Cina India Kaum Pendatang

Khamis, 10 November 2011

FITNAH: Ahmad Said fail saman pemilik blog 'msomelayu' dan 'guanopulok'

MENTERI Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said akan memfailkan saman ke atas dua pemilik laman blog yang menyebar fitnah kononnya dia ditangkap basah sebelum ini.

Ahmad berkata, dua pemilik blog yang mengendalikan blog http://msomelayu.
blogspot.com dan guanopulok.
blogspot.com telah memfitnah beliau sejak tiga bulan lalu.

"Kita kenal pasti pemilik blog msomelayu dan pemilik blog guanopulok masih disiasat kerana blog tersebut dipercayai didaftar di California," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar media selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Yayasan Pembangunan Keluarga dan SME Bank di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, Rabu.

Dalam laporan 4 Oktober lalu, pemilik blog guanopulok.blogspot.com mendakwa Menteri Besar itu telah 'ditangkap' oleh seseorang di Hilton Sentral.

Ahmad menyifatkan penulis blog tersebut seperti manusia bertopengkan khinzir kerana sanggup mengaibkan orang lain demi kepuasan diri sendiri.

Jelasnya, sebelum ini beliau hanya mendiamkan diri kerana tidak mahu memperbesarkan isu tersebut yang nyata tidak menjejaskan kepimpinannya.

Bagaimanapun, ujarnya, beliau kesal apabila isu tersebut memberi kesan mendalam kepada ahli keluarga.

"Apa yang menyedihkan, ketika sambutan Aidiladha baru-baru ini, anak saya menangis ekoran fitnah itu kerana tidak tahan dengan kata-kata orang.

''Itu membuatkan saya tampil membuat laporan polis dan menyaman individu berkaitan,'' katanya.

Beliau menambah, sebagai ahli politik, dia mampu bertahan dengan apa jua tuduhan tetapi tidak bagi ahli keluarganya yang terlalu kecewa dan sedih.

Ahmad berkata, beliau menyerahkan kepada pihak polis untuk menyiasat dan berharap undang-undang sedia ada dipinda bagi memberikan hukuman lebih berat kepada mereka yang menyalahgunakan media baru.
- UtusanOnline

SATU MELAYU:
Itulah tindakan sewajarnya yang harus dilakukan oleh pemimpin politik atau sesiapa sahaja yang merasakan dirinya difitnah oleh para blogger melalui blog mereka.
Jangan jadi macam sesetengah pemimpin politik yang melalak ke sana ke mari mendakwa dirinya difitnah tapi tak berani nak ambil tindakan saman atau mendakwa yang memfitnahnya di mahkamah.
Negara ini ada undang-undang. Kalau benar-benar difitnah samanlah.... apa nak tunggu dan melalak dalam ceramah-ceramah politik sahaja....
Saman, jangan tak saman....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog