Cina India Kaum Pendatang

Isnin, 23 Mei 2011

SKANDAL SEKS: Enam pemimpin pembangkang Turki letak jawatan

ENAM pemimpin kanan parti pembangkang Turki, Parti Pergerakan Nasionalis (MHP), semalam meletakkan jawatan ekoran skandal video peras ugut dan seks, sekali gus dijangka mempengaruhi keputusan pilihan raya umum negara ini pada 12 Jun ini.

Media Turki melaporkan, pemimpin kanan pembangkang itu dipaparkan dalam keadaan memalukan dalam rakaman video lucah itu, yang disiarkan melalui Internet.

Awal bulan ini empat yang lain yang juga merupakan pemimpin kanan parti itu telah meletakkan jawatan ekoran rakaman video hampir sama iaitu beberapa orang daripada mereka dipaparkan sedang mengadakan hubungan seks, dipercayai di sebuah rumah yang digunakan oleh anggota parti untuk mengadakan hubungan sulit.
Osman Cakir

Gelombong kedua peletakan jawatan pemimpin-pemimpin MHP itu mungkin memberi kelebihan kepada Perdana Menteri, Tayyip Erdogan yang memimpin Parti AK yang dijangka mengekalkan kuasa buat penggal ketiga dalam pilihan raya umum pada Jun ini.

Ketika ini, tinjauan pendapat meletakkan sokongan terhadap parti Tayyip berada sekitar 45 peratus.
Ekoran skandal itu, sokongan terhadap MHP juga dijangka merosot.

MHP dijangka tidak dapat meraih sokongan melebihi 10 peratus yang diperlukan bagi mengekalkan mereka dalam Parlimen, ekoran skandal tersebut.

Sokongan terhadap MHP ketika ini berada pada sekitar 10 hingga 15 peratus, kata tinjauan pendapat.
MHP ketika ini menguasai 70 daripada 550 kerusi di Parlimen Turki.

Cihan Pacaci
 Antara mereka yang meletkkan jawatan ialah Timbalan Pengerusi MHP, Osman Cakir, Umit Safak dan Mehmet Ekici, serta Setiausaha Agung, Cihan Pacaci dan timbalannya Mehmet Taytak.

Mereka meletakkan jawatan sebagai anggota parti dan juga menarik diri daripada dicalonkan bertanding sebagai calon Parlimen mewakili parti itu.

Seorang lagi timbalan pengerusi MHP, Deniz Bolukbasi kemudian turut meletakkan jawatan.

"Saya telah meletakkan jawatan bagi mengelakkan konspirasi ini dan tuduhan palsu ini mengugat MHP pada pilihan raya akan datang,'' kata Bolukbasi dalam satu kenyataan.

Stesen televisyen CNN Turki melaporkan, pihak berkuasa telekomunikasi telah melancarkan siasatan berhubung video tersebut.
- AP/Reuters/BH

SATU MELAYU:
Di Malaysia, isu sama mengalami sindrom penafian yang sangat hebat apabila rakyat diajak sama menafikan salahlaku seks seorang Ketua Pembangkang yang pernah berlindung seketika di pejabat Kedutaan Turki di Kuala Lumpur.
Demikian kisah politik dan seks di negara Turki yang menggemparkan ketika negara itu berdepan dengan pilihan raya pada Jun nanti.

Nasib baik di Turki parti pemerintahnya tidak bernama UMNO. Jadi tak bolehlah pihak pembangkang di sana menuduh semua itu gara-gara konspirasi politik Umno sebagaimana yang terjadi di Malaysia.

Kepada rakyat negara ini yang masih ada otak dan mahu berfikir secara rasional dan berpegang kepada kebenaran, sedarlah bagaimana isu salah laku seks oleh pemimpin benar-benar berlaku dan boleh berlaku. Ianya bukan satu perkara mustahil atau tidak berkemungkinan terjadi.

Fikir-fikirkanlah....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog