Cina India Kaum Pendatang

Ahad, 5 Jun 2011

Kerana Kuasa dan Dendam, manusia sanggup gadaikan maruah diri, bangsa dan agamanya.... Hadi bagikan Pak Kadok?

Pelukan Hadi-LKS atau PAS-DAP hanya terkabul setelah lebih 20 tahun....
PEPATAH Melayu menyebutkan: “Menag sorak, kampung tergadai.

Susulan kepada peribahasa itu, cerita dongeng Melayu mengkisahkan perihal Pak Kadok yang telah menjualkan ayam laganya untuk ditukar dengan ayam raja. Ayam Pak Kadok jadi milik raja dan ayam raja menjadi milik Pak Kadok.

Maka dilagakanlah kedua-dua ayam itu. Dengan tangkas dan gagahnya, ayam Pak Kadok yang bertukar tangan jadi milik raja membelasah ayam raja yang jadi milik Pak Kadok. Akhirnya, ayam raja menang.

Malangnya, kerana kebangangan Pak Kadok, ketika ayam-ayam itu berlaga dia terkinja-kinja melihatkan ayam beks miliknya membelasah ayam raja. Dia terlupa bahawa ayamnya itu telah dijual kepada raja sebelum pertarungan.

Akhirnya, Pak Kadok yang hanya berpakian terbiat dari kertas bogel kerana pakaiannya berkoyak satu demi satu ketika terkinja-kinja melihatakan ayam yang pernah jadi miliknya itu menang.

Setelah sedar dirinya tertipu kerana kebodohannya menukarkan ayam miliknya sebelum itu, maka terkedulah dia dan lari membawa diri dengan telanjang bulat.

Demikian, kisan dongeng rakyat yang penuh pengajaran pernah direkacipta oleh bijakpandai terdahulu dalam mengkiaskan kebodohan dan kejahilan seorang insan yang dinamakan Pak Kadok.

Pengajaran dalam kisah ini ialah bagaimana Pak Kadok terpedaya dengan pujian dan janji manis kumpulan musuh, iaitu raja yang mengajaknya berlawan ayam dengan kampung halaman jadi taruhannya. Apabila ayam Pak Kadok yang ditukar dengan penuh muslihat itu kalah, maka tergadailah kampung halaman Pak Kadok kepada raja.

Oleh kerana cerita dongeng ini di namakan dongeng Melayu, maka sudah tentulah kisahnya itu ditujukan khas kepada keturunan Melayu untuk dijadikan pengajaran.

Malangnya, di zaman moden dan serba maju ini ciri-ciri kebangangan Pak Kadok masih berlaku di kalangan orang Melayu. Kerana terlalu ghairah untuk menang pilihan raya dan berpeluang jadi pemimpin bawahan sahaja, maka ayam laga yang baik dan kuat ditukar ganti dengan ayam lemah milik musuh agama, bangsa dan negara.

Begitulah analogi yang paling tepat untuk dipadankan dengan pimpinan Pas yang pada Muktamar ke-57nya menukar dasar perjuangan daripada slogan menegakkan ‘Negara Islam’ kepada ‘Negara Kebajikan’, sepertimana yang telah diumumkan oleh Presidennya, Abdul Hadi bin Awang.

Ekoran itu, pelbagai analisis berlegar berikutan keputusan pemilihan Pas sempena Muktamar Agung parti itu. Kekalahan golongan ulama paling hangat diperkatakan. Yang terserlah kejayaannya ialah kumpulan pro ketua pembangkang, Anwar Ibrahim atau ‘Anwarinas’ yang diketahui menjadi pendokong aspirasi DAP.

Pasti ramai yang tidak terkejut dengan apa yang berlaku itu. Desas-desus mengenai gerakan menjayakan pengaruh Anwar sudah kedengaran sejak tahun lalu. Dengan kata lain, perancangan mengenainya telah lama dibuat melibatkan PKR dan DAP untuk mempengaruhi keputusan pemilihan Pas.

Maka orang yang paling puas dan gembira ialah Anwar dan pemimpin utama DAP, Lim Kit Siang. Kedua-duanya boleh senyum lebar dalam tidur kerana percaturan mereka menjadi kenyataan.

Hakikatnya, orang yang paling berkuasa dalam Pas sebenarnya adalah Anwar. Kedua, Mursyidul Am Pas, Nik Aziz Nik Mat dan ketiga barulah presidennya, Hadi Awang.

Apatah lagi, Hadi telah lama hilang cengkaman. Beliau menjadi Presiden Pas paling lemah sehingga elemen luar mudah meresapi dan mencorakkan parti. Belum pernah berlaku dalam sejarah, Pas begitu tercemar teruk dengan pengaruh asing.

Hadi seperti juga Nik Aziz tunduk kepada strategi Kit Siang melalui Anwar. Kedaulatan Islam bukan menjadi tonggak perjuangan sebaliknya ego dan nafsu politik menguasai diri.

Isu moral Anwar selaku ketua pembangkang langsung tidak disentuh oleh Hadi dalam ucapan dasar yang membawa mesej Pas berkompromi kepada salah laku seks yang berulang. Ramai yang percaya takkan ada parti Islam lain di dunia yang berpendirian seperti Pas dalam isu moral yang serius seperti itu.

Hadi juga melepaskan kesempatan terbaik untuk mengupas isu-isu kritikal berkaitan kepentingan Islam, sebaliknya mengalih perhatian dengan menghentam UMNO. Beliau telah memberikan isyarat yang salah kepada seluruh umat Islam yang mengharapkan pemikiran strategik Pas demi kekuatan politik Islam.

Ternyata Hadi dan Nik Aziz terus membenarkan Pas diperalatkan oleh DAP yang tidak mahu Islam dominan menerusi agenda memperjuangkan kesamarataan. Ia adalah penghinaan dan sabotaj kepada agama Islam itu sendiri.

Namun ahli Pas yang waras boleh berasa lega sedikit kerana ada beberapa tokoh Pas terutama Ketua Dewan Ulama, Harun Taib masih berani mempertahankan jati diri Pas serta tidak mahu parti itu mengikut telunjuk komponen dalam pakatan pembangkang.

Biarpun golongan ulama kelihatan kecundang, ramai yang percaya mereka akan bangkit kemudian hari. Masih ramai ahli dan penyokong Pas di akar umbi yang mendokong ulama sebagai teras perjuangan.

Majoriti umat Islam di negara ini juga sedia membuat perhitungan terhadap Pas pada pilihan raya umum akan datang sebagaimana beberapa pilihan raya kecil sebelum ini.

Ternyata kini Pas menjadi parti yang makin gagal membawa denyut nadi umat Islam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog