Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 30 Julai 2011

Perbicaraan Kes Dr Ling Liong Sik Bermula Isnin Ini

PERBICARAAN kes penipuan pembelian tanah bernilai RM1.08 bilion berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) membabitkan bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik akan bermula di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Isnin ini.

Kes itu akan didengar di hadapan hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Ahmadi Asnawi dan dijangka 40 saksi akan dipanggil memberi keterangan sepanjang perbicaraan tersebut.

Pada 29 Julai 2010, Dr Ling didakwa atas satu tuduhan utama dan satu tuduhan pilihan menipu kerajaan Malaysia dengan mengelirukan Jemaah Menteri untuk memberikan persetujuan terhadap pembelian tanah di Pulau Indah.

Bekas menteri Kabinet itu didakwa melakukan kedua-dua perbuatan itu antara 25 Sept 2002 dan 6 Nov 2002 di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra di Putrajaya.

Mengikut pertuduhan utama, Dr Ling didakwa menipu Kabinet untuk mempersetujui pembelian tanah mengikut terma-terma yang dipersetujui antara Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) dan Lembaga Pelabuhan Klang (LPK).

Penipuan itu dilakukan dengan mengetahui bahawa beliau (Dr Ling) boleh menyebabkan kehilangan kepada Kerajaan Malaysia, yang kepentingannya di dalam urusan yang berkaitan dengan penipuan itu, beliau terikat oleh suatu kontrak di sisi undang-undang untuk melindungi.

Bagi pertuduhan utama, Dr Ling dituduh mengikut Seksyen 418 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun, denda, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan pilihan, Dr Ling didakwa menipu Jemaah Menteri dengan curangnya menyembunyi fakta serupa pada tempat dan tarikh yang sama, mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun, atau denda, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Dr Ling mengaku tidak bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan itu.

Kes PKFZ itu turut mengheret bekas Menteri Pengangkutan, Tan Sri Chan Kong Choy dan bekas Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) O. C. Phang.

Chan didakwa di Mahkamah Sesyen Putrajaya pada 28 Feb lalu dan mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan menipu bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi berhubung skandal projek PKFZ.

Chan, 55, dituduh menipu Abdullah untuk meluluskan Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) sebagai pemaju siap guna untuk projek Hab Pemindahan di Zon Bebas Pulau Indah dan kerja pengubahsuaian di tapak PKFZ antara 2004 dan 2006, berjumlah RM1.9 bilion.

Phang pula didakwa di Mahkamah Sesyen Klang pada 10 Dis 2009 dan mengaku tidak bersalah terhadap tiga pertuduhan pecah amanah melibatkan RM254.85 juta.

Phang, 63, didakwa sebagai pengurus besar yang diamanahkan bagi dana dalam sebuah akaun di RHB Bank Berhad, melakukan pecah amanah membabitkan RM98,700,000 di LPK, Jalan Pelabuhan Utara, Pelabuhan Klang antara 1 Okt 2004 dan 5 Sept 2005.

Dia menghadapi dua lagi tuduhan serupa masing-masing membabitkan RM21,600,000 dan RM134,550,000, yang didakwa dilakukan di tempat sama antara 30 Sept 2005 dan 9 Mei 2006 dan antara 1 Jun 2005 dan 13 Jan 2006.

Perbicaraan bagi kes Chan ditetapkan 20 Sept ini manakala perbicaraan kes Phang ditangguh sehingga selesai perbicaraan Dr Ling.
- BERNAMA

Bila datang Ramadhan dan Hari Raya, harga barang pun naik.... Masa Tahun Baru Cina tidak pulak?

BANCI penduduk 2010 menyaksikan penduduk Malaysia kini 28.3 juta orang. Dari jumlah itu 91.8% adalah warganegara, sementara baki 8.2% adalah warga asing. Kumpulan etnik terbesar pula ialah bumiputera 67.4%, Cina 24.6%, India 7.3% dan lain-lain 0.7%.

Apabila penduduk semakin ramai, masalah utama yang pasti berlaku ialah bekalan makanan. Bila rakyat bertambah, keperluan bahan makanan juga bertambah.

Dan apabila permintaan bahan makanan meningkat, maka sudah tentulah harga bahan makanan turut meningkat mengikut permintaan. Hukumnya ialah apabila permintaan melebihi penawaran, maka harganya pasti mahal.

Selain itu, di negara kita, bukan semua bahan makanan mampu ditampung oleh pembekal tempatan atau dihasilkan oleh petani, penternak dan nelayan tempatan. Kerana tidak mencukupi, maka terpaksalah barangan keperluan asas makanan kita diimport dari luar.

Bahan seperti tepung gandum, seratus peratus terpaksa diimport. Kerana faktor cuaca, negara kita tidak boleh ditanam gandum. Selain itu bahan-bahan seperti gula, ikan, sayur-sayuran, daging dan juga minyak galian terpaksa diimport kerana bekalan tempat tidak mampu menampung keperluan permintaan pengguna dalam negara.

Faktor inilah yang membuatkan kerajaan kita terpaksa menampung kos harga barang keperluan asas itu dengan subsidi yang bukan sedikit jumlahnya. Dan jumlahnya kian bertambah tahun demi tahun.

Seludup keluar barang bersubsidi.. kerja siapa?

Malangnya, niat baik dan hasrat murni kerajaan demi rakyat itu telah diambil kesempatan secara salah oleh para pengkhianat subsidi dengan pelbagai helah bagi mengaut keuntungan terpihak melalui penipuan dan penyelewengan subsidi.

Kalau perkara ini dibiarkan berterusan, besar kemungkinan negara kita akan berdepan dengan masalah besar dari segi menyediakan peruntukan bagi manampung kos subsisi bahan keperluan asas untuk rakyatnya.

Maska masalah kenaikan mendadak harga barangan menekan bukan sahaja rakyat, malahan juga pihak kerajaan yang berusaha keras memastikan kehidupan rakyat selesa.

Sebagaimana diumumkan Timbalan Perdana Menteri, TS Muhyiddin Yassin, kerajaan akan mengkaji langkah baru untuk menangani kenaikan harga barang bagi mengurangkan bebanan rakyat.

Beliau berkata antara langkah berkenaan ialah membantu petani, penguatkuasaan undang-undang, imbuhan khas kepada rakyat dan menambah subsidi untuk rakyat selain subsidi minyak.

Jawatankuasa Kabinet Mengenai Bekalan dan Harga Barang akan bermesyuarat tidak lama lagi bagi mengkaji langkah berkenaan dan merumuskan formula untuk mengurangkan beban rakyat berikutan kenaikan kos harga barang-barang, kata Muhyiddin yang juga pengerusi jawatankuasa itu.

Langkah itu nanti akan menidakkan dakwaan bahawa kerajaan tidak ambil kisah mengenai beban yang ditanggung rakyat berikutan kenaikan harga barang-barang keperluan, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Kesihatan dan Pelancaran Program Doktor Masuk Kampung Parlimen Pagoh, Sabtu.

Pada Rabu lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan kerajaan memutuskan untuk menambah satu lagi Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) iaitu yang berkaitan usaha untuk memerangi kos kehidupan yang semakin meningkat berikutan kenaikan harga barang-barangan terutamanya makanan, yang dilihat sebagai fenomena global dan membebankan rakyat.

Yang menjadi persoalan ialah waktu dan masa kenaikan harga barang-barang keperluan itu jadi heboh dan sering menjadi bahan berita serta modal politik pembangkang yang sememangnya mencari isu untuk membangkang.

Sudah menjadi lumrah di negara ini, apabila tiba musim perayaan tertentu seperti puasa Ramadhan, Hari Raya dan musim cuti sekolah, harga bahan seperti ayam, daging, minyak masak, telur ayam, tepung, gula dan lain-lain yang berkaitan dengannya akan naik mendadak dengan alasan bekalan tidak mencukupi.

Pendek kata, pelbagai alasan diberikan oleh para peniaga, terumanya para pembekal utama.

Peliknya, kenapa semasa orang Melayu/Islam menyambut perayaan tertentu sahaja, maka harga barangan akan naik mendadak kerana alasan bekalan tidak mencukupi? Sedangkan semasa kaum lain menyambut perayaan mereka tidak pun berlaku kenaikan seperti yang dimaksudkan.

Minyak masak bersubsidi juga diseleweng....
Kenapa boleh jadi macam ini?

Adakah kerana kaum Melayu/Islam tidak ada yang terlibat dalam usaha menjadi pembekal utama bahan makanan, maka kaum lain yang menguasai bidang itu mengambil kesempatan?

Eantahlah! Kaum bumiputera jadi kaum majoriti di negara ini, tapi yang mengusahakan perniaga membekal barangan keperluan harian diusaha dan dikuasai oleh kaum lain.

Setelah lebih lima puluh tahun merdeka masalah ini masih belum berjaya diatasi. Kuasa ekonomi masih belum mampu dikuasai oleh kaum bumiputera sendiri.

Takkanlah ini pun salah kerajaan atau disalahkan kerajaan? Bagaimana dengan sikap dan perangai buruk orang Melayu itu sendiri? Asyik nak hidup senang dan dapat untung mudah, maka segalanya jadi masalah kekal.

Sampai bila pihak majoriti mahu bergantung bekalan dan penentuan harga barang keperluan hariannya kepada pihak minoriti yang menguasai ekonomi?

Kongsi Gelap, Rumah Maksiat, Dadah dan DAP....

Punyalah hebat kisah rumah pelacuran di negara kita ini, hinggakan ada yang terpaksa bertelanjang bulat lari tanpa memikirkan bahaya bila diserbu pihak berkuasa....
“DARIPADA mana pembangkang, terutamanya DAP nak kumpul duit untuk PRU akan datang kalau tidak melalui kegiatan kumpulan ‘kongsi gelap’ yang mengendalikan rumah maksit, siber cafe, perjudian tanpa lesen dan macam-macam lagi kegiatan haram, termasuk pengedaran dadah?

“Di belakang DAP adalah ‘kongsi gelap’. Tanpa ‘kongsi gelap’ DAP tak boleh hidup. Melalui ‘kongsi gelap’ DAP boleh ugut pengundi-pengundi kaum Cina, khasnya di kawasan Kampung Baru untuk mengundi parti itu bila ada pilihan raya.

“Oleh itu janganlah heran dan heboh fasal kegiatan pelacuran di negeri-negeri yang dikuasai pembangkang seperti Selangor, Pulau Pinang, Perak, Johor dan sekarang sedang mengembangkan sayap di Kedah pulak. Orang Kedah, khasnya penduduk sekitar Sungai Petani dah biisng pasai ni...”

Demikian ulasan yang diberikan oleh seorang bekas anggota polis ketika minum pagi bersama SM pagi ini. Kebetulan SM berjuma dengan kawan itu ketika sarapan pagi di sebuah warung di Tambun, Ipoh.

Perbualan kami tertumpu mengenai kegiatan pelacuran dan rumah urut yang diberitakan begitu banyak terdapat di negeri-negeri yang di kuasa pembangkang atau di bandar yang penduduk kaum Cina agak ramai.

“Tapi di Kelantan tidak pulak demer buat macam tu?” tanya SM mencelah komen beliau.

“Di Kelantan lain. Kelantan dekat sangat dengan Golok. Seberang sungai jerr... Mana laku kalau bukak tempat maksiat macam tu... Di Golok lagi hebat dan lagi mudah. Di sana tak jadi masalah dan pelacuran tu dah jadi kerja biasa mereka... perkara biasa,” jawabnya pantas.
“Oh! Yer.. tak yerr... jugak...”

“Aku tak heran kalau sekarang ini terdapat banyak tempat maksit dibuka oleh puak-puak ‘kongsi gelap’ tu. Mereka dapat perlindungan wakil rakyat DAP kerana ada bahagian untuk politik DAP.

“Kaum itu memang itu kerjanya sejak mereka bertapak di negara ini. Kalau tak ada kegiatan ‘kongsi gelap’ rasa macam tak sah kehidupan mereka.

“Kalau miker ikutkan sejarah kedatangan mereka ke Malaya ni dulu pun memang begitulah cara mereka. Ingat balek kisah kedatangan mereka sebagai pekerja lombong bijeh yang dibawa masuk oleh penjajah Inggeris dulu. Baca balek sejarah mereka di Taiping. Bukankah nama Taiping itu sendiri lahir kerana perdamaian dua ‘kongsi gelap’ – Hai San dan Ghee Hin, di pekan itu?

Bahan/alat memproses dadah yang diserbu polis....
“Cuma pada masa itu ketua ‘kongsi gelapnya dipanggil ‘Kapitan Cina’.

“Itu dulu, sekarang mana ada lagi kisah macam itu...?” tanya SM.
“Memanglah.... dulu lain, sekarang lain. Tapi kegiatan sejenis dengan zaman itu masih kekal. Malah kegiatan mereka mengaut kekayaan negara jauh lebih canggih dan mengikut peredaran zaman.

“Dulau jenis dadah yang ada cuma candu. Dan yang hisap candu cuma kaum mereka sahaja. Untuk memudahkan penjajah mengawal mereka, lesen candu diberi atau disahkan dari segi undang-undang ketika itu oleh penjajah.

“Sekarang dadah ada bermacam jenis dan kebanyakannya dari jenis yang dihasilkan melalui bahan-bahan sintetik atau kimia. Siapa yang jadi tauke dadah secara besar-besaran di negara ini kalau bukan mereka? Kalau dulu cuma kaum mereka yang ambil candu, kini yang menjadi penagih tegar dadah adalah anak Melayu. Pasarannya semakin besar. Lagi senang lerr demer buat duit melalui penjualan dadah.”

“Tak cukup sekadar menyeludup masuk dadah, kini mereka proses sendiri dadah-dadah berkenaan di negara ini. Bukan sahaja untuk pasaran tempatan malah untuk diseludup ke luar negara yang memerlukan dadah. Siapa yang buat kerja proses dadah tu kalau bukan kumpulan ‘kongsi gelap’? Orang biasa mana berani kalau tidak ada perlindungan dan kerjasama ‘kongsi gelap’?”

“Lihat saja tempat-tempat memproses dadah yang berjaya dikesan pihak polis kita. Di negeri mana, kalau tidak di Selangor, Pulau Pinang, Perak dan Johor. Kenapa di negeri itu yang hebat berlakunya jenayah berkenaan? Kerana di negeri itulah kaum mereka ramai. Bila demer ramai, pasti akan ada kegiatan ‘kongsi gelap’. Bila ada ‘kongsi gelap’, maka makin hebatlah jenayah....”

“Jenayah masa kini tidak lagi tertumpu kepada rompakan kedai emas atau bank. Dulu betul. Sekarang dengan kegiatan rumah maksit dan pengedaran dadah, hasilnya jauh lebih lumayan dan mudah. Buat kerja secara tersembunyi di mana-mana tempat yang sesuai. Tak perlu masuk hutan. Kini buat di kondo-kondo mewah jerrr...

Demikian serba ringkas perbualan sambil sarapan di pagi ini yang dapat SM catatkan untuk bahan berfikir para pembaca yang berminat untuk memahami struktur politik dan kaum di negara ini.

Sebenarnya banyak isu yang kami bualkan mengenai perkembangan politik negara, tapi yang agak menarik untuk SM catatkan inilah sahaja, adanyaaaa.....
Wallahhualam....

Kes Bunuh Sosilawati: Jawapan dari mulut saksi sendiri


JAWAPAN-jawapan yang terkandung dalam 24 muka surat rakaman percakapan saksi pendakwa ke-29, U. Suresh berhubung siasatan kes bunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain, adalah daripada mulut saksi tersebut sendiri.

Saksi itu juga memahami akibat daripada pernyataan yang diberikan kepada pegawai perakam, Asisten Supritendan (ASP) Ong Seng Keong pada 26 Oktober tahun lalu di Penjara Sungai Udang, Melaka.

Selain itu, saksi yang sedang menjalani hukuman penjara 20 tahun di pusat tahanan itu memberikan kenyataan secara sukarela sebagaimana yang dicatatkan pada muka surat 24 rakaman percakapan tersebut.

Perkara tersebut dimaklumkan oleh pegawai perakam itu yang juga pegawai penyiasat kanan dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi ketika pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd. Yusoff pada bicara dalam perbicaraan (TWT) di Mahkamah Tinggi Shah Alam, Jumaat.

TWT itu diadakan selepas Hakim Datuk Akhtar Tahir mendapati terdapat 22 percanggahan antara keterangan saksi itu yang juga bekas pekerja Ladang Gadong di mahkamah dengan rakaman percakapan yang telah direkodkan.

Ia juga bagi memastikan kesahihan kandungan rakaman percakapan itu diberikan oleh Suresh yang dipenjara selepas mengaku bersalah atas tuduhan membuang abu mayat Sosilawati, 47; pemandunya, Kamaruddin Shamsuddin, 47; peguam, Ahmad Kamil Abd. Karim, 32; dan pegawai Bank CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohamad, 38 di Sungai Panchau.

Dalam kes ini, bekas peguam, N. Pathmanabhan, 42; bersama tiga pekerja ladangnya, T. Thilaiyalagan, 20; R. Matan, 21; dan R. Kathavarayan, 31; didakwa membunuh kesemua mangsa di Lot No. 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat, Banting dekat sini antara pukul 8.30 malam dan 9.45 malam, 30 Ogos tahun lalu.

Menjelaskan mengenai pengetahuannya mengenai latar belakang kes tersebut, Seng Keong menyatakan, beliau memerlukan maklumat-maklumat mengenai kes pembunuhan itu bagi membantunya mengemukakan soalan-soalan yang perlu ditanya kepada Suresh.

Menurutnya, soalan-soalan itu disediakan sendiri olehnya empat jam sebelum menemu bual Suresh dan dibuat berdasarkan temu bual oleh seorang lagi pegawai ke atas K. Sarawanan.

Soalan-soalan itu juga mengambil kira beberapa dokumen seperti gambar tempat kejadian, rajah kasar Ladang Gadong dan laporan polis pegawai soal siasat Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Cif Inspektor N. Govindan yang disediakan oleh pegawai penyiasat ASP Ishak Yaakob, katanya.

Bekas mekanik, Sarawanan dipenjara bagi tempoh yang sama selepas mengaku bersalah atas tuduhan membakar mayat kesemua mangsa.

Ketika soal balas, peguam bela, Manjeet Singh Dhillon mempersoalkan jawapan yang diberikan oleh Suresh yang didakwanya sama dengan apa yang dinyatakan kepada Govindan tiga bulan sebelum itu.

‘‘Jawapan Suresh yang bagi. Mana saya tahu, dia cakap macam itu, saya tulis macam itu. Itu (jawapan) yang dia bagi pada saya,’’ kata Seng Keong.

Seperti tidak berpuas hati dengan jawapan tersebut, peguam terbabit terus mengasak Seng Keong dan turut mendakwa rakaman percakapan itu disediakan dengan konspirasi atau komplot dengan pegawai penyiasat.

Timbalan Pendakwa Raya, Saiful Edris Zainuddin membantah dakwaan tersebut dengan menyatakan pengunaan perkataan konspirasi serta komplot merupakan ‘ayat yang sangat jahat’ dan bantahan tersebut dibenarkan oleh Hakim Akhtar.

Menjawab lebih lanjut, Seng Keong tidak bersetuju dengan cadangan peguam itu bahawa pegawai penyiasat kes ada membantunya membuat soalan-soalan tersebut atau berada di dalam bilik sewaktu temu bual diadakan.

Prosiding TWT itu bersambung Isnin ini.
- Laporan: UtusanOnline

Jumaat, 29 Julai 2011

Kes Pembohongan Mat Sabu: Siasatan Polis selesai, tindakan seterusnya?....

Wajah tak serupa, tapi perangai lebih kurang sama....
SEMUA orang kata Mat Sabu kantoi dengan pembohongan dan lakonannya yang mendakwa dirinya dilanggar oleh Land Rover polis, kemudian menukar kepada kereta Proton Waja milik PDRM setelah paparan video oleh pihak polis menunjukkan insiden sebenar kepada umum.

Maka bertali-aruslah kecaman rakyat terhadap Timbalan Presiden Pas itu. Penyokong Pas resah dan Mat Sabu sendiri gelisah. Kenyataan bercanggah yang diberikannya sebelum dan selepas tayangan video klip polis itu membuktikan bahawa pemimpin nombor dua ‘Parti Kebajikan Malaysia’ (nama baru Pas) memang kaki kelentong dan pembohong yang sama waktu dengan Anwar bin Ibrahim. Sama-sama anak Seberang Prai lerr katakan.

Atas desakan ramai yang meminta pihak polis mengambil tindakan terhadap pembohongan dan penipuan Mat sabu itu, pihak berkuasa polis pun melakukan siasatan bagi tujuan mendakwanya di mahkamah.

Sebagaimana dijelaskan oleh Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar, kertas laporan berkenaan telah siap dan dihantar ke pejabat Peguam Negara (AG), baru-baru ini.

Maknanya, polis telah melengkapkan siasatan kes Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang mendakwa dilanggar oleh sebuah kereta Proton Waja milik Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika perhimpunan haram di ibu negara, 9 Julai lalu.

Nalaaa... punya balut lutut!
"Saya tidak ingin mengulas lanjut, namun kertas siasatan telah siap dan dihantar kepada AG," katanya ketika ditemui pemberita selepas menutup Bengkel Pembangunan Aplikasi Siasatan Trafik di Genting Highland pada Khamis.

Khalid turut memberitahu, beberapa kertas siasatan lain berkaitan penganjuran perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) juga telah dihantar kepada AG.

"Ada kertas siasatan telah dihantar kepada AG, malah ada juga yang dipulangkan semula kepada pihak polis dan kita akan hantar kembali dalam masa terdekat.

"Setakat ini apa yang boleh saya beritahu adalah siasatan kini pada peringkat akhir," jelasnya.

Ditanya tentang tarikh pendakwaan terhadap beberapa individu yang terlibat secara langsung dengan Bersih, Khalid menjelaskan, ia bergantung kepada keputusan AG.

"Terpulang kepada AG dan kita masih menunggu keputusan itu, setelah pihak mereka menilai kertas siasatan yang dilakukan polis," katanya.

Kesimpulannya, kerja polis dari segi menyediakan kertas siasatan telah selasai, walaupun ada yang terpaksa diperkemas atas kehendak pejabat Peguam Negara.

Bagaimanapun, rakyat yang bencikan huru-hara dan puak pengkhianat negara/bangsa itu berasa ragu dan sangsi, apakah kes Mat Sabu dan lain-lainnya yang berkaitan dengan perhimpunan haram Bersih 2.0 akan menerima nasib serupa seperti kes jam Omega dan Video Seks yang didakwa Datuk Eskay pelaku lelakinya adalah Anwar Inrahim?

Segalanya senyap sepi bagaikan mencampak batu ke tasek. Setelah kocakan air tenang, batu tak juga timbul dan suasana kembali seperti sedia kala – tenang dan macam tak ada apa-apa?

Inilah antara perkara yang menggusarkan rakyat bawahan, terutamanya mereka yang tidak faham langsung selok-belok perundangan negara bertuah ini.

Kemana Suhardi menghilang? Bersembunyi di luar negara macam RPK, sedang belakon di Hollywood atau Bollywood?

SIAPA sangka perhimpunan haram Bersih 2.0 telah berjaya mencungkil bakat seorang pelakon berkaliber seperti Suhardi Md. Isa. Bukan sahaja kaum keluarga dan sahabat handainya tidak menyangka dia boleh berlakon dengan baik dan mendapat sambutan, malah dia sendiri pun tidak menyangkanya.

Buktinya, apabila Suhardi telah jadi pelakon terkenal dan diminati ramai, dia akhirnya menghilangkan diri menyorok entah di mana setelah paparan media mengenai lakonannya tersebar luas dan diminati ramai, terutama pihak berkuasa polis.

Pada Khamis, pihak polis Shuhardi dicari bantu siasatan menasihatkan Shuhardi Md. Isa, individu yang dikatakan berlakon sebagai Allahyarham Baharudin Ahmad yang meninggal dunia dalam perhimpunan haram di ibu negara pada 9 Julai lalu, supaya tampil dan bekerjasama membantu siasatan pihak berkuasa.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar berkata, setakat ini, Shuhardi masih belum dijumpai dan dipercayai menyembunyikan diri.

“Saya nasihat dia tampil ke hadapan membantu polis dalam siasatan ini, kenapa pula dia perlu bersembunyi tanpa sebab.

“Kita ingin tahu sebab dan siapa yang menyuruh dia (Shuhardi) melakukan perkara itu, malah jika dia beri alasan munasabah kelakuannya itu, kita tetap akan menerimanya,” katanya kepada pemberita selepas menutup Bengkel Pembangunan Aplikasi Siasatan Trafik di Genting Highland, Khamis.

Khalid memberitahu, setakat ini, pihak polis tidak menerima sebarang rakaman video atau gambar daripada orang awam berhubung perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) itu.

Ke mana Suhardi menyorok?

Adakah dia juga sama seperti RPK yang cabut lari ke luar negara atas tanggongan Anwar Ibrahim dan konco-konconya atau macam Penyiasat Persendirian, Bala yang juga cabut lari ke luar negara setelah membuat akuan bersumpah palsu atas arahan Anwar Ibrahim?

Kalau begitu, kira si Suhardi ni hebat juga lerr....

Tidak ada kemungkinankah Suhardi kini sedang sibuk berlakon dalam mana-mana drama atau filem? Mana tahu, entah-entah, selepas dia membuktikan bakatnya melalui Bersih 2.0, dia telah dipanggil berlakon oleh mana-mana pengarah terkenal di dalam negara atau mungkin juga di luar negara.

Mana tahu, Suhardi kini sedang beraksi di Hollywood sebagai hero atau sedang berlari di lereng-lereng gunung di Kashmir sambil bernyanyi untuk filem bikinan Bollywood?

Mungkin ialah satu-satunya kejayaan besar Ambiga dan Anwar Ibrahim yang anjurkan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu. Tanpa perhimpunan haram berkenaan, tidak siapa yang kenal dengan Suhardi Md. Isa....
Wallahhualam....

Harimau Berputih Mata: Ramai yang kecewa dan salah menyalah pun bermula.... Kenapa Khairul tidak diturunkan semasa di Singapura jadi tanda tanya....

HARAPAN tinggi rakyat Malaysia terhadap pasukan bolasepak negara ketika menentang Singpura pada pusingan kedua kelayakan piala dunia di Bukit Jalil malam tadi hancur berkecai. Keghairahan membuak-buak sebelum perlawanan tidak berbaloi. Kepadatan penonton di stadium juga tidak bererti.

Sang harimau tewas kepada sang singa dari segi agriget, 6-4, walaupun hakikat perlawanan malam tadi menyaksikan Malaysia tidak tewas tetapi seri satu sama.

Itulah yang dikatakan jurulatih Datuk K. Rajagobal seperti yang tersiar di dada akhbar. Malaysia tidak kalah dalam permainan pusingan kedua itu, cuma seri sahaja.

Nampaknya jurulatih kita tu bercakap macam orang politik pulak. Macam Nik Aziz atau Anwar Ibrahim dan juga Mat Sabu.

Yang penyokong dan rakyat Malaysia harapkan ialah layak ke pusingan seterusnya serta tidak kecundang kepada Singapura dari segi agriget. Bukannya soal kita kalah di Singapura dan  seri di Kuala Lumpur.

SM tidak berniat untuk mengkritik jurulatih Rajagobal. Khidmat yang diberikannya selama ini memang memuaskan dan kembalinya peminat bolasepak negara ke stadium, sedikit sebanyak adalah kerana kajayaan pasukan bimbingannnya.

SM juga tidak pandai main bolasepak, apatah lagi mempunyai ilmu dalam bidang kejurulatihan bolasepak. Bagaimanapun, oleh kerana selalu menonton permainan berkenaan di kaca TV, rasanya tidak salah kalau SM turut sama memperkatakan mengenai bolasepak yang dipersembahkan oleh pasukan negara dalam siri kelayakan piala dunia ini, khasnya ketika menentang Singapura.

Ramai yang berpendapat bahawa khidmat atau permainan penjaga gawang, Khairul Fahmi atau Apek malam tadi sangatlah cemerlang. Beliau telah berjaya menyelamatkan gawangnya daripada dibolosi penyerang lawan.

“Jika tidak kerana Apek yang jaga gol, Malaysia kalah 4-1”, kata seorang teman ketika menonton bersama di sebuah restoren yang menyediakan TY skrin besar.

Memang permainan Apek sangat cemerlang dan patut diberikan pujian.

Persoalannya, kenapa semasa pasukan kita bermain di Singapura minggu Khairul tidak diturunkan? Setahu kita beliau tidak cedera.

Berdasarkan gol-gol mudah yang diperolehi pasukan Singapura semasa bemain di sana, besar kemungkinan Harimau Malaya tidak kecundang dengan jaringan 5-3. Dengan kecemerlangan Khairul seperti yang ditunjukkan malam tadi, besar kemungkinan pasukan kita boleh menang semasa berandang ke Singgapura.
Bukan 3-5 keputusan. Mungkin 3-1 atau 3-2 atau 3-3.

Apapun, semua itu hanyalah pandangan SM dan rakan-rakan yang sekadar jadi peminat dan penyokong pasukan negara di kedai-kedai kopi sahaja.
Wallahualam....

BADI SINGA: Malaysia sering kalah dan mengalah....


APABILA negara kita bertemu dengan Singpaore dalam apa jua hal, biasanya negara kita akan kalah dan mengalah.

Kenapa?
Sebab:
Singapore guna akal dan muslihat, Malaysia guna emosi....

Khamis, 28 Julai 2011

NGO Serah Memorandum Hargai Jasa Polis Kawal Keadaan 9 Julai kepada Suhakam: NGO lain bagaimana?

HURU-HARA dan kekacauan yang cuba dicetuskan melalui perhimpunan Bersih 2.0 masih membara di kalangan penganjur dan penyokong setianya walaupun gagal mencapai matlamat pada Sabtu, 9 Julai lalu. Usaha dan dendam mereka masih berterusan.

Terbaru, majlis yang dihadiri oleh PM dan para menteri di KL Senteral semalam cuba disabotaj atau diganggu oleh juak-juak Bersih dari kalangan PKR.

Dalam masa sama, usaha memburuk-burukkan pihak berkuasa polis dengan pelbagai tuduhan ganas yang palsu dan direka juga masih berleluasa. Tayangan video yang membuktikan niat jahat mereka masih tidak mampu memadamkan gerakan memburukkan pihak polis.

Bagaimanapun, bilangan mereka yang ‘keras kepala’ dan degil itu tidaklah seramai mana berbanding majoriti rakyat yang menyanjung tinggi dan menghargai jasa baik pihak polis mengawal keadaan semasa perhimpunan haram berkenaan dianjurkan.

Salah satu cara mencegah huru-hara berlaku....
Sebagai agensi kerajaan yang menjaga keamanan dan ketenteraman awam, khidmat dan sumbangan pihak polis selama ini sangat memerlukan skongan padu rakyat. Tanpa khidmat mereka, negara tercinta ini tidak akan aman dan huru-hara sepertimana yang berlaku di negara-negara lain pasti tidak akan dapat dielakkan.

Justeru, langkah dua NGO menyerahkan memorandum kepada SUHAKAM bagi menghargai jasa baik polis mengawal keadaan semasa perhimpunan haram pada 9 Julai lepas dengan penuh dedikasi adalah satu tindakan wajar mewakili majoriti rakyat yang cintakan keamanan, kedamaian dan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada tanah air tercinta.

Ikatan Rakyat Muslim Malaysia (Irimm) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah menyerahkan memorandum itu kepada Pesuruhjaya Suhakam, Prof Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid di pejabat suruhanjaya itu di Kuala Lumpur.

Setiausaha Agung Irimm, Datuk Thajudeen Mohideen berkata pihaknya menyerahkan memorandum itu kepada Suhakam bagi menyatakan sokongan badan itu terhadap tindakan polis menjalankan tanggungjawab mereka dalam mengawal ketenteraman awam.

"Jasa pihak polis semasa bertugas mengawal keadaan berjaya mengekang dari terjadinya perkara yang tidak diingini," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan memorandum tersebut.

Beliau berkata tuduhan yang dilemparkan terhadap anggota polis bahawa mereka menggunakan kekerasan terhadap peserta perhimpunan haram adalah tidak releven.

"Semasa berlaku demonstrasi, anggota polis bertungkus lumus mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku dan tugas mereka yang memerlukan mereka bekerja siang dan malam perlu dihargai oleh rakyat," katanya.

Syabas dan tahniah SM ucapkan kepada dua NGO berkenaan.

Persoalannya, takkanlah hanya dua NGO sahaja yang sedar dan berasa ada tanggungjawab untuk membela pihak berkuasa polis? Mana yang lain-lain?

Sebelum perhimpunan haram Bersih 2.0 dianjurkan, bukan main ramai lagi NGO dan badan sukarela lain mendesak supaya perhimpunan itu dihentikan melalui ribuan laporan polis.

Setelah polis bertindak dengan jayanya mencegah daripada berlakunya huru-hara dan kekacauan, semuanya senyap sepi. Sedangkan pihak polis yang bertungkus lumus menyuraikan keadaan menerima kecaman dan kutukan hebat daripada ‘pengkhianat negara’ dan juak-juaknya hingga menyiarkan pelbagai video tempelan ke seluruh dunia bagi memburukkan tindakan polis.

Bergadai nyawa menentang penjenayah....
Cuba bayangkan kalau pihak berkuasa polis negara kita berpeluk tubuh dan membiarkan sahaja segala jenayah dan kekacauan yang dilakukan oleh puak ‘pengkhianat’ yang mahu menukar kerajaan melalui perhimpunan jalanan? Bagaimana keadaan negara kita hari ini? Jadi seperti Mesir? Afghanistan? Libya? Atau bagaimana?

Justeru, tindakan dua NGO itu seharusnya disusuli oleh NGO-NGO lain dalam memberikan sokongan kepada pihak berkuasa polis yang menjaga keselamatan negara dan ketenteraman awam hinggakan kita semua berada dalam keadaan selesa untuk bertugas mencari rezeki.

Ingatlah, kalau negara kita jadi sepertimana yang berlaku di negara-negara Islam lain di dunia ini yang sedang berdepan dengan pelbagai masalah kehidupan gara-gara campurtangan kuasa asing yang mahu menguasai dunia dan melemahkan umat Islam, bagaimana keadaan kita semua hari ini?

Belitan Lidah Nik Aziz: Tak sokong pulak SPR guna biometrik.... Dah kena tengking ke?

SUDAH menjadi lumrah kepada insan bernama Nik Aziz, cakapnya berbelit dan tak boleh pakai. Sekejap ada, sekejap tak ada. Pukul 10.00 pagi sokong, pukul 2.00 petang tak sokong. Hari ini kata lain, esok kata lain pulak.

Inilah ulamak sanjungan dalam Pas yang menjadi libeliti kepada parti berkenaan dan juga sekutunya dalam ‘pakatan haramjadah’. Majoriti rakyat yang hormat kepadanya dahulu, kini telah tidak menghormatinya lagi. Bagi menutup segala kelemahannya sebagai insan politik, Nik Aziz mereka anggap dah ‘nyanyok’.

Kenyataan Nik Aziz yang berdasarkan apa yang difirnya ketika itu, sering mengundang padah kepada Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang.

Terbaru Nik Aziz menafikan dia menyokong cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menggunakan sistem biometrik untuk identiti pengenalan pengundi dalam pilihan raya umum.

"Saya hanya menyatakan akan menyokong apa jua sistem yang membawa kebaikan dan tidak diragui. Sekiranya biometrik meragukan, maka ia juga wajar ditolak. Adapun laporan yang menyatakan bahawa saya menyokong adalah tidak tepat.

"Lebih baik (guna) dakwat kekal yang kita (pembangkang) minta (dulu) itu, supaya tidak ragu, selagi biometrik ini meragukan maka tak usah," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri di sini pada Rabu.

Pada Selasa, sebuah akhbar menyiarkan di muka depannya berita bertajuk "Nik Aziz sokong biometrik" dan memetik kenyataan Menteri Besar Kelantan itu selepas merasmikan pelan hala tuju ICT negeri Kelantan 2011-2015 di Kota Darulnaim, Kota Baharu.

Pok Nik menangis tak berlagu....
Memang begitulah setiap kali, apabila kenyataannya tidak secocok dengan kepentingan politik ‘pakatan haramjadah’ yang sangat ditaatinya. Antara tuhan dan pakatan DAP-PKR-PAS, tak tahulah yang mana lebih utama untuk Nik Aziz taati. Dia tersepit antara ketokohan diri dengan kepentingan Anwar Ibrahim.

Pada peringkat awal, penjelasan SPR diterima oleh akal Nik Aziz sebagai suatu langkah baik bagi mencegah berlakunya peertindihan pengundi. Berdasarkan cap ibu jari yang terdapat dalam rekod Kad Pengenalan tentulah tidak memungkinkan boleh berlaku penyelewengan. Pusaran pada setiap ibu jari manusia tidak sama. Justeru, penentuan melalui cap jari seperti yang terdapat pada Kad Pengenalan MyKad adalah yang terbaik.

Memang logik dan boleh diterima oleh akal semua rakyat di negara ini, malah di seluruh dunia sekali pun.

Bagaimanapun, setelah media memaparkan berita Nik Aziz menyokong cadangan SPR, sedangkan rakan utama dalam ‘pakatan haramjadah’ tidak setuju kerana mahu terus menimbulkan isu politik ‘mengkambing-hitamkan’ SPR, maka Nik Aziz konar baring menafikan apa yang dikatakannya sebelum itu.

Maka berbelitlah lidah Nik Aziz mengikut kesesuaian yang dikehendaki oleh Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang. Melalui kenyataan Abdul Hadi dan Husam Musa, ‘pakatan haramjadah’ menyanggah kenyataan Nik Aziz sebelum itu.

Sebagaimana biasa, besar kemungkinan Nik Aziz telah diherdik oleh Anwar Ibrahim kerana kenyataannya itu tanpa merujuk terlebih dahulu kepada ‘pengkhianat negara’ yang sedang berhempas-pulas mencari jalan membebaskan diri daripada tuduhan meliwat dalam kes liwat II yang sangat kukuh buktinya itu.

Maknanya, insan bernama Nik Aziz ini bukannya seorang ulamak agung yang tegas dan tetap pendiriannya berdasarkan ilmu, tapi berdolak-dalih bagaikan daun lalang ditiup angin. Melentuk-liuk ke segenap arah mengikut arah tiupan angin.

Di masa sama, apa yang dikatakan Nik Aziz itu membuktikan bahawa kesepakatan ‘seiya-sekata’ di kalangan pemimpin utama dalam ‘pakatan haramjadah’ memang tidak pernah wujud. Masing-masing dengan selera yang berdasarkan kepentingan parti masing-masing.

Tak dengar atau tak faham?
Nik Aziz yang bertaraf Mursyidul Am dalam Pas, selama ini merasakan dirinya paling atas dalam hiraki kepimpinan parti itu. Dia boleh kata apa sahaja dan para pengikut akan menyokongnya tanpa banyak soal. Dia lupa bahawa dalam ‘pakatan haramjadah’ yang paling penting ialah kepentingan Anwar Ibrahim dan politik cahuvanis Cina DAP yang mahu merampas kuasa mentadbir Malaysia.

Justeru, keberadaan Nik Aziz sebagai Mursyidul Am Pas yang suka mengeluarkan kenyataan sesuka hati itu menjadi libeliti kepada kepentingan politik ‘pakatan haramjadah’. Setiap kenyataan yang diluahkannya membimbangkan.

Walaupun Hadi Awang telah mencampakkan ke longkang slogan perjuangan Pas yang berteraskan Islam, Nik Aziz masih belum dapat mensesuaikan siri dengan perubahan itu. Dia masih mahu menggunakan pemikiran Islam ciptaannya sebagai modal politik Pas. Dia tak tahu nak guna kaedah ‘kebajikan’ sebagaimana yang baru ditukar itu.

Mana mungkin seseorang yang telah begitu lama menjadikan nasi sebagai makanan ruji, menukar kepada ‘steak’ sebagai makanan rujinya?

Nik Aziz juga lupa bahawa ‘negara Islam’ tidak terdapat al-Quran sebagaimana yang dikatakan oleh Presiden Pas, Abdul Hadi Awang.

Adakah Nik Aziz dan Hadi berselisih pendapat dalam hal ini, hanya mereka yang tahu. Mat Sabu hanya tengok saja.

Maknanya, dalam Pas itu sendiri masih bercelaru dari segi memahami dasar dan perjuangan parti. Modal politik yang sekian lama menggunakan jenama Islam tidak mampu dikikis oleh Nik Aziz dan ditukar kepada ‘negara kebajikan’.

Nik Aziz masih berada di takok lama.

SEMOGA BERJAYA: Pertemuan Malaysia-Singapura Dapat Perhatian Menteri Kabinet

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ketika menaiki ERL KLIA Transit dari Putrajaya Sentral ke KL Sentral untuk menghadiri majlis pelancaran Kibar Jalur Gemilang 2011 di Kuala Lumpur, Rabu. Kibar Jalur Gemilang diadakan sempena sambutan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos ini.
PERLAWANAN pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 antara Malaysia dan Singapura di Stadium Bukit Jalil malam Khamis, turut menjadi tajuk perbualan di kalangan menteri Kabinet yang menyertai rombongan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke pelancaran Kempen Kibar Jalur Gemilang di Stesen KL Sentral.

Dalam keadaan santai sambil menikmati suasana di luar jendela ERL, mereka masing-masing mengharapkan Harimau Malaya dapat menumpaskan Singapura untuk mara ke pusingan seterusnya.

Malah, mereka juga yakin kelebihan bermain di tempat sendiri di hadapan 85,000 penyokong dapat membakar semangat skuad kebangsaan untuk mempamerkan aksi memberangsangkan dan mencipta kejayaan cemerlang untuk dikongsi bersama-sama penyokong setia mereka.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata anak buah Datuk K Rajagobal kini berada pada tahap kecergasan yang tinggi serta mempunyai kemahiran yang hebat untuk berdepan dengan skuad Singapura malam esok.

"Saya yakin skuad kita akan memberikan persembahan yang terbaik kerana kita (team) mempunyai tahap kecergasan yang terbaik serta kemahiran yang mantap untuk perlawanan malam esok dan kita ada kelebihan bermain di tempat sendiri untuk beraksi dengan cemerlang," katanya kepada Bernama di sini, Rabu.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berharap barisan pertahanan skuad negara dapat membaiki corak permainan malam esok agar dapat mengekang serangan pihak lawan manakala pemain-pemain lain mengatur serangan bagi mendapatkan gol kemenangan.


"Sebenarnya, esok saya dijadualkan turun ke Kedah mengiringi Perdana Menteri tetapi saya berbisik kepada beliau (Perdana Menteri) agar mendapat 'melepaskan' saya pada sebelah petang membolehkan saya balik ke Kuala Lumpur untuk menonton perlawanan itu di stadium.

"Saya berharap sangat pasukan negara akan buat satu kejutan. Tidak kira berapa pun gol yang dijaringkan asalkan dapat qualify (melayakkan diri)," katanya.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata rakyat perlu memberi sokongan sepenuhnya kepada pasukan negara.

Beliau yang enggan meramalkan keputusan perlawanan itu bagaimanapun berharap pasukan negara tidak akan menghampakan penyokong bola sepak tanah air.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai pula berharap Malaysia akan menewaskan Singapura dengan sekurang-kurangnya 2-0 manakala Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Wira Chor Chee Heung meramalkan skuad Harimau Malaya akan menjaringkan gol 3-1 dengan sokongan padu penyokong.

Kesemua 85,000 tiket yang disediakan untuk perlawanan timbal balik pusingan kedua kelayakan Piala Dunia antara Malaysia dan Singapura di sini malam esok dilaporkan habis dijual.

Malaysia kalah 3-5 pada perlawanan pertama di Stadium Jalan Besar di republik itu, Sabtu lepas.
- Berita: BernamaOnline


SATU MELAYU:
Tidak cukup dengan harapan tinggi para peminat bola sepak dan rakyat keseluruhannya, Pak Menteri pun tidak ketinggalan mengambil perhatian dengan harapan tinggi kepada Harimau Malaya.

Justeru, kita harap para pemain yang akan diturunkan Rajagobal tidak menghampakan. Maruah sukan bolasepak negara kita mesti dipertahankan, lebih-lebih lagi dengan negara jiran itu yang membariskan ramai pemain import yang diberikan taraf warganegara.

Malaysia tidak boleh kalah dan tunduk kepada Singapura....
>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog