Cina India Kaum Pendatang

Jumaat, 30 Julai 2010

Apa habor Yeop? Nizar kome buat hal lagi.... MEMALUKAN ORANG PERAK AJE!

MINGGU lalu, Jawatankuasa Pusat Pas, Mohd. Nizar Jamaluddin, bekas Menteri Besar Pakatan di Perak telah diminta menarik balik kenyataannya yang menuduh isu perpaduan Melayu Islam di negara ini sebagai idea Yahudi yang disalur melalui APCO Worldwide.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya ketika merasmikan Mesyuarat Agung Dewan Pemuda Pas, Kawasan Kuala Terengganu. Beberapa kali beliau mengulang-ulang tuduhannya itu tanpa menyedari bahawa isu itu sebenarnya adalah idea Presiden Pas, Dato’ Hadi Awang.

Akibatnya, Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu menulis surat resmi meminta Nizar menarik balik kata-katanya itu. Kepada Pemuda Pas, dakwaan bahawa idea itu adalah idea agen Yahudi bagaikan menampar muka haji Hadi.

Patut sangatlah orang Terengganu membantah dan bertindak meminta beliau menarik balik kenyataannya itu. Sudahlah salah fakta, kata-kata itu diucapkan di Terengganu pulak. Siapa pun akan jadi marah.

Agaknya, inilah yang dikatakan: Pandai tak boleh diikut, bodoh tak boleh diajar.

Itulah akibatnya apabila manusia yang diangkat menjadi pemimpin tak tahu apa dan tidak faham banyak hal. Yang dia tahu, kalau dalam majlis seperti itu, ucapannya mestilah mengutuk dan mengecam pemimpin UMNO atau menyalahkan UMNO. Tidak buat ‘home work’ dan bercakap ikut sedap mulut. Hotaknya berada di kepala lutut.

Ishhh.... buat malu orang Perak aje. Sudah tentu rasa malu itu sangat dirasakan oleh Melayu Perak yang bermati-matian menyokong Pas dan menyokong Nizar sebagai hero semasa isu pergolakan politik di Perak memuncak.

Inilah contoh kifarah kerana menderhakai kaum sendiri semasa berkuasa dahulu. Cakap orang lain tak mahu dengar . Yang dia dengar dan ikut hanya cakap Ngeh dan Nga - Ketua dan Setiausaha DAP Perak, yang jadi Tok Dalang semasa beliau jadi MB Perak selama sebelas bulan.

Kepada Melayu Pas di Perak, sedar dan insaflah bahawa si Nizar kome jadi macam tu kerana terlalu banyak makan dan minum di kopitiam milik Nga yang bagaikan ‘cendwan tumbuh lepas hujan’ di Perak ni.

Tak payahlah penulis sebutkan kenapa makan di kopitiam boleh jadi sasau sebegitu. Baru-baru ini telah heboh diberitakan bagaimana ‘restoran elit’ seperti itu diserbu pihak JAKIM kerana makanan dari daging yg dihidangkan dibekalkan oleh pembekal tidak halal.

Bagaimana pun, tak tahu le pulak kalau si Nizar ni memang sengaja berucap demikian untuk ditujukan khas kepada Presiden partinya Hadi Awang. Sesama deme dalam Pas tu pun bukannya sepakat sangat. Masing-masing ada agenda sendiri. Ada yang berkiblatkan DAP dan tidak kurang juga yang bertuankan Anwar Ibrahim Al-Jub...

Pak Sulung: Tertunggu-tunggu bila Mohd Nizar Jamaluddin memohon maaf kepada Pemuda Pas Kuala Terengganu sambil menarik balik katan-katanya yang tepat terkena muka Hadi Awang itu.
Ramai yang berkata si Nizar ni egonya sangat tinggi dan degilnya mengalahkan Iblis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog