat Camar Bulan mengusahakan tanaman lada hitam dengan kawasan itu betul-betul terletak di belakang kawasan Hutan Perlindungan Hidupan Liar Samunsang, di sebelah Malaysia.

Penghulu Teluk Melano, Mohamad Dani, 56, pula berkata beliau baru mengetahui mengenai isu berkenaan, semalam, namun bukan dari penduduk Camar Bulan, sebaliknya daripada laporan media.
- BHOnline

Khamis, 13 Oktober 2011

Kes Bunuh Sosilawati: Pathmanabhan lewat jumpa rakan pada malam kejadian bunuh....

MAHKAMAH Tinggi di sini Khamis diberitahu bahawa bekas peguam N Pathmanabhan sepatutnya menemui seorang rakan pada malam jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain didakwa dibunuh, tetapi gagal berbuat demikian dengan alasan "mahu menyelesaikan satu urusan".

Bekas pegawai Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman berpangkat ACP, Mohamad Jamil Mohamad Hassan, 79, berkata Pathmanabhan menghubunginya pada 1.30 petang pada 30 Ogos tahun lepas dan mengajak beliau berbuka puasa di Subang Jaya.

Katanya Pathmanabhan berjanji akan menghubunginya semula apabila bekas peguam itu tiba di sana pada 7 malam hari sama.

"Apabila Pathmanabhan masih tidak hubungi saya pada 7 malam, saya rasa tidak sedap hati dan hubungi dia kira-kira empat ke lima minit selepas itu. Pathmanabhan jawab panggilan saya dan dia kata tidak dapat hadir kerana dia dikehendaki selesaikan urusan-urusan yang belum diselesaikan.

"Tetapi dia juga beritahu dia akan datang jumpa saya malam itu juga dan suruh saya tunggu lagi. Oleh kerana saya pun tidak ada urusan lain saya bersetuju untuk tunggu dia," katanya pada pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Ishak Mohd Yusoff.

Mohamad Jamil, saksi ke-61, memberi keterangan pada perbicaraan kes Pathmanabhan dan tiga pekerja ladang T. Thilaiyalagan, R. Matan serta R. Khatavarayan yang dituduh membunuh Sosilawati, 47, pegawai bank Noorhisham Mohamad, 38, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32 dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, 44, di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, Banting, antara 8.30 malam dan 9.45 malam 30 Ogos tahun lepas.

Pathmanabhan, 42; Thilaiyalagan, 20; Matan, 21; dan Kathavarayan, 31, didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Mohamad Jamil, yang mengenali Pathmanabhan kira-kira tiga tahun lepas, berkata Pathmanabhan kemudian menghubunginya pada 10 malam dan menyatakan bahawa dia telah sampai di kawasan Hotel Dorsett di Subang Jaya dan memintanya menemui beliau.

"Apabila tiba di hotel itu kira-kira 10.20 malam, saya nampak dia (Pathmanabhan) tunggu di kaunter joki hotel seorang diri. Saya tanya dia datang dengan siapa dan dia jawab dengan adiknya. Bila saya tanya mana adiknya, dia cakap adiknya tinggalkannya di situ dan pergi jumpa rakan.

"Saya kemudian ajak Pathmanabhan ke bandar Subang Jaya dan dia setuju. Saya bawa dia naik kereta saya dan kami pergi ke Classic Cafe di SS15, Subang Jaya di mana kami pesan teh tarik serta roti nan tandoori," katanya.

Saksi itu berkata sepanjang berada di sana, mereka tidak berbincang tentang perkara lain tetapi hanya berbual-bual sambil makan sehingga 12 tengah malam dan beliau kemudian mengajak Pathmanabhan pulang kerana perlu bangun sahur pada keesokannya.

Mohamad Jamil berkata Pathmanabhan meminta beliau menghantarnya semula ke hotel selepas memberitahu bahawa adiknya akan menjemputnya di sana dan pulang ke Banting.

Menurutnya kira-kira tiga hari selepas pertemuan mereka, Pathmanabhan menghubunginya dan memberitahu bahawa terdapat banyak aktiviti siasatan dilakukan pihak media dan polis di kawasan Banting berhubung kes bunuh.

"Pathmanabhan beritahu saya bahaawa akhbar tidak berlaku adil terhadapnya dan saya cakap dia boleh selesaikan perkara itu sendiri. Saya juga cakap tunggu dan lihat apa akan berlaku," katanya yang memanggil Pathmanabhan dengan gelaran 'Datuk'.

Ditanya Ishak sama ada Pathmanabhan ada memberitahu beliau dari mana dia mendapat gelaran 'Datuk', Mohamad Jamil berkata Pathmanabhan ada memberitahu beliau bahawa dia dianugerahkan gelaran 'Datuk' oleh Sultan Kelantan.

Ishak : "Sepanjang mengenali Pathmanabhan, berapa kali awak jumpa dan keluar makan?"
Mohamad Jamil : "Jumpa lebih dari dua kali tetapi keluar makan dua kali."

Ishak : "Pernah atau tidak Pathmanabhan tidak tepati janji seperti yang dilakukannya pada 30 Ogos 2010?"
Mohamad Jamil: "Tidak pernah, dia akan tunaikan bila sudah berjanji."

Terdahulu, Hakim Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan untuk tidak membenarkan rakaman percakapan saksi ke-59 pendakwaan, K.Sarawanan, 19, di bawah Seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah digunakan oleh pihak pendakwaan untuk mencabar kebolehpercayaan saksi itu.

Beliau memutuskan sedemikian selepas selesai mendengar prosiding perbicaraan dalam perbicaraan yang diadakan bagi menentukan sama ada saksi itu ada memberi kenyataan kepada polis berhubung kes itu.

Perbicaraan yang masuk hari ke-41 itu disambung pada 1 Nov.
- Laporan: BernamaOnline

Provokasi Gun Eng terhadap Melayu Johor.... Polis suraikan bantahan penduduk Segamat....

Bantahan penduduk di hadapan Restoran Siang Hai Kee.... (Gambar dari blog Melayu Delima)
PEMIMPIN chauvanis DAP sering melakukan provokasi terhadap orang Melayu di negara ini. Semalam petang, Guan Eng selaku Setiausaha Agung parti anti-Melayu dan anti-Islam itu cuba meemasuki negeri Johor dengan mengadakan satu majlis ceramah di sebuah restoran di Kampug Abdullah, Segamat.

Dari segi politik chauvanis kehadiran Guan Eng dilihat mahu menguji serta mencabar sejauh mana marahnya orang Melayu Johor terhadapnya gara-gara kenyataannya yang memburuk-burukkan negeri Johor kepada pelabur asing di luar negara.

Setelah dia memohon maaf secara terbuka kepada Sultan Johor yang murka dengan kenyataannya itu melalui media sahaja, Gua Eng cuba memasuki Johor setelah isu khianat yang ditimbulkan itu pada anggapan mereka sudah pulih.

Ternyata apa yang dijangkakan Guan Eng dan DAP salah serta silap.

Ratusan penduduk di Segamat berkumpul di hadapan Restoran Siang Hai Kee di Kampung Abdullah petang semalam, bagi membantah kedatangan Ketua Menteri Pulau Pinang itu untuk satu majlis makan malam anjuran DAP di restoran tersebut.

Rata-rata penduduk setempat berkumpul bagi menyatakan rasa tidak puas hati dengan kedatangan anak Lim Kit Siang itu ke negeri Johor berikutan kelantangan beliau memburuk-burukkan Johor di hadapan diplomat asing di Singapura baru-baru ini.

Bagi memastikan keadaan terkawal, polis turut menghantar Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) untuk menyuraikan perhimpunan itu.
'Mohon maaf dari jauh' oleh Guan Eng masih tidak mencukupi selagi dia tak menghadap Sultan Johor....
Penduduk berkumpul sejak pukul 6 petang menunggu ketibaan Guan Eng yang sepatutnya tiba di restoran itu pada pukul 7 petang, namun beliau dilihat muncul pada pukul 8  isumalam.

Ketibaan pemimpin DAP itu disambut dengan jeritan ‘Daulat Tuanku’, ‘Mohon ampun pada Sultan’ selain suara kemarahan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Supritendan Abdul Majid Mohd. Ali berkata, kesemua yang berhimpun bersurai secara aman selepas diarahkan sebaik sahaja pemimpin DAP itu tiba.

“Secara keseluruhannya, tiada sebarang kekecohan berlaku. Mereka hanya berpiket secara aman tanpa berlaku kejadian yang tidak diingini,” katanya.

Dalam pada itu, Ahli Dewan Undangan Negeri Kemelah, Ayob Rahmat ketika dihubungi berkata, kumpulan penduduk yang berhimpun itu kesal dengan tindakan berani Guan Eng yang tetap datang meskipun dibantah oleh penduduk Johor.

Demikian berterusannya sikap kurang ajar chauvanis DAP terhadap orang Melayu. Majlis yang diadakan khas untuk mendatangkan Guan Eng ke negeri Johor itu hanyalah untuk menunjukkan kepada kaum Cina dan para penyokong DAP bahawa kemarahan orang Melayu tak kemana. Setelah minta maaf, segalanya boleh selesai... Beres... Tak ada masalah....

Kenapa chauvanis Cina DAP begitu berani mencabar kehormatan bangsa Melayu?

Jawapannya semua orang tahu, iaitu kerana mereka kini mendapat sokongan padu segelintir ‘Melayu murtad’ daripada PAS dan PKR yang lupa diri dan sanggup menjadi pengkhianat bangsa Melayu di tanah air sendiri.
- Sumber Berita: UtusanOnline

TUN DR. MAHATHIR: Melayu hilang kuasa 10 tahun lagi....

ORANG Melayu di negara ini dijangka kehilangan identiti serta kuasa terutama berkaitan hal sosial, politik dan ekonomi dalam masa 10 tahun lagi, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Katanya, jangkaan itu berdasarkan trend perpecahan politik yang semakin ketara di kalangan kaum itu sehingga menyaksikan terdapat di antara mereka menjadi pihak minoriti dalam mana-mana perkongsian kuasa.

Apabila itu terjadi, katanya, golongan minoriti tersebut terpaksa meminta bantuan pihak lain demi kuasa, tetapi 'berhutang' dengan pemberi 'bantuan' berkenaan sehingga akhirnya membuatkan Melayu Islam kerugian.

Menurutnya, senario identiti Melayu Islam di Singapura serta keadaan ekonomi golongan itu di Thailand wajar dijadikan iktibar.

"Di Singapura, muftinya tidak boleh memprotes hidangan daging haram yang dihidangkan di majlis membabitkan Melayu Islam (serta Islam lain) walaupun membuat ketetapan Islam tidak boleh memakannya.

"Hidang tidak apa dan ini (berlaku) kerana ketiadaan kuasa (di kalangan Melayu)," katanya semasa berucap merasmikan Seminar Perpaduan dan Ekonomi Ummah di Bangi, pada Rabu.

Seterusnya, Dr. Mahathir yang juga Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) mengingatkan supaya masyarakat Islam merebut kekayaan negara serta menguruskan kekayaan itu kerana kekuatan ekonomi boleh menyelamatkan agama.

Sebagai contoh, katanya, banyak negara Arab yang mempunyai kekayaan hasil minyak tetapi gagal menjananya semula sehingga menyimpan wang dalam bentuk rizab bon di negara maju seperti Amerika Syarikat (AS).

Bagaimanapun menurut beliau, AS yang kini mempunyai hutang terkumpul bernilai AS$14 trilion dikhuatiri tidak mampu membayar rizab bon negara-negara Arab berkenaan.

"Miskin itu kufur dan pegangan (agama) juga boleh jadi lemah," ujarnya.
- UtusanOnline

SATU MELAYU:
Demikianlah penjelasan tersirat yang menggambarkan bagaimana beruntungnya kaum pendatang Cina dan India di negara bertuah ini dari dahulu, kini dan selamanya.

Sejak dahulu Melayu terlalu banyak bertolak ansur hinggakan Melayu tertolak ke tepi beransur-ansur.

Kini mereka jadi kuasa penentu. Rebutan kuasa sesama Melayu meletakkan mereka berada di tempat selamat untuk menuntut pelbagai kepentingan kaum mereka pada setiap kali pilihan raya umum mahu diadakan.

Memang benar seperti kata Tun. Dalam masa dua atau tiga kali lagi PRU diadakan, kuasa Melayu akan jadi minoriti dan kaum imigran jadi dominen. Ketika itu tidak mustahil jutaan rakyat negara China akan diimport jadi warganegara Malaysia.

Maka akan berulanglah sejarah silam di mana pada satu ketika dahulu, kaum imigran Cina pernah melebihi jumlah penduduk asal Tanah Melayu.

Akhirnya nama Persekutuan Tanah Melayu atau Semenanjung Tanah Melayu hanya tinggal nama.

Sekarang pun telah berlaku. Anak muda negara ini tidak tahu lagi menyebut Tanah Melayu atau Persekutuan Tanah Melayu. ‘Malaysia’ – Malay sie dalam loghat Cina yang bermaksud ‘Melayu Mati’.

Rabu, 12 Oktober 2011

PRU-13: Ada kemungkinan PR tidak bubar DUN serentak - Dr Mahathir

 
"Namun begitu, sekiranya pilihan raya umum diadakan dekat dengan tamat tempoh penggal lima tahun, nak tak nak, dia (PR) kena buat (membubarkan DUN) juga."

KERAJAAN Pakatan Rakyat (PR) di empat negeri berkemungkinan tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) serentak dengan pembubaran Parlimen bagi membolehkan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 diadakan.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tindakan itu berkemungkinan merupakan strategi PR untuk menumpukan kekuatan dan meraih sokongan rakyat di negeri-negeri pemerintahan Barisan Nasional (BN).

PR memerintah pentadbiran kerajaan Selangor, Pulau Pinang, Kelantan dan Kedah.

"Dengan ini, mereka (PR) dalam tangan ada empat buah negeri. Mereka tumpu di negeri-negeri lain untuk menambah kekuatan mereka," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan penganjur Larian Sahara di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya, Rabu.

"Bagi pilihan raya di peringkat DUN, ia bergantung kepada kerajaan negeri sama ada bubar atau tidak dewannya. Kalau keempat-empat DUN di bawah pemerintahan PR tidak dibubar, kita akan lihat pilihan raya terhad kepada negeri-negeri yang diperintah BN," katanya.

"Namun begitu, sekiranya pilihan raya umum diadakan dekat dengan tamat tempoh penggal lima tahun, nak tak nak, dia (PR) kena buat (membubarkan DUN) juga," katanya.

Dr Mahathir berkata kerajaan BN tidak perlu tergesa-gesa untuk mengadakan PRU ke-13 kerana tempoh penggal hanya berakhir pada Mac 2013.

Katanya kerajaan BN perlu membuat ujian dan kaji selidiki untuk mengetahui pandangan rakyat terhadap usaha-usaha kerajaan dan rakyat akan menunggu dengan apa yang dijanjikan oleh kerajaan.

"Jangan-jangan yang dijanji tidak ditunaikan. Kalau cakap tidak serupa bikin, susah. Jadi, cakap seperti apa yang akan dibikinkan," katanya.

Mengenai Belanjawan 2012 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Parlimen, Jumaat lalu, katanya kerajaan BN harus memastikan semua projek dilaksanakan dengan jayanya kerana rakyat akan menilai hasil dan usaha kerajaan.
- Sumber: BernamaOnline

SATU MELAYU:
Demikian pendapat negarawan yang banyak pengalaman.
Bukan sahaja pengalaman mengenai politik di negara bertuah ini, malah seantero dunia kenal siapa dan apa ketokohan beliau.
Pengalaman Tun berdepan dengan PRU cukup matang.
Kata-katanya adalah nasihat.
Tun Dr. Mahathir bukannya pengkhianat negara, bangsa dan agama.
Beliau tidak ada kepentingan dengan apa yang dikatakannya.
Sesungguhnya ada yang tersirat disebalik yang tersurat....


>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog