Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 25 Jun 2011

Orang Melayu Perlu Tahu Siapa Sebenarnya Ambiga

RAKYAT Malaysia terutamanya orang Melayu diminta meneliti siapa sebenarnya Datuk Ambiga Sreenevasan sebelum mengikut telunjuknya yang meminta rakyat supaya mengadakan perhimpunan haram pada 9 Julai ini.

Penganalisis politik berpendapat orang Melayu harus melihat kembali sejarah tindak tanduk Ambiga yang pernah menimbulkan kemarahan umat Islam terutamanya orang Melayu di negara ini sebelum secara membuta tuli mengikut kehendak dan telunjuknya.

Bekas Presiden Majlis Peguam itu adalah orang yang bertanggungjawab menerima memorandum menuntut pelaksanaan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) pada 21 Ogos 2001. Majlis Peguam telah menerima memorandum untuk menuntut pelaksanaan 14 tuntutan IFC yang jelas sekali bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Dalam kes Lina Joy yang murtad, Ambiga telah mempertikaikan pelaksanaan hukum syariah di bawah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dengan menyatakan kebebasan beragama turut termaktub kepada semua penganut agama Islam.

Beliau turut mengadakan forum mengenai memeluk agama Islam pada 9 Ogos 2008 yang membincangkan dan mempertikaikan secara terbuka Perkara 121 (1A). Biarpun mendapat bantahan daripada orang Islam, namun Majlis Peguam yang diterajui oleh Ambiga tetap meneruskan forum tersebut.

Justeru penganalisis politik berpendapat bahawa tindak tanduk Ambiga memperlihatkan diri beliau sebagai seorang yang tidak menghormati undang-undang dan perlembagaan dan dengan itu orang Melayu terutamanya harus memikirkan semula hasrat untuk menyertai perhimpunan haram 9 Julai yang diketuai oleh Ambiga.

Penganalisis politik bebas dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), Datin Paduka Prof Dr Ramlah Adam berkata sebagai seorang peguam, Ambiga sudah tentu arif mengenai undang-undang dan perlembagaan negara.

"Ambiga tahu sekiranya penganjuran sesuatu perhimpunan tidak mendapat permit daripada pihak polis maka perhimpunan itu tidak boleh dilakukan. Kita tidak faham kenapa dia tetap juga mahu meneruskan perhimpunan haram itu walaupun mendapat bantahan daripada pelbagai pihak," katanya kepada Bernama.

Tegasnya keperluan untuk menganjurkan perhimpunan haram itu juga tidak jelas kerana jika penganjur ingin menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), mereka boleh menggunakan saluran yang betul seperti membuat kenyataan di surat khabar dan media elektronik dan bukannya mengadakan demonstrasi haram.

Pemerhati politik dari Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI), Prof Datuk Dr Zainal Kling pula menyifatkan semua golongan yang terlibat dalam penganjuran perhimpunan haram itu adalah tidak layak dan tidak patut menjadi pemimpin termasuk Ambiga.

Katanya, mereka terlampau mengikut parti politik tertentu yang memperjuangkan ideologi politik masing-masing sedangkan mereka sendiri pun tidak 'bersih'.

"Mereka sebenarnya lebih baik melakukan tunjuk perasaan sebagai parti politik dan bukan sebagai NGO.

"Jadi orang akan faham maksud dan matlamat mereka (pemimpin politik) terutama orang awam tentang kacau bilau dalam parti masing-masing seperti PKR yang tidak bersih, DAP yang selalu bermaharajalela atau autokratik, dan PAS yang tidak mengikut atau sudah lari daripada perjuangan asal mereka," katanya.

Zainal turut menyifatkan tujuan perhimpunan haram itu adalah semata-mata untuk melindungi 'kekotoran' yang sedang berlaku dalam parti pembangkang.

"Mereka sedang cuba melahirkan keadaan kacau bilau, huru hara dan anarki yang semua ini berniat memberi isyarat buruk di mata dunia dan mereka meniru taktik yang sedang dilakukan oleh negara yang menghadapi huru-hara," katanya.

Rakyat patut mengambil iktibar dan memerhati perilaku serta taktik parti pembangkang yang menggunakan politik semata-mata untuk kepentingan kekuasaan mereka sendiri, katanya.
- Bernama


SATU MELAYU:
Kejayaan Bersih 1 mahu diulangi dengan kejayaan lebih besar.....
Kalau begitu, sahlah bahawa si Ambiga ni bagaikan mencari peluang untuk menghuru-harakan negara kerana pelbagai usahanya melalui NGO untuk melumpuh dan melemahkan Islam serta orang Melayu sebelum ini menemui jalan buntu. Dia bagaikan ada agenda yang terpaksa dilakukan sepertimana yang telah diamanahkan kepadanya oleh kuasa asing.

Melihatkan Anwar Ibrahim dan para penyokong ‘pemimpin rosak moral’ itu begitu terdesak dengan kes liwat II - di mana Anwar terpaksa membela diri pada 16 Julai nanti, Ambiga merancang menggunakan mereka sebagai alatnya untuk menghuru-harakan negara Malaysia.

Ambiga memperalatkan emosi puak pembangkang – Melayu PKR dan PAS, yang sedang ‘nyawa-nyawa ikan’ kerana masalah parti masing-masing yang semakin tidak mendapat sokongan orang Melayu.

PKR senak kerana Anwar Ibrahim jelas tidak lagi diterima rakyat kerana kes liwat II dan isu video seks telah mengheret Ketua Pembangkang itu dalam skandal terhebat seorang pemimpin pembangkang di Malaysia. Temberang dan kelentong Anwar dah tak laku. Pendedahan demi pendedahan oleh bekas rakan-rakannya yang keluar parti, diterima serta diyakini rakyat.

Sementara PAS, sedang bergelut dengan kemerosotan sokongan kerana tanpa diduga oleh ahli-ahli dan penyokong tegarnya, Presiden parti telah membubarkan perjuangan Islam dari parti itu, semata-mata kerana percayakan janji Anwar dan Lim Kit Siang bahawa PAS akan mendapat sokongan kaum Cina jika parti itu menggugurkan perjuangan Islam.

Semua itu diambil kesempatan oleh Ambiga untuk menganjur Bersih 2. Dia tahu Melayu PKR dan Melayu PAS akan turut serta membantu agendanya menghuru-harakan negara.

Kalaupun berlaku darurat kerananya, Ambiga tidak akan terjejas kerana yang menyertainya 99% orang Melayu. Yang mungkin menerima akibat kerananya nanti ialah orang Melayu dan pemimpin PAS serta PKR. Bukan Ambiga dan NGOnya.

Pengalaman Bersih 1 membuatkan Ambiga yakin perhimpunan anjurannya kali kedua akan berjaya menepati apa yang dirancangnya.

Yang jadi bodoh dan bangang ialah orang Melayu puak pembangkang. Mereka tidak sedar si Ambiga mahu menjadikan negara ini hancur-lebur sebagaimana pergolakan di Mesir dan lain-lain negara Islam di Timur Tengah.

Kes Video Seks: Video tulen, pelaku seks serupa Anwar

DUA pakar dari Amerika Syarikat (AS) mengesahkan bahawa rakaman video membabitkan lelaki yang dikatakan mirip seorang pemimpin parti pembangkang yang ditayangkan di Hotel Carcosa Seri Negara pada Mac lalu adalah tulen iaitu tidak ada sebarang tampering (diubah-ubah) dan super impose (pertindihan imej) dilakukan.

Analisis pengecaman wajah oleh pakar tersebut terhadap pelaku seks lelaki dalam rakaman video yang berasal daripada alat perakam yang dirampas daripada ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah juga mendapati ia adalah menyerupai Anwar Ibrahim.

Demikian kandungan fakta kes yang dibacakan di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur, Jumaat, selepas Trio Datuk ‘T’ iaitu Shazryl, Datuk Shuaib Lazim dan Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik mengaku bersalah atas tuduhan berhubung penayangan secara terbuka video tersebut.

Shazryl ketika diminta mengesahkan fakta kes itu bagaimanapun menegaskan: ‘‘Saya faham, kecuali para (perenggan) yang terakhir bukan menyerupai tapi adalah Anwar Ibrahim. Saya setuju.’’

Dua pakar dari Dartmouth College, Handover, New Hampshire, AS yang menjalankan analisis itu ialah Profesor Hany Farid dan Profesor Lorenzo Torresani.

Shazryl, 51, dan Shuaib, 72, yang merupakan bekas Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), sebelum itu masing-masing mengaku bersalah atas tuduhan bagi mencapai niat bersama telah menayangkan secara terbuka benda yang lucah iaitu adegan hubungan seksual di antara seorang lelaki dengan seorang perempuan.

Kejadian itu didakwa dilakukan di antara pukul 10 pagi dan 12 tengah hari, 21 Mac lalu di Bilik Seri Makmur, Hotel Carcosa Seri Negara, Taman Tasik Perdana, Persiaran Mahameru, Kuala Lumpur.

Mereka berdua didakwa mengikut Seksyen 292(a) Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 kanun serupa, dan boleh dihukum di bawah Seksyen 292 kanun tersebut yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda atau kedua-duanya.

Abdul Rahim, 61, yang juga bekas Ketua Menteri Melaka pula mengaku bersubahat dengan mereka berdua mengikut seksyen yang sama dibaca bersama Seksyen 109 kanun tersebut.

Mengikut kertas pertuduhan yang dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Kamaludin Md. Said, pengadu dalam kes tersebut ialah Anwar sendiri.

Dengan pengakuan bersalah trio tersebut, Majistret Aizatul Akmal Maharani menjatuhkan hukuman denda RM3,000 atau penjara tiga bulan ke atas Shazryl; denda RM1,500 atau penjara dua bulan terhadap Shuaib; dan denda RM1,000 atau penjara satu bulan ke atas Abdul Rahim.

Menurut Aizatul, beliau menjatuhkan hukuman itu berdasarkan faktor kepentingan awam yang diseimbangkan dengan faktor kepentingan tertuduh-tertuduh, pertimbangan mitigasi (rayuan), pengakuan bersalah pada seawal-awal prosiding, pesalah pertama dan latar belakang setiap tertuduh.

Pada prosiding hari ini, Aizatul turut membenarkan permohonan peguam Datuk Seri Dr. Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Abdul Rahim supaya rakaman video daripada peranti storan media (pendrive) yang diserahkan kepada mahkamah sebagai bahan bukti, ditayangkan bagi mengesahkan ia adalah peranti yang betul.

Rakaman tersebut kemudian ditayangkan secara terbuka melalui dua unit televisyen di dalam mahkamah selama hampir tujuh minit dengan adegan aksi seks pasangan itu telah dimaju laju (fast forward).

Sementara itu, fakta kes yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan juga menyatakan bahawa keterangan mendapati bahawa rakaman video tersebut diambil dalam sebuah bilik apartmen di Ampang di ibu negara.

‘‘Pihak polis telah mendapatkan rakaman CCTV (kamera litar tertutup) di apartmen tersebut dan telah mendapati kehadiran Anwar bersama Shazryl di lobi apartmen tersebut pada 21 Februari 2011,’’ menurut fakta kes itu.

Terdahulu, menurut fakta kes itu, pada hujung Februari lalu, Shazryl telah menemui Shuaib di Taman Sri Ukay, Ampang, Selangor berkenaan satu peranti storan yang mengandungi rakaman hubungan seks di antara seorang lelaki yang dipercayai Anwar dengan seorang perempuan warganegara China.

Shazryl dan Shuaib telah berbincang sesama sendiri dan telah bersetuju berjumpa Abdul Rahim berkenaan kandungan peranti itu memandangkan ia adalah sensitif dan melibatkan kepentingan negara.

Shazryl dan Shuaib kemudian menemui Abdul Rahim di Wisma UOA, Jalan Pinang di ibu negara dan setelah berbincang, mereka bertiga bersetuju menayangkan rakaman video tersebut dan memutuskan memanggil wartawan bagi menyaksikan rakaman berkenaan di Hotel Carcosa Seri Negara.

Pada 20 Mac lalu, Kamarulail Sulaiman atas arahan Abdul Rahim, telah menempah Bilik Seri Makmur atas nama Abdul Rahim bermula dari hari tersebut sehingga 21 Mac lepas.

Pada hari yang sama, Shazryl telah meminta Ketua Wartawan The Star, Sirajinisa Habibu Mohd. untuk menyebarkan kepada wartawan media supaya hadir di Hotel Carcosa Seri Negara pada 21 Mac lalu berkaitan satu cerita besar demi kepentingan negara.

Pada tarikh tersebut, ramai penyunting akhbar dan wartawan telah tiba di hotel itu seawal pukul 9 pagi dan Shazryl telah meminta Shuaib supaya menapis wartawan-wartawan yang hadir sebelum dibenarkan masuk Bilik Seri Makmur bagi menyaksikan tayangan video itu.

Penayangan rakaman video itu kemudian dilakukan pada pukul 10 pagi oleh Shazryl menggunakan sebuah unit pemprosesan pusat (CPU) LCD jenama Lenovo kepunyaan ahli perniagaan itu.

Semasa tayangan, Shazryl telah memberi penerangan mengenai rakaman itu dan menjelaskan bahawa gambar beliau turut terakam sebelum rakaman hubungan seks di antara lelaki terbabit dengan wanita warganegara China.

Secara keseluruhannya, sebanyak 13 wartawan telah menyaksikan tayangan rakaman tersebut secara berulang yang mengambil masa di antara 20 dan 25 minit. Tayangan terakhir tamat kira-kira pukul 12 tengah hari.

Anwar pada 22 Mac lalu pula telah membuat laporan polis berhubung penayangan video tersebut.

Sehari selepas itu, satu sidang media telah diadakan oleh Shazryl dan Abdul Rahim di Hotel Impiana KLCC dengan kedua-duanya mengaku bersama Shuaib, bertanggung-
jawab menayangkan rakaman tersebut.

Pada 24 Mac lalu, Shazryl dan Abdul Rahim telah pergi ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman untuk menyerah diri dan Shazryl turut menyerahkan peranti yang mengandungi rakaman hubungan seks tersebut. Shuaib pula menyerah diri pada keesokan harinya.

Fakta kes juga menyebut bahawa rakaman video itu mengandungi aksi lucah iaitu perbuatan menghisap kemaluan lelaki oleh seorang wanita dan persetubuhan di antara seorang lelaki dan seorang wanita dalam keadaan kedua-duanya berbogel.
- UtusanOnline

Video Seks: Motif tayangan dedahkan keruntuhan moral Anwar


MOTIF  pendedahan dan penayangan video seks menyerupai Ketua Pembangkang oleh Trio Datuk 'T' bukanlah untuk merosakkan atau menjatuhkan moral masyarakat tetapi untuk mendedahkan keruntuhan akhlak seorang tokoh politik bernama Anwar Ibrahim.

Ia juga bertujuan mendedahkan sikap hipokrit yang menjadi identiti ahli politik terbabit merangkap Ketua Pembangkang yang pada satu ketika berada di tahap berbahaya (dangerously close) menjadi seorang Perdana Menteri.

Perkara tersebut dinyatakan oleh peguam bela, Datuk Seri Dr. Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik ketika berhujah bagi kesemua Trio Datuk 'T' bagi mengurangkan hukuman.

Peguam, Shafee Abdullah
''Saya menggunakan perkataan dangerously close bukan untuk menunjukkan rasa berat sebelah tetapi memetik alasan yang digunakan oleh Lord Denning ketika menangani isu keselamatan negara berhubung John Profumo (bekas Menteri Peperangan England).

''Seorang tokoh masyarakat yang mendakwa menjadi pemimpin Kebangsaan Islam (National Islamic leader) yang menjalani dua kehidupan seperti 'Jekyl and Hyde' akan memperjudikan apa sahaja dengan sesiapa bagi memastikan perbuatan salahnya tidak didedah atau dibongkar oleh pihak ketiga. Ini merupakan intipati keselamatan negara,'' ujar peguam tersebut.

Profumo terlibat dalam satu skandal dikenali The Profumo Affair pada 1963 yang mana beliau telah menjalin hubungan intim dengan seorang ejen rahsia dari Rusia, Christine Keeler ketika Perang Dingin.

Terdahulu, peguam tersebut menyatakan, ketiga-tiga individu terbabit mengaku terlibat dalam pendedahan video seks itu kepada petugas media yang mewakili sebahagian besar orang awam.

''Pembuat video terbabit masih belum diketahui malah motif rakaman itu dibuat juga tidak diketahui sehingga hari ini. Kita tidak tahu apa niat pembuat video terbabit. Tetapi kita tahu apa niat ketiga-tiga tertuduh kerana mereka telah memberikan keterangan yang jelas dan terperinci kepada pihak polis sewaktu kes sedang disiasat,'' kata peguam itu.

Berikut merupakan sebahagian daripada rakaman percakapan yang diambil daripada ketiga-tiga tertuduh:

Percakapan Abdul Rahim yang dirakam pada 24 Mac lalu:
''Saya berpendapat pita rakaman ini hendaklah disiasat kerana penglibatan tokoh terkemuka dan popular di Malaysia. Kita juga berpendapat watak dan akhlak seorang pemimpin yang korup dan jijik seperti ini perlu diketahui oleh rakyat.''

Percakapan Shazryl yang dirakam pada 24 Mac lalu:
''Sebagai seorang yang sangat rapat kepada DSAI (Datuk Seri Anwar Ibrahim), saya sangat mengetahui segala kelemahan yang terdapat pada dirinya, terutamanya dari segi moral dan akhlak yang tidak sepatutnya ada pada seorang pemimpin.

''Setelah saya dapati keburukan yang tidak patut ada kepada pemimpin dan setiap kali ada perbuatan salah dilakukan, dia pasti terlepas kerana kekurangan bukti. Apabila saya mendapat bukti rakaman ini, untuk beberapa hari saya berfikir dan membuat keputusan untuk mendedahkannya kerana ini adalah salah satu bukti yang sangat kukuh untuk didedahkan kepada masyarakat.

''Tayangan dibuat kepada pemberita kerana ia bukanlah bertujuan untuk memaparkan aksi lucah tetapi untuk mendedahkan perangai buruk seorang pemimpin yang tidak bermoral tetapi memaparkan dirinya sebagai seorang pemimpin Islam.''

Percakapan Shuaib yang dirakam pada 25 Mac lalu:
''Datuk Shazryl... dia tunjuk pita video rakaman Anwar. Bila saya tengok saya rasa terkejut, saya tengok berkali-kali. Saya yakin gambar dalam pita video 100 peratus Anwar Ibrahim. Beberapa hari kemudian, saya, Rahim dan Shazryl bincang apa nak buat atas video itu.

''Saya cadangkan serah kepada polis tetapi mereka berdua kurang setuju kerana bila serah kepada polis, Anwar akan tuduh ada satu konspirasi untuk menjatuhkan dia. Akhirnya keputusan kita ambil pita video ini nak tunjukkan kepada Chief Editor(s), media...''

Selain itu, Muhammad Shafee turut menyatakan, pendedahan yang dibuat trio itu bukan sahaja ingin menunjukkan keruntuhan moral oleh seorang tokoh pemimpin tetapi mereka juga risau mengenai keselamatan negara sekiranya individu terbabit mendapat kuasa.

"Kita sebagai orang awam sepatutnya berterima kasih di atas keberanian mereka mendedahkan perkara ini. Malangnya, mereka telah didakwa," sambung Muhammad Shafee.

Peguam itu turut menyatakan, trio terbabit tidak mendapat sebarang faedah sama ada dari segi wang ringgit atau lain-lain, tidak mendedahkannya kepada kanak-kanak dan telah bekerjasama dengan pihak berkuasa.

Sebaliknya, kata peguam terbabit, Anwar yang sepatutnya didakwa di mahkamah atas tuduhan membuat laporan palsu kerana laporan pakar jelas menunjukkan bahawa terdapat persamaan antara pelaku seks video terbabit dengan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Muhammad Shafee ketika ditemui pemberita selepas prosiding memberitahu, mengikut analisis pengecaman wajah yang dibuat oleh pakar Amerika Syarikat dengan membandingkan antara imej lelaki dalam video dan beberapa keping gambar Anwar menunjukkan 99.99 peratus persamaan.

Sementara itu, peguam bela Shazryl, Zamani Ibrahim selain mengguna pakai hujah Muhammad Shafee, menyatakan, bekas Konsul Kehormat Diraja Thailand itu membuat kesalahan tersebut adalah bagi mendedahkan penyelewengan yang dilakukan oleh Anwar bagi menjaga kepentingan awam.

''Dia hanyalah seorang penyampai mesej (messenger) dan tidak perlu dihukum dengan begitu teruk sekali. Dia juga tidak mempunyai sebarang niat tersembunyi ketika mendedahkan perkara itu,'' ujarnya.

Peguam bela, Suhaimi Salleh yang mewakili Shuaib pula menyatakan, anak guamnya menyertai trio terbabit bagi mendedahkan hipokrasi Anwar kepada masyarakat dan atas faktor kepentingan negara.

Kesemua peguam-peguam itu turut memohon agar mahkamah melepaskan kesemua anak guam mereka mengikut Seksyen 173A Kanun Tatacara Jenayah iaitu pembebasan secara bersyarat atau tidak bersyarat atas 'sumbangan' mereka tersebut.
- UtusanOnline

Jumaat, 24 Jun 2011

Benarkah Sistem Pilihan Raya Kita Begitu Kotor?

APABILA pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menggesa penganjur perhimpunan haram 9 Julai depan, Bersih, supaya tidak menjadikan suruhanjaya itu sebagai 'kambing hitam', ada pihak menuduh SPR bermain politik.

Mereka menuduh SPR melindungi kerajaan dan memanipulasikan keputusan pilihan raya demi kepentingan parti pemerintah.

Sementara itu, penganjur perhimpunan haram itu bercadang untuk meneruskan rancangan mereka mengadakan demonstrasi jalanan pada 9 Julai, walaupun langkah itu dibantah keras oleh pelbagai pihak.


Kumpulan pengacau yang berhasrat mengadakan perhimpunan haram itu menuntut lapan perkara kononnya untuk memastikan pilihan raya umum diadakan secara bersih dan telus - membersihkan senarai pemilih, melakukan reformasi terhadap sistem pengundian, menggunakan dakwat kekal untuk cap jari pengundi, membenarkan tempoh berkempen sekurang-kurangnya 21 hari, mewujudkan akses terhadap media secara bebas dan adil, memperkukuhkan institusi awam dan menghentikan amalan rasuah serta politik kotor.

Persoalannnya ialah adakah tuntutan mereka itu berasas atau sengaja diada-adakan? Juga, adakah sistem pilihan raya kita begitu buruk? Banyak pihak percaya tuntutan itu dibuat sekadar untuk menyembunyikan niat buruk yang terselindung di sebalik keseluruhan rancangan mereka.

SPR bersedia mengadakan perjumpaan dengan penganjur perhimpunan haram itu sekali lagi untuk membincangkan isu yang ditimbulkan kerana ia percaya demonstrasi jalanan tidak akan dapat menyelesaikan sebarang masalah atau membawa kepada pindaan undang-undang.

Abdul Aziz memberitahu Bernama bahawa SPR telah mengadakan perjumpaan dengan pengerusi jawatankuasa penganjur perhimpunan haram itu Datuk S. Ambiga serta beberapa anggotanya pada akhir tahun lepas dan mereka menerima penjelasan SPR tentang isu yang ditimbulkan.

Dapat nikmat melalui pilihan raya....
Beliau juga berbincang tentang lapan isu berkenaan, termasuk membuat pindaan terhadap undang-undang.

"Sekiranya mereka benar-benar memperjuangkan demokrasi, mereka perlu terus membincangkan isu berkenaan dengan SPR dan mengemukakan permintaan mereka melalui saluran sewajarnya.

"Ini bukan caranya. Janganlah jadikan SPR sebagai kambing hitam. Mereka tuduh kami tidak demokratik dan tidak bersih serta membantu dan menyokong kerajaan. Pilihan raya umum dan pilihan raya kecil sebelum ini membuktikan tuduhan itu tidak benar.

"Sekiranya para pengundi sukakan Pembangkang, mereka akan menang (kerusi) dan hal ini telah terbukti. Jadi, apakah niat sebenar mereka? Saya rasa kami (SPR) bersikap adil dan saksama," kata Abdul Aziz.

Beberapa ahli politik turut mempersoalkan niat sebenar kumpulan pengacau itu yang menggelarkan diri mereka sebagai Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) dalam menuntut agar pilihan raya diadakan secara bersih.

Dalam blog beliau, Anggota Parlimen Kulim Bandar-Baru Datuk Zulkifli Noordin berkata walaupun tujuh daripada lapan tuntutan yang dibuat oleh kumpulan itu kelihatan seolah-olah mempunyai kewajaran untuk menangani kecacatan yang wujud dalam sistem pilihan raya, namun persoalannya ialah adakah tuduhan mereka itu berasas?

Parti politik bebas lakukan provokasi?
"Kita tidak kata pilihan raya yang diadakan selama ini adalah sempurna. Memang ada kecacatan, sama seperti di negara lain juga," katanya.

Sambil mengambil pilihan raya di Turki baru-baru ini sebagai contoh, beliau berkata walaupun AK Party (Parti Keadilan dan Pembangunan) begitu popular, tetapi keputusan menunjukkan ia hanya mendapat 50 peratus undi.

AKP memenangi 326 daripada 550 kerusi parlimen dan gagal mendapat dua pertiga majoriti (367 kerusi) yang diperlukannya untuk meminda perlembagaan secara unilateral.

Beliau berkata perkara serupa juga berlaku di India, Australia dan Amerika, antara negara yang mempunyai kecacatan dalam sistem pilihan raya.

"Tapi, jika mereka berkata ia tidak bersih, sekiranya ada permainan kotor, macam mana mereka (Pembangkang) boleh menang di lima negeri dan hampir membanjiri Perlimen dengan orang mereka?" tanya beliau.

Zulkifli berkata malah, pembangkang berjaya menafikan Barisan Nasional (BN) mendapat majoriti dua pertiga dan mempunyai banyak peluang untuk menimbulkan perkara itu melalui usul, soalan, perbahasan Titah Ucapan Yang di-Pertuan Agong dan perbahasan ucapan Bajet di Parlimen.


Tak bersihkah keadaan begini?
"Mereka tidak pernah memberi sebarang bukti tentang apa yang mereka dakwa sebagai tidak bersih. Mereka hanya hendak mengadakan perhimpunan, ingin memesongkan pemikiran rakyat bahawa pilihan raya diadakan secara tidak bersih. Kami mempertikaikan tindak-tanduk mereka berhubung perkara itu," katanya.

Beliau berkata sekiranya penganjur perhimpunan haram itu mahu mengemukakan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong, mereka boleh membuat temu janji dengan Istana Negara, tetapi mereka tidak berbuat demikian.

"Oleh itu, kita dapat melihat bahawa di sebalik semua ini, mereka ada agenda lain. Mereka ada niat lain. Saya percaya mereka mempunyai agenda bersifat mala fide (jahat).

"Lihat saja respons mereka apabila saya kemukakan idea ini dalam Facebook dan Twitter saya. Para penyokong Anwar berkata mereka akan "penuhi jalan raya dengan darah... ia akan menjadi satu lagi Tahrir' (merujuk kepada perhimpunan berdarah di Kaherah yang menjatuhkan Presiden Hosni Mubarak)," katanya.

Pernahkan mereka ini dihalang berpolitik?
Beliau berkata sekiranya kumpulan pengacau itu ingin memperbetulkan sistem pilihan raya, mereka sepatutnya berusaha agar pindaan terhadap undang-undang dilakukan, bukan menyalahkan SPR.

"Sungguh tidak wajar apabila pengerusi kumpulan itu, yang pernah menjadi pengerusi Majlis Peguam, tidak memahami apa yang tidak dapat dilakukan oleh SPR... iaitu ia tidak boleh meminda Perlembagaan Persekutuan. Kalau mereka mahu mengubahnya, suarakanlah ia di Parlimen.

"Kita dapat melihat bahawa mereka tidak pernah berniat untuk berbuat begitu," kata beliau.


Oleh Alan Ting
- Bernama


SATU MELAYU:
Bersih 2 pada 9 Julai. Anwar Ibrahim memnela diri di mahkamah pada 16 Julai.
Ada apa-apa ke? Macam dirancang-rancang pulak.... 
Kebetulan atau memenag dirancang untuk ganggu perbicaraan di mahkamah? 

Polis Ada Cara Halang Perhimpunan Haram 9 Julai

POLIS akan menggunakan cara tersendiri untuk memastikan perhimpunan haram yang dirancang pada 9 Julai ini tidak akan berlaku, kata Pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh.

"Apa rancangan dan jenis tindakan yang akan kita ambil itu, biarlah polis sahaja yang tahu. Yang pasti, kita akan ambil tindakan sewajarnya bagi menghalang perhimpunan ini," katanya pada sidang akhbar di Kuala Lumpur, Jumaat.

Amar Singh berkata sehingga hari ini, tidak ada satu pihak pun yang memohon permit untuk mengadakan perhimpunan itu.

Oleh itu, kata beliau, sekiranya perhimpunan itu diadakan juga, ia boleh diklasifikasikan sebagai perhimpunan haram atau tidak ada permit/lesen seperti yang ditetapkan oleh Seksyen 27 (5) Akta Polis 1967.

Perhimpunan haram itu dianjurkan oleh satu puak pengacau bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong dengan alasan mahu menuntut pilihan raya lebih bersih dan adil.

Cadangan mengadakan perhimpunan itu mendapat bantahan meluas kerana orang ramai bimbang ia boleh mencetuskan kekacauan selain menyebabkan kesesakan jalan raya.


Amar Singh berkata sehingga kini polis telah menerima lebih daripada 800 laporan polis berhubung bantahan terhadap demonstrasi ini yang dibuat oleh pelbagai pihak termasuk Badan Bukan Kerajaan (NGO), golongan peniaga, persatuan-persatuan, ahli politik dan orang awam (individu).

"Selain daripada perhimpunan yang menggunakan nama Bersih 2.0 ini, pada masa yang sama juga terdapat dua kumpulan berlainan telah menyatakan hasrat untuk membuat perhimpunan di sekitar ibu kota bagi membantah perhimpuan Bersih ini.

"Dengan adanya kumpulan yang tidak sefahaman pendapat ini berhimpun, kita khuatir akan mencetuskan keadaan yang boleh menggangu aktiviti harian, perniagaan dan ketenteraman awam," katanya.

Amar Singh meminta penganjur supaya menarik balik rancangan mereka untuk mengadakan perhimpunan haram itu.
- Bernama

SATU MELAYU:
Alhamdulillah!
Sebagai rakyat biasa, SM yakin kenyataan polis itu melegakan banyak pihak yang resah dan gelisah pabila memikirkan perkara itu.
Sebagai rakyat biasa, SM juga yakin pihak polis mampu mententaramkan keadaan berdasarkan pengalaman lampau. Sebab perancang utama dan untuk apa perhimpunan itu diadakan adalah untuk tujuan yang sama seperti peristiwa-peristiwa dahulu.

Tayangan Adegan Lucah: Ketiga-tiga Datuk T Didenda


AHLI perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan bekas bendahari agung Perkasa Datuk Shuib Lazim, masing-masing Jumaat didenda RM3,000 dan RM1,500 selepas mengaku bersalah di Mahkamah Majistret terhadap pertuduhan menayangkan secara terbuka adegan lucah iaitu hubungan seks antara lelaki dan perempuan.

Rakan mereka, bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dikenakan denda sebanyak RM1,000 selepas mengaku bersalah terhadap pertuduhan bersubahat dengan Shazryl dan Shuib melakukan perkara sama.

Majistret Aizatul Akmal Maharani menjatuhkan hukuman berkenaan selepas menerima pengakuan mereka bertiga dan hujahan serta faktor-faktor mitigasi yang lain.

Hukuman denda mereka berkuatkuasa hari ini (Jumaat). Jika gagal membayar denda itu, Shazryl Eskay boleh dikenakan hukuman penjara tiga bulan, Shuib dua bulan penjara dan Abdul Rahim satu bulan penjara.

Shazryl dan Shuib didakwa mengikut Seksyen 292 (A) Kanun Keseksaan (Akta 574) dan boleh dihukum mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Abdul Rahim pula didakwa mengikut Seksyen 292 (A) Kanun keseksaan (Akta 574) yang dibaca bersama mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan.

Ketika-tiga mereka, yang menggelarkan diri sebagai "Datuk T", didakwa melakukan kesalahan itu di bilik Seri Makmur Hotel Carcosa Seri Negara di sini antara 10 pagi dan 12 tengah hari pada 21 Mac lepas.

Pendakwaan dilakukan Datuk Kamaluddin Mohd Said dan Mohammad Zakaria Hanafiah.
- Bernama

SATU MELAYU:
Yang bersalah telah pun dihukum denda. Tak banyak songeh dan tidak membantah serta tidak mengajak orang ramai mempertahankan mereka. Selesai dan tak menimbulkan banyak masalah. Yang masih menimbulkan banyak masalah kepada negara bagaimana?
Tungggguuuuuu!

Dedah Video Seks: Trio Datuk T Mengaku Bersalah

Yang mengaku bersalah di mahkamah atas tuduhan menayangkan video lucah....
Yang tak pernah mengaku dan tak akan mengaku perlakuannya hingga mampoussss....
TRIO Datuk T mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur pada Jumaat atas pertuduhan melibatkan pendedahan video seks yang dikatakan mirip seorang pemimpin pembangkang.

Ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan bekas Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) Datuk Shuib Lazim didakwa secara bersama menayangkan bahan lucah iaitu video seks adengan seorang lelaki dan wanita secara terbuka.

Bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik pula didakwa secara berasingan atas tuduhan bersubahat dengan mereka untuk melakukan kesalahan tersebut.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu antara pukul 10 pagi dan 12 tengah hari, 21 Mac lalu di bilik Seri Makmur, Hotel Carcosa Seri Negara, Taman Tasik Perdana, Persiaran Mahameru, Kuala Lumpur.

Pendakwaan terhadap Shazryl Eskay dan Shuib dibuat mengikut Seksyen 292 (a) Kanun Keseksaan Akta 574 manakala pertuduhan terhadap Abdul Rahim dibuat mengikut seksyen sama yang dibaca bersama Seksyen 109 kanun sama bagi persubahatan.

Jika sabit kesalahan, semua mereka boleh dihukum penjara maksimum tiga tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Selepas pengakuan tertuduh direkodkan, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Kamaludin Md Said mengemukakan bahan bukti termasuk satu peranti USB yang mengandungi rakaman video tersebut.

Video hitam putih yang mempunyai tempoh durasi selama 20 minit juga ditayangkan di mahkamah dengan beberapa adengan dilajukan ke hadapan.
- mStarOnline
SATU MELAYU:
Yang tertuduh kerana menayangkan video lucah kepada awam, mengaku bersalah.
Tapi yang jadi pelaku dalam video seks berkenaan tidak pernah dan tidak akan mengaku sehingga dunia dan dirinya kiamat.

Sama-sama kita nantikan perkembangan selanjutnya....
>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog