Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 10 September 2011

RAKYAT DIDAHULUKAN: Hentikan segera kerakusan syarikat yang tamak....

KETIKA kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak berusaha mengurangkan beban rakyat melalui pendekatan ‘rakyat didahulukan’, tiba-tiba ada pula syarikat telekomunikasi yang mahu menambah beban rakyat dengan mengalihkan cukai perkhidmatan sebanyak 6% yang selama ini ditanggung oleh syarikat kepada pengguna.

Kenapa mereka jadi begitu tamak dan rakus? Tidak cukup lagikah untung besar yang mereka telah perolehi selama ini?

Kepada mereka diingatkan supaya jangan mengambil tindakan yang menyebabkan kerajaan dipersalahkan oleh rakyat kerana kerakusan dan ketamakan yang tidak ada hadnya itu.

Ingat! Orang tamak selalunya rugi....


Kaji semula caj 6.0 peratus cukai perkhidmatan - Najib

KUALA LUMPUR 9 Sept. - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meminta syarikat telekomunikasi supaya mengkaji semula keputusan mengenakan cukai perkhidmatan sebanyak 6.0 peratus kepada pengguna ke atas produk tambah nilai dan pek permulaan kerana keputusan itu kini dilihat membebankan rakyat.

Najib berkata, keputusan itu yang diambil sendiri oleh syarikat telekomunikasi merupakan satu keputusan yang tidak popular selepas beliau mengambil kira pandangan dan maklum balas daripada pengguna.

Menurutnya, fokus utama ketika ini sepatutnya untuk mengurangkan beban rakyat dan bukannya mengambil keputusan untuk menambah beban itu.

"Saya dah dapat banyak reaksi dan maklumat timbal balas daripada orang ramai bahawa langkah yang dibuat oleh syarikat telekomunikasi mengenakan cukai perkhidmatan kepada pengguna adalah suatu yang tidak popular dan sukar diterima oleh rakyat.

"Saya berharap syarikat telekomunikasi dapat kaji semula langkah ini kerana hari ini kita hendak kurangkan beban kepada rakyat.

''Kini rakyat terpaksa menanggung kos perbelanjaan serba-serbi dan ada sesetengah bahan makanan sudah bertambah harga, kita hendak kurangkan bebanan pada rakyat," katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan logo baharu Maybank di Menara Maybank di sini hari ini.

Najib berkata, kerajaan tidak pernah meluluskan apa-apa berkenaan caj cukai 6 peratus berkenaan sebaliknya ia dibuat syarikat telekomunikasi sendiri.

"Kita tidak pernah luluskan, keputusan dibuat pihak syarikat telekomunikasi sendiri," katanya.

Perdana Menteri, yang juga Menteri Kewangan, mengulas satu kenyataan bersama syarikat telekomunikasi semalam yang mengumumkan caj berkenaan akan dikenakan kepada produk-produk prabayar bermula Khamis depan.

Menurut kenyataan itu, cukai perkhidmatan bukan sesuatu yang baru, namun sejak perkhidmatan prabayar diperkenalkan pada 1998 cukai berkenaan diserap oleh syarikat telekomunikasi.

Langkah itu diambil bagi memastikan perkhidmatan prabayar mudah alih kekal kompetitif berikutan kadar panggilan dan khidmat pesanan ringkas (SMS) prabayar adalah tinggi berbanding pasca bayar.

Dengan cukai perkhidmatan 6.0 peratus terhadap perkhidmatan prabayar, pelanggan yang membeli tambah nilai RM10 perlu membayar RM10.60, yang mana 60 sen adalah cukai perkhidmatan.

Rais akan bawa ke Kabinet

KUALA LUMPUR 9 Sept. - Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan akan membawa bantahan pengguna terhadap pengenalan cukai perkhidmatan enam peratus yang dikenakan syarikat telekomunikasi seperti diumumkan semalam ke mesyuarat Jemaah Menteri minggu depan.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, beliau akan membangkitkan perkara itu bagi mencari penyelesaian dan pertimbangan interim yang lain.

"Mengikut undang-undang, cukai berkaitan levi perkhidmatan dikenakan untuk semua sektor dan caj yang dikenakan selama ini ditanggung syarikat telekomunikasi tersebut.

"Pengenalan caj itu terhadap setiap amaun yang terlibat dalam langganan itu menyebabkan syarikat tidak lagi menanggung cukai sebaliknya dilepaskan kepada pengguna," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas rungutan beberapa persatuan pengguna, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan persatuan pelajar berhubung pengenalan cukai itu yang dianggap membebankan dan tidak relevan dengan situasi ekonomi semasa dan bersifat menindas pengguna.

Kelmarin, dalam satu kenyataan secara bersama yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat telco terbabit, pengenalan cukai itu akan dimaklumkan akan berkuatkuasa pada 15 September ini.

Rais berkata, kementerian melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) tidak ada kuasa untuk menahan proses itu di sisi undang-undang cukai perkhidmatan sedia ada.

- Berita: UtusanOnline

Jumaat, 9 September 2011

Kes Video Seks Anwar: Siasatan polis selepas kes liwat II selesai – KPN

KES laporan palsu Anwar Ibrahim terhadap isu vedeo seks yang dituduh Datuk Eskay bahawa Ketua Pembangkang itu adalah pelaku lelaki dalam video berkenaan akan di siasat oleh pihak polis sebaik sahaja perbicaraan kes liwat Anwar-Saiful selesai.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata demikian ketika menjawab pertanyaan pemberita di Bukit Aman pada Khamis.

Menurutnya: "Kes ini akan disiasat mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan.”

Kepada yang dah melupakan isu ini, perkhabaran itu memungkinkan para blogger suku sakat pembangkang panas telinga kembali.

Sama-samalah kita semua nantikan apa pula serangan balas mereka terhadap isu ini. Yang pasti serampang banyak mata Mat Sabu bagi maksud menutup atau meredakan isu moral Anwar Ibrahim melalui ucapan kontrovesri yang diluahkannya tiga minggu lalu belum mampu menutup isu ini.

Sebuah nyiru tak mampu menutup bangkai gajah.

Mengenai isu menghina anggota p[olis oleh Mat Sabu melalui tragedi Bukit Kepong itu, Tan Sri Ismail berkata: "Mereka terkorban kerana mempertahankan kedaulatan negara daripada ancaman komunis pada masa tersebut yang dianggap ancaman kepada negara.”

Tambahnya, seramai 1,437 anggota polis terkorban dan 1,883 lagi cedera sepanjang 43 tahun komunis mengganas di negara ini.

Selain itu, katanya seramai 639 anggota tentera maut dan 1,697 lagi cedera serta 2,558 orang awam terkorban dan 1,490 yang lain cedera menjadikan jumlah keseluruhan yang terkorban ialah 4,688 orang dan yang cedera seramai 5,070 orang.
- Sumber: BernamaOnline

Bekas Ketua Polis Daerah Pagoh imbau kisah Bukit Kepong. 'Pas mungkin telah diresapi fahaman komunis melalui Mat Sabu?

"TUAN jangan risau, kami akan pertahankan tempat ini, biar putih tulang, jangan putih mata!"

Itulah kata-kata keramat yang masih segar dalam ingatan bekas Ketua Polis Daerah Pagoh, Datuk Seri JJ Raj, ketika mengimbas kenangan insiden berdarah Bukit Kepong 61 tahun lalu.

Beliau yang ketika itu menjaga 20 balai polis di sekitar daerah Pagoh termasuk Bukit Kepong berkata, lelaki yang menuturkan kata-kata itu ialah Sarjan Jamil Mohd Shah, antara 20 anggota polis yang berjuang menentang komunis ketika serangan pada 23 Februari, 1950.

Datuk Seri JJ Raj
"Itulah kata keramat terakhir, dan tabik hormat terakhir daripada Sarjan Jamil yang sedikitpun tidak nampak gentar dan berjanji akan mempertahankan Bukit Kepong, orang awam dan keluarga mereka," katanya pada sidang media anjuran Yayasan Pengaman Malaysia (Pengaman) di Shah Alam, Khamis.

Hadir sama pada sidang media itu ialah Timbalan Pengerusi Pengaman, Tan Sri Norian Mai, bekas Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Zulkifli Abdul Rahman, dan dua pemegang amanah Pengaman, Tan Sri Jamil Johari dan Datuk Seri Azman Ujang.

Raj berkata, serangan oleh kira-kira 180 anggota komunis yang bermula kira-kira 4.30 pagi pada 23 Februari itu mengorbankan 27 nyawa iaitu 14 anggota polis, empat isteri, empat kanak-kanak dan lima polis bantuan.

Beliau berkata, semua mereka meninggal dunia selepas diserang serta dibakar oleh pengganas komunis tanpa belas kasihan.

"Sarjan Jamil masih berdiri sendirian di kubu polis sedangkan di sekelilingnya, rakan-rakan dan anggota keluarga maut bergelimpangan. Malah, beliau masih mahu berlawan walaupun ditawarkan untuk menyerah diri.

"Tiga kali tawaran menyerah diri dibuat oleh Mat Indera meminta Jamil berundur dan dia tidak akan diapa-apakan tetapi ketiga-tiga tawaran itu ditolak mentah-mentah dan beliau teguh dengan pendirian tetap melawan biarpun sendirian dan walaupun mempertaruhkan nyawa," katanya.

Bagi Raj yang kini berusia 90 tahun, sebagai orang yang mengalami sendiri peristiwa Bukit Kepong, beliau terpanggil untuk membuka kembali kisah sedih itu walaupun pedih kerana mahu orang menilai sendiri pengorbanan mereka yang mempertahankan negara.

"Saya bercerita, anda nilai sendiri...adakah mereka yang berjuang hingga saat terakhir dikatakan sia-sia dan mereka yang menawarkan supaya polis menyerah diri dan bersama komunis itu bagaimana pula," katanya.

Katanya, apabila memikirkan mereka yang terkorban dan Balai Polis Bukit Kepong berjaya ditawan serta dibakar, malah mayat mangsa yang terbunuh dicampak ke dalam api itu dikatakan sia-sia, ia adalah sangat menyedihkan.

Beliau berkata, kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak terbabit sangat mendukacitakan dan mengecewakan.

Tan Sri Samsuri
Pengerusi Pengaman, Tan Sri Samsuri Arshad, berkata tindakan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, yang memberikan gambaran bahawa polis dan anggota keluarga yang terkorban sebagai orang British manakala Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan dan hero adalah pembohongan, manipulasi dan putar belit.

Beliau berkata, Mohamad memang terkenal dengan sikap "rebel rouser" iaitu cenderung kepada membakar semangat rakyat dan menghasut ke arah pemberontakan atau revolusi.

Katanya, kenyataan Mohamad tidak dilihat daripada aspek siapa Mat Indera, bukan juga daripada aspek memperbetulkan fakta sejarah sebaliknya ia adalah helah dan kepentingan politik pemimpin PAS itu.

"Kami kenal siapa Mohamad dan kami akan bongkar Mohamad sebagai 'rebel rouser' dalam sidang media akan datang selepas mengumpul segala maklumat yang diperlukan.

"Komunis membunuh lebih 4,000 anggota keselamatan sejak sebelum Merdeka hingga sekarang dan mereka bukan pejuang kemerdekaan sebaliknya mahu mewujudkan kerajaan Bintang Tiga," katanya.

Bagi Pengaman, katanya, rumusan isu yang berlaku bukan berkenaan Mat Indera atau isu fakta sejarah kemerdekaan tetapi berkaitan dengan Mohamad yang mendewa-dewakan komunis dan mungkin sudah terpedaya dengan ideologi komunis sehingga tergamak menghina polis.

Sehubungan itu, Samsuri berkata Pengaman mahu siasatan dibuat terhadap PAS untuk mengetahui sejauh mana ideologi dan pengaruh komunis menyusup masuk dalam parti itu menerusi Mohamad.

Katanya, kenyataan Mohamad itu sangat mengguris perasaan mereka yang terbabit serta anggota pasukan keselamatan yang sentiasa bersedia berkorban mempertahankan negara.

"Syukur dan sedikit terubat apabila ramai juga pihak yang tampil membidas kenyataan Mohamad itu dan menghargai pengrobanan anggota keselamatan," katanya.
- Bernama

Khamis, 8 September 2011

‘Sebab pulut santan binasa, sebab mulut Mat Sabu popular....’

KOMEN dan ulasan umum terhadap kenyataan Timbalan Presiden Pas – Mat Sabu, mengenai siapa yang benar-benar memperjuangkan kemerdekaan negara, masih menjadi tajuk perbulan di mana-mana. Bukan sahaja di kebanyakan media, di kedai-kedai kopi juga serupa. Ramai yang bersembang mengenai kenyataan kontroversi yang mencecah tiga minggu diperkatakan itu.

Entri ini SM tulis berdasarkan perbualan dengan rakan-rakan pencen semasa bersarapan pagi hari ini. Macam-macam komen dan pendapat mengenai Mat Sabu diperbualkan. Semuanya mengkritik dan mengecam apa yang terhambur dari mulut celupar anak Melayu yang jadi kuda tonggangan DAP itu.

Menariknya, salah seorang rakan berkata, ‘Sebab pulut santan binasa, sebab mulut Mat Sabu popular....’. Agak menarik juga kata-kata itu. Lucu dan penuh makna.

“Yer tak yer jugak. Mat Sabu kini sangat popular. Semua orang yang bersembang cakap pasal dia kata Mat Indera dan komunis yang serang balai polis di Bukit Kepong itulah pejuang sebenar...” sahut SM meminta ulasan lebih lanjut darinya.

“Itulah yang dikehendaki oleh Mat Sabu. Sebagai orang politik dia sangat memerlukan populariti sebegitu. Tak kiralah kerana apa. Oleh kerana dia berada di pihak pembangkang, mana dia ada peluang nak popular kerana berkhidmat kepada rakyat. Maka dia gunalah mulut celuparnya untuk menarik perhatian. Itu ajer yang dia ada. Dia gunakanlah sebaik mungkin,” katanya menyambung perbualan.

“Yang lain-lain aku tak kisah. Yang aku pasti, Mat Sabu memang pandai main isu. Dengan sedikit komen kontroversi dia popular dan lain-lain hal yang panas sebelum ini semuanya jadi sejuk. Kejap ajer orang dah lupa, dah tak kisah dan tak disembangkan lagi,” kata seorang dari rakan yang duduk sarpan bersama.

“Apa yang kita semua dah lupa tuuu?” tanya SM memancing komennya.

“Aiii! Takkan miker tak sedor? Bila Mat Sabu sanggah fakta sejarah perjuangan orang Melayu, perhatian terhadap isu murtad di Selangor dah jadi sejuk. Kes liwat Anwar-Saiful di mahkamah ramai yang dah tak peduli. Kes Anwar dituduh Datuk Eskay melanggan pelacur China Doll siapa pun dah tak kisah. Kalau tak silap laporan polis mengenai kes itu dah lama siap. Dah dihantar ke pejabat Peguam Negara.... tapi hingga hari ni tak dengor habor.... sejuk dan beku. Macam masuk dalam peti ais,” jawabnya selamba.

“Tapi laporan polis mengenai isu Mat Sabu dengan kisah Bukit Kepong ini pun dah siap juga. Mungkin dah sampai ke Peguam Negara,” jawab seorang lagi rakan.

Tambahnya, “Jangan ini pun jadi macam laporan isu video seks Anwar dengan China Doll tu dah lerrr....”

“Memang betul. Dia berjaya menarik ramai pemimpin, tokoh sejarah, NGO dan macam-macam orang bertumpu kepada apa yang dikatakannya itu. Hinggakan di Ipoh ini pun akan diadakan satu forum khas mengenai Mat Indera. Kalau tak silap teman, pada Jumaat ini....” jelas seorang rakan lain menyampuk perbualan kami.

“Yer ker? Moh kita pegi! Kita dengor apa demer kata.... Lagi pun kita tak ada nak buat aper...” sahut seorang rakan yang lain.
“Boleh juga! Tapi di mana dan pukul berapa? Solat Jumaat macam mana?”
“Kalau tak silap aku tempatnya di Auditorium Majlis Bandararaya Ipoh (MBI). Hari Jumaat jam 3.00 petang. Dan forum itu bertajuk "Peristiwa Bukit Kepong: Siapa Wira Sebenar?". Lebih kurang macam itu ler bunyinya....

“Bagus tu! Elok kita pegi dengor...”
“Boleh kita jadikan modal berlabun yerrr?, celah seorang rakan lagi sambil kami semua ketawa serentak.

“Boleh tu memang boleh dan memang elok bebenor.... tapi siapa ahli panelnya.... nak tau juga.... Dari mana miker dapat habor niiii... Betoi kerrr? Nanti kita pegi apapun tak ada....”
“Tadi anak teman bagi tau. Dia baca dalam internet.... Berita Bernama Online katanya.... Dan kenyataan itu dikeluarkan oleh pejabat MB katanya.... Anak teman tu memang selalu gitu... kalau ada berita mengenai politik sebegitu, dia suka beritahu teman....”

“Ada dia habor nama panel-panelnya?”
“Ada! Empat orang... yang aku ingat Prof. Khoo Kay Kim, Prof Ramlah Adam... Dua orang lagi tu siapa yer... lupa pulak teman, nanti teman ingat.... Oh! Yerr... bekas KPN Tun Hanif dan Tan Sri Yuen Yuet Leng, bekas Ketua Polis Perak duluuuu...”

“Bagus tu.... moh kita pegi ramai-ramai esok. Kita dengor apa yang demer cakap.... jangan dok dengor cakap di kedai-kedai kopi jerr....” sahut SM sambil kami semua ketawa.

Bersalah memandu secara melulu hingga menyebabkan kematian 10 penumpang: Pemandu bas dijel 4 tahun, denda 10 ribu....

PEMANDU bas dua tingkat Sani Ekspres, Mohd Kamil Mohd Rashid, 38, yang terbabit dalam kemalangan mengorbankan 10 penumpangnya di KM 272.7 Lebuh Raya Utara-Selatan, Disember 2009 lalu, dijatuhi hukuman empat tahun penjara dan denda RM10,000 oleh Mahkamah Trafik di Ipoh, Rabu.
PEMANDU bas dua tingkat Sani Express dihukum penjara empat tahun dan denda RM10,000 oleh Mahkamah Trafik di sini hari ini selepas didapati bersalah memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian 10 penumpang dalam satu nahas ngeri, dua tahun lalu.

Majistret Mohamed Ruhizat Abdullah memerintahkan Mohd. Kamil Mohd. Rashid, 38, dari Yan, Kedah menjalani hukuman penjara itu berkuat kuasa hari ini (Rabu).

Selain memerintahkan tempoh pemenjaraan lelaki itu ditambah enam bulan lagi jika gagal membayar denda, mahkamah turut menggantung lesen memandu kelas E tertuduh selama tiga tahun bermula hari ini.

Mohamed Ruhizat membuat keputusan tersebut setelah mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan yang bermula sejak 29 Disember 2009.

Sepanjang perbicaraan, seramai 28 saksi pendakwaan dan lima saksi pembelaan telah dipanggil memberi keterangan.

Dalam keputusannya, Mohamed Ruhizat berkata, mahkamah mendapati tertuduh dalam keadaan tidak sedar semasa kejadian kerana menurut keterangan saksi, tertuduh tidak mendengar sebarang jeritan dari atas, bawah dan luar bas semasa kejadian.

Katanya, mahkamah turut mengambil kira keterangan saksi pendakwaan yang terdengar seseorang menyatakan “Maaf, saya terlelap” kepada penumpang serta keterangan tertuduh kepada pegawai penyiasat polis bahawa dia terlelap.

“Hukuman yang dijatuhkan kepada tertuduh bukan semata-mata hukuman tetapi pengajaran kepada tertuduh sendiri, pesalah-pesalah lain dan bakal-bakal pesalah supaya kejadian ini tidak berulang. Tanggungjawab pemandu bas dua tingkat cukup besar untuk elak kemalangan,’’ katanya.

Mohamed Ruhizat juga menyatakan, mahkamah tidak dapat menerima keterangan pembelaan tertuduh bahawa matanya silau terkena cahaya lampu tinggi sebuah kenderaan dari arah bertentangan semasa kejadian kerana ia tiada dalam laporannya kepada pihak polis dan jika benar sekalipun, tempohnya cuma 1.6 saat atau kurang.

“Menurut pegawai penyiasat, kelajuan bas sebelum kejadian ialah 91 kilometer sejam. Walaupun bas dipandu lebih satu kilometer sejam dari had laju dibenarkan 90 kilometer sejam di tempat itu, ia boleh jadi berbahaya terutamanya bagi bas berat dan dua tingkat.

“Mahkamah menerima keterangan saksi-saksi pihak pendakwaan yang konsisten bahawa bas tersebut dipandu secara terhuyung-hayang ke kiri dan ke kanan walaupun terdapat percanggahan tempoh masa kerana daya ingatan dan perspektif setiap individu adalah berbeza,” katanya.

Mengikut pertuduhan, Mohd. Kamil yang diwakili peguam bela, S. Arumugam dan Khairun Niza Husnin didakwa memandu bas bernombor pendaftaran WSX 5010 secara melulu kira-kira pukul 1 pagi, 26 Disember 2009 di Kilometer 272.7 Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) di Ipoh.

Dengan perbuatannya itu, dia didakwa menyebabkan kematian pasangan suami isteri, Shaharin Mohd. Nor, 61, dan Supiah Adam, 46, Mohd. Shukri Mohd. Ali, 22, Mohd. Bilal Osman, 22, dan Sharifah Raheel Al-Junid Syed Harun, 21, bersama adiknya, Sharifah Hasanah, 15, Musa @ Ismail Abdullah, 64, Noor Jismi Noordin, 25, Ng Kah Kit, 14, dan kakaknya, Ng Poh Ngoh, 23.

Pertuduhan dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Julia Ibrahim mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Terdahulu, Arumugam memberitahu mahkamah, tertuduh yang sudah berkahwin dan mempunyai tiga anak berusia antara dua dan 10 tahun, belum membuat keputusan untuk merayu kes tersebut kerana tidak mampu menanggung kos guaman yang setakat ini ditanggung oleh syarikat Sani Express.

Sementara itu, Mohd. Kamil yang memakai baju kemeja berwarna cerah serta seluar panjang berwarna gelap dan berkasut sukan, dilihat dalam keadaan begitu sugul di dalam kandang pesalah sambil tangannya diletakkan di atas kepala seperti tidak menjangkakan hukuman tersebut.

Sementara itu, Pengurus Operasi Sani Express, Jamali Mahat yang turut hadir memberitahu, beliau belum menerima sebarang mandat pengurusan tertinggi syarikat untuk membantu Mohd. Kamil membuat rayuan dalam kes tersebut.

Menurut beliau, Mohd. Kamil yang mula berkhidmat dengan syarikat itu sejak Ogos 2009, diberikan cuti tanpa gaji sejak didakwa di mahkamah.
- Laporan: Utusan

SATU MELAYU:
Semoga hukuman yang dijatuhi hakim itu menjadi pengajaran kepada yang lain.

Rabu, 7 September 2011

Kenyataan Mat Sabu Pamer Gelagat Sebenar Perjuangan PAS - Dr Mahathir

PAS mempamerkan gelagat sebenar perjuangan mereka berhubung isu kemerdekaan dan anggota keselamatan negara menerusi kenyataan kontroversi Timbalan Presidennya, Mohamad Sabu.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pemimpin Pas, mengikut kepercayaan mereka, menolak peranan Allahyarham Tunku Abdul Rahman dan Datuk Onn Jaafar dalam sejarah kemerdekaan negara.

"Kenyataan Mohamad Sabu itu, dia bercakap banyak, dan oleh itu, kita tahu apa yang terdapat di lubuk hati mereka, dan memang itu perjuangan sebenar mereka," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Majlis Ilmu Wacana Pemikiran Bersama anjuran kerajaan negeri Melaka dan Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (Iksep) di Seri Negeri, Ayer Keroh pada Rabu.

Turut hadir Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Pengerusi Eksekutif Pertubuhan Melayu Kreatif Malaysia (Pemimpin) Tan Sri Profesor Dr Ibrahim Abu Shah.

Kenyataan Mohamad Sabu di Tasek Gelugor 21 Ogos lepas juga menyifatkan Kompeni Ke-4 Parti Komunis Malaya, yang menyerang Bukit Kepong sehingga mengorbankan 25 perajurit dan keluarga mereka pada 1950, sebagai wira atas alasan mangsa yang terbunuh adalah polis penjajah British.

Ditanya sama ada tindakan undang-undang boleh diambil terhadap Timbalan Presiden PAS itu, Dr Mahathir berkata ia terpulang kepada kerajaan.

Beliau berkata PAS sebelum ini memperjuangkan negara Islam, namun kemudian menggugurkannya, dan tindakan sama turut dilakukan berhubung hukum hudud.

"Rakyat harus tahu perjuangan sebenar PAS kerana kalau tidak, rakyat akan tertipu sepanjang masa," katanya.
- Berita: Bernama

SATU MELAYU:
Makhluk parasit yang bakal  menghancurkan PAS dari dalam....
Kesian dengan Umat Melayu/Islam yang selama ini begitu yakin dengan perjuangan Pas dianggap sebagai pejuang Islam, hinggakan ada yang pernah beranggapan bahawa mati sebagai ahli Pas boleh menjamin masuk syurga.

Walaupun itu adalah kisah lama, tetapi dengan perkembangan terbaru Pas sejak menabalkan Mat Sabu sebagai pemimpin nombor dua parti itu, segalanya terserlah dengan sendirinya. Semuanya bohong dan apa yang diuar-uarkan selama ini adalah auta semata-mata.

Lebih teruk lagi segalanya mendedahkan bahawa pemimpin Pas kini bertuhankan undi. Dan undi yang sangat dipuja mereka pula ialah undi kaum kafir harbi.

Tepatlah seperti apa yang Tun katakan: "Rakyat harus tahu perjuangan sebenar PAS kerana kalau tidak, rakyat akan tertipu sepanjang masa."

Siapa yang suka dirinya tertipu dan terus ditipu untuk selama-lamanya, maka kekalkanlah sokongan dan kesetiaan kalian dengan parti berkenaan.

Sejarah Betrulang: Mat Indera tertipu oleh komunis, Mat Sabu tertipu oleh DAP.... Mat Sabu bagaikan ‘biawak hidup’ dalam Pas yang terpaksa didukung oleh ahlinya....

ISU kenyataan biadab Mat Sabu terhadap anggota polis yang terkorban dalam tragedi Bukit Kepong yang dianggapnya sebagai pengkhianat bangsa kononnya jadi tali barut penjajah Inggeris masih terus diperkatakan umum.

Begitu juga dengan kritikannya terhadap Allahyarham Dato Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman yang mana pada pendapatnya adalah alat penjajah dan bukannya pejuang bangsa, jauh sekali dianggap sebagai pejuang kemerdekaan negara.

Sebaliknya Mat Sabu mengangkat pejuang komunis Malaya yang mahu merampas Tanah Melayu daripada diserahkan oleh British kepada orang Melayu. Mat Sabu mengangkat Mat Indera yang kononnya mengetuai serangan komunis di balai polis Bukit Kepong itulah sebenar-benar pejuang Melayu.

Persoalannya, kenapa Mat Sabu jadi begitu? Kenapa dia sanggup melawan arus dan memilih tragedi Bukit Kepong sebagai alat untuk mempopularkan dirinya?

Tidak ada kemungkinankah Mat Sabu juga sama seperti Mat Indra? Kalau Mat Indera terpengaruh dengan pujukan komunis kononnya untuk memerdekakan Tanah Melayu dari penjajah Inggeris, Mat Sabu pula terpengaruh dengan pujukan untuk menumbangkan UMNO/BN yang sangat dimusuhinya?

Jikalau Mat Indera yang berjuang dalam Pertubuhan Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) termakan pujukan komunis, tidakkah Mat Sabu juga yang kini jadi pemimpin nombor dua Pas itu juga termakan pujukan DAP yang niat sebenarnya meneruskan perjuangan Parti Komunis Malaya (PKM) merampas kuasa negara ini dari tangan orang Melayu?

Sebagaimana yang diceritakan orang, Mat Indera telah memilih untuk masuk ke hutan dan meneruskan perjuangan secara gerila pada bulan Jun 1948. Beliau mungkin terpengaruh dengan perjuangan Revolusi Indonesia menentang Belanda. Beliau bergerak di daerah Muar, sekitar kawasan Lenga, Pagoh, Jorak, Bukit Kepong dan Poris.

Memandangkan gerakan gerila yang sudah sedia aktif bergerak di dalam hutan ialah kumpulan orang-orang Cina dikenali sebagai Bintang Tiga (militan PKM), maka Mat Indera tidak punya pilihan melainkan perlu membina hubungan dengan mereka sebagai pelindung walaupun hakikatnya matlamat perjuangan berbeza.

Hakikatnya, atas dasar inilah Mat Indera dilabel sebagai komunis yang ganas, berbahaya dan tidak beragama. Mat Indera menjadi ketua gerila PKM Melayu bagi Daerah Muar, Batu Pahat dan Melaka.

Mat Indera menempa nama sebagai pejuang gerila yang paling dikehendaki apabila dikaitkan dengan peristiwa serangan Balai Polis Bukit Kepong. Sebaliknya menurut saksi, seorang anggota polis marin bernama Abu Bakar yang terselamat dalam serangan itu, Mat Indera tidak tidak terlibat menembak atau menyerang anggota Polis, sebaliknya melindungi dan menyelamatkan keluarga anggota polis di Rumah Pasong Bukit Kepong itu.

Mat Indera memang bertanggungjawab mengarahkan serangan tetapi arahan yang diberikan ialah untuk menangkap beberapa orang anggot polis yang berjudi dan mabuk pada malam Tahun Baru Cina. Tapi sebaliknya gerila-gerila bintang tiga kaum Cina di bawah arahan beliau telah membuat pakatan rahsia dan mengingkari perintah lalu membakar dan membunuh polis.

Tragedi Bukit Kepong dijadikan alasan oleh Inggeris untuk mengukuhkan dakwaan keganasan dan kekejaman Mat Indera. Inggeris menetapkan reward $75,000 sebagai hadiah tawaran penangkapan. Mat Indera dikatakan mempunyai ilmu ghaib dan telah beberapa kali terlepas daripada tangkapan.

Namun salah seorang pengikutnya bergelar Mat Tukyo telah ditangkap Inggeris dan dipujuk untuk membelot bagi menangkap Mat Indera. Mat Tukyo berunding dengan 2 orang kawannya yang lain yang dikenali sebagai Beladang dan Misban. Mereka bersetuju untuk bekerjasama dengan Inggeris setelah permintaan mereka untuk diberi ganjaran sekeping tanah untuk tapak rumah dan kebun diterima oleh Inggeris.

Pada malam 14 oktober 1952, Mat Indera dijemput ke sebuah perjumpaan di kampung Seri Medan, dan dihidangkan tempe goreng dan air kopi yang bercampur dgn kecubung,yang boleh menyebabkan rasa mengantuk dan mabuk jia meminumnya.

Setelah diberi minum air kopi bercampur kecubung itu, Mat Indera telah tidak sedarkan diri; maka pada ketika itulah Mat Tukyo mencabut segala tangkal.Di katakan tangan Mat Indera diikat dengan lalang dan kemudiannya dibawa ke Balai Polis Seri Medan.Adalah dipercayai kehilangan tangkal dan ikatan lalang menggugurkan semua kekuatan ilmu kebatinan beliau.Mat Indera semasa didalam tahanan Inggeris telah dipamerkan ke khalayak ramai sebagai sebahagian propaganda Inggeris.

Mat Indera dipenjarakan di beberapa tempat, dari Batu Pahat ke Johor Bahru, Pulau Pinang, Pudu dan Taiping. Di dalam penjara mat Indera didera. Akhirnya Mat Indera menjalani hukuman gantung sampai mati pada jam 11 malam 30 Januari 1953 di Penjara Taiping. Jenazahnya dikebumikan di Kampung Jambu Air, Taiping.

Kerana percayakan janji dam muslihat komunis dari kaum imigran Cina, Mat Indera akhirnya secara tidak langsung tercap sebagai pengkhianat bangsa, walaupun niatnya untuk membebaskan Malaya daripada tangan
penjajah Inggersi dengan caranya sendiri.

Maka begitu jugalah dengan Mat Sabu sekarang. Dia bolerh dianggap jelmaan kisah Mat Indera. Kerana taksubkan janji manis si pembohong Guan Eng dan bapanya Kit Siang, Mat Sabu sanggup jadi penderhaka bangsa Melayu.

Akibat kenyataannya menjadi tentangan bertali arus majoriti rakyat, Pas terpaksa membela Mat Sabu dengan cakap yang berputar belit.

Hakikatnya, Mat Sabu kini telah jadi ‘biawak hidup’ dalam Pas. Dan para penyokong, ahli dan segelintir pemimpin terpaksa ‘mendukung biawak hidup’ itu walaupun sangat menyusahkan.
Wallahhualam....

Isnin, 5 September 2011

Siapa tembak Noramfaizul? Benarkah kerana peluru sesat, atau.....


Siapa tembak Noramfaizul?


Pasukan pengaman Kesatuan Afrika di Somalia (AMISOM) dikatakan terbabit dalam kejadian tembakan yang menyebabkan jurukamera BernamaTV, Noramfaizul Mohd. Nor terbunuh ketika membuat liputan di Somalia, kelmarin. – Agensi
KUALA LUMPUR 4 Sept. - Kematian Noramfaizul Mohd. Nor dalam kejadian tembakan di Somalia, kelmarin menimbulkan seribu tanda tanya berhubung siapa yang bertanggungjawab melepaskan tembakan dan bagaimana jurukamera itu terkena tembakan.

Berdasarkan kesan tembakan pada jenazah jurugambar BernamaTV itu, kemungkinan beliau ditembak dari arah atas lalu mengenai bahu kanannya dan menembusi rusuk kirinya.

Ada juga pihak yang mendakwa Allahyarham ditembak dari arah kiri lalu mengenai rusuk kirinya dan menembusi paru-parunya sehingga ke bahu kanan.

Akibat tembakan itu, Noramfaizul, 39, gagal diselamatkan meski sempat diberikan rawatan awal di bilik pembedahan di hotel penginapannya terletak dekat Lapangan Terbang Antarabangsa Aden Abdulle, Mogadishu, Somalia.

Pelbagai pihak juga membuat pelbagai andaian berhubung siapakah yang bertanggungjawab melepaskan tembakan itu.

Utusan Malaysia difahamkan, Noramfaizul ditembak oleh tentera Kesatuan Afrika (AU).

Saksi di tempat kejadian berkata, mereka melihat tentera AU bertindak melepaskan tembakan ke arah kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki Noramfaizul bersama lima lagi krew televisyen dari Malaysia yang membuat liputan misi bantuan kemanusiaan dari Malaysia.

Menurut saksi, AU mahu menjadikan insiden tembakan itu sebagai alasan bagi menunjukkan Somalia masih tidak selamat dan masyarakat antarabangsa perlu campur tangan.

Katanya, AU juga berharap militan al-Shabab akan dituduh melakukan perbuatan itu.

Semua itu dilakukan AU untuk membolehkan AU terus diberi mandat dengan peruntukan berbilion dolar bagi menjaga keselamatan di negara ‘Tanduk Afrika’ itu, kata saksi itu kepada wartawan Utusan Malaysia yang turut menyertai misi bantuan itu.

Ada juga pihak yang mendakwa tembakan berkenaan dilakukan oleh militan Al-Shabaab yang sejak awal lagi tidak menyukai mana-mana negara memasuki Somalia membawa bantuan kemanusiaan bagi membantu mangsa kebuluran.

Bagi al-Shabaab, Somalia adalah ‘tanah’ mereka dan semua pihak perlu mendapatkan kebenaran militan itu untuk memasuki negara berkenaan.

Ada juga pihak mendakwa tembakan yang turut mencederakan jurukamera TV3 Aji Saregar Mazlan, 26, itu dilakukan individu tertentu yang tidak berpuas hati kerana tidak mendapat bantuan.

Pihak lain pula mendakwa tembakan itu dilepaskan oleh pihak yang tidak menyukai rakyat Barat memasuki Somalia.

Atas dasar benci itu, mereka bertindak melepaskan tembakan amaran yang mengenai pacuan empat roda yang dinaiki pengamal media dari Malaysia.

Seramai 15 wartawan Malaysia termasuk seorang wartawan Utusan Malaysia dan dua blogger menyertai misi bantuan kemanusiaan anjuran Kelab Putera 1Malaysia itu.

Misi yang bermula pada 28 Ogos itu dijadual berakhir pada 9 September ini, tetapi misi itu ditamatkan semalam ekoran insiden itu dan semua anggota misi serta wartawan Malaysia terbabit tiba di tanah air pagi ini bersama jenazah Noramfaizul. – Utusan

SATU MELAYU:
Jenazah Allahyarham Noramfaizul telah selamat dikebumikan dalam suasana pilu dan penuh penghormatan oleh para pemimpin negara.

Bagaimanapun, siapa sebenarnya yang menembak Jurukamera Bernama itu agak menarik untuk diperhatikan.

Kisahnya merupakan sebuah kisah hidup manusia di bumi Allah ini di mana dalam keadaan ada pihak yang sudi dan bersedia membantu kesengsaraan yang menimpa umat Islam di Somalia itu, rupa-rupanya ada pula pihak yang kurang senang hati dengannya.

Kerana apa?

Ahad, 4 September 2011

‘Sedarkah Mat Sabu, jika komunis perintah Malaya, PAS itu akan diharamkan? Bangang punya pemimpin PAS....’

MACAM-macam komen dan kecaman yang telah kita dengar, baca dan lihat di media letronik terhadap Timbalan Presiden Pas – Mat Sabu, mengenai kenyataannya bahawa Ahmad Indera atau Mat Indera yang mengetuai serangan komunis ke Balai Polis Bukit Kepong, Johor itu sebagai pejuang kemerdekaan.

“Mat Sabu kena sekolah balik kerana masih keliru mengenai sejarah pejuang kemerdekaan negara sehingga mengeluarkan kenyataan sesuka hati.”
Datuk Seri Noh Omar.

Sementara Datuk Dr Awang Adek Hussin pula meminta PAS menyatakan pendirian parti itu berhubung kenyataan Mat Sabu kerana sehingga kini parti itu hanya berdiam diri dan membiarkan Mat Sabu mempertahankan dirinya sendiri.

“Dia (Mat Sabu) boleh diibaratkan individu ‘putus wayar’ dan buta sejarah. Dia seharusnya teliti semula fakta sejarah kerana kenyataannya itu jelas memperlekehkan sejarah negara kita. Komunis antiagama, takkan dia mahu agung-agungkan kumpulan seperti itu.” -
Datuk Ahmad Maslan

“Saya kecewa dengan sikap pemimpin pembangkang sanggup menghina polis dan tentera yang berjuang demi kepentingan politik. Ini belum lagi memerintah, kalau memerintah tidak tahu apa yang mereka buat lagi.” - Datuk Musa Sheikh Fadzir.

Manakala Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Abdul Rauf Yusoh berkata, beliau tidak terkejut dengan tindakan Mat Sabu mengagungkan komunis kerana PAS sebelum ini sudah banyak menghalalkan cara seperti menggunakan Islam untuk mencapai matlamat mereka selain menggadaikan prinsip perjuangan kemerdekaan kerana mahu berkuasa.

Ahli Parlimen Tangga Batu, Datuk Idris Haron pula melabel PAS sebagai parti politik malang kerana mempunyai seorang Timbalan Presiden 'tin kosong' yang hanya tahu bercakap tanpa menggunakan akal, semata-mata kerana kepentingan politik.

Demikianlah hebatnya apa yang dicetuskan Mat Sabu pada bulan Ramadhan lalu itu. Hingga kini ianya masih semerbak. Masih panas. Setiap hari kita akan temui pelbagai komen di media massa – cetak dan letronik.

Bagaimanapun, seorang sahabat yang SM temui di majlis jamun raya selepas zohor tadi berpendapat, “Mat Sabu cakap ikut sedap mulut tanpa guna otak. Dia sokong komunis sebagai pejuang kemerdekaan negara. Sedarkah dia bagaimana keadaan negara kita sekarang kalau negara ini jatuh ke tangan komunis selepas tentera Jepun menyerah kalah lebih 65 tahun lalu?

“Tak tahukah dia jika negara ini jadi sebuah negara komunis seperti negara China, partinya bernama PAS itu tidak akan dibenarkan wujud? Bukan itu sahaja, malah segala parti politik seperti UMNO, PKR, DAP dan lain-lain semuanya tidak dibenarkan?

“Dan jangan harap segala tunjuk perasaan seperti Bersih 2.0 dan macam-macam lagi bantahan oleh puak pembangkang boleh dilakukan. Kalau boleh pun, dah lama ramai yang mampos kena tembak oleh tentera.

“Pengkhianat negara seperti Anwar Ibrahim, malah sapaerti Mat Sabu itu sendiri dah lama arwah dikerjakan pemerintah komunis.

“Dan bagaimana pula dengan nasib kita sebagai orang Melayu? Tidak mustahil kita telah dipecah-pecah atau diserakkan dari segi kependukan supaya kita tidak jadi kaum majoriti di satu-satu kawasan.

“Lebih teruk lagi, entah berapa juta rakyat negara China yang diimport untuk jadi warganegara di bumi bertuah ini supaya kaum Melayu jadi minoriti. Dan akan wujudkah ITM dan MARA yang membantu anak kaum bumiputera mendapatkan pendidikan setinggi mungkin hingga ke luar negara seperti yang ada sekarang?

“Mat Sabu itu sendiri belum tentu nasibnya boleh mendapat pendidikan di ITM seperti yang diterimanya. Kalau negara ini jadi negara komunis, dia mungkin hanya jadi penarik beca di Penang, jadi petani atau pun sekadar jadi nelayan pantai yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

“Bangang punya pemimpin Pas. Sedarkah Mat Sabu semua itu jika negara ini jadi negara komunis?”

“Dia main cakap apa dia suka. Dia ingat kita orang Melayu ni semuanya bangang macam dia. Kerana bertuhankan undi, dia sanggup jual negara, jual bangsa dan jual agama,” katanya dengan penuh semangat.

Perdana Menteri Angkat Noramfaizul Sebagai Wira Negara

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan Allahyarham Noramfaizul Mohd. Nor sebagai wira negara yang sanggup mengikuti misi-misi kemanusiaan di negara berisiko tinggi.

Beliau berkata, walaupun Allahyarham terkorban semasa menjalankan tugas pada misi bantuan kemanusiaan, tragedi itu tidak akan membantutkan usaha-usaha seperti itu ke seluruh dunia.

"Allahyarham wajar dijadikan model, kisah ini perlu dijadikan pendorong semangat kepada kita semua termasuk para wartawan untuk terus bertugas dengan penuh dedikasi," katanya kepada pemberita di Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang.

Sebelum itu beliau bersama isteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta isteri Puan Sri Norainee Abdul Rahman menyambut ketibaan jenazah Noramfaizul yang tiba dari Mogadishu, Somalia dengan pesawat TUDM C-130.

Dalam kejadian pada Jumaat lalu, kenderaan yang membawa petugas media yang sedang membuat liputan Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ditembak kumpulan tidak dikenali mengakibatkan Allahyarham maut ekoran cedera parah terkena .

Turut cedera dalam insiden berkenaan ialah jurukamera TV3, Aji Saregar Mazlan.

Perdana Menteri berkata, Malaysia adalah sebuah negara membangun yang paling hadapan menghulurkan bantuan kemanusiaan ke seluruh kawasan konflik di seluruh dunia.

Sehubungan itu, beliau menegaskan Malaysia tidak akan berhenti menghulurkan bantuan seumpama itu.

"Kejadian yang di luar jangkaan ini tidak akan membuatkan kita berhenti dari meneruskan usaha mulia ini," katanya.

Dalam pada itu, Najib mewakili kerajaan mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham.
Beliau memberi jaminan bahawa kerajaan akan membantu dengan menanggung perbelanjaan persekolahan dua anak Allahyarham.

"Kita akan bantu perbelanjaan persekolahan anak-anak Allahyarham selepas ini," ujar beliau.
- Berita: mStarOnline
>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog