Cina India Kaum Pendatang

Khamis, 21 Julai 2011

Video perhimpunan Bersih 2.0 dimanipulasi.... Makin popularkah kerajaan kerana berlembut dengan pengkhianat negara?

Inilah aksi pelakon pembangkang yang melakonkan watak 'orang nak mampoosss...' Mereka ingat nak kenakan polis.... Mereka sangka mereka sahaja yang ada kamera video. Berapa bayaran yang diberi untuk lakonkan aksi ini?
PORTAL berita propembangkang dikesan mengubah video berhubung kejadian yang berlaku pada perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai lalu, bagi memburukkan imej polis.

Tindakan pihak berkenaan dianggap melampau apabila mereka dikatakan membuat teknik ubahan (tampering) pada klip video itu.

Sumber berkata, hasil himpunan video yang diperoleh untuk didedahkan kepada umum, polis mendapati terdapat klip yang dibuat pertindihan suara.

Menurutnya, selain itu, polis juga telah memperoleh video asal tentang dakwaan blog-blog tertentu bahawa polis bertindak membiarkan seorang lelaki yang memerlukan bantuan perubatan dalam keadaan bergari.

Katanya, dakwaan dan tohmahan yang dibuat kononnya polis telah bertindak kejam dan mengamalkan kekerasan melampau adalah tidak benar.

"Terdapat video yang menunjukkan tindakan seorang peserta perhimpunan haram yang sanggup menunggu kedatangan polis untuk memulakan kekacauan," katanya kepada Utusan Malaysia pada Rabu.

Dalam klip video tersebut, penunjuk perasaan itu dilaporkan duduk bersila sambil memberitahu rakannya yang lain, 'dia (polis) tak datang, kita (penunjuk perasaan) gagal," merujuk kepada usaha mereka untuk menunggu kehadiran polis sebelum menimbulkan provokasi.

Sumber itu menambah, pendedahan yang akan dibuat oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar selepas ini perlu diamati dengan sebaik-baiknya oleh masyarakat.

Katanya, masyarakat perlu melihat bagaimana usaha peserta perhimpunan berkenaan yang sebenarnya mencipta provokasi terhadap polis.

"Masyarakat juga perlu menilai ketelusan yang diuar-uarkan portal berita propembangkang apabila mereka sanggup membuat pertindihan suara dan teknik ubahan dalam video yang diambil.

"Berdasarkan tindakan itu, portal tersebut perlu dikenakan tindakan tegas berikutan kesalahan memaparkan berita palsu kepada pembaca untuk memburuk-burukkan pihak keselamatan," ujarnya.
Berita: UtusanOnline

SATU MELAYU:
Yang ini puak pembangkang kata gambar palsu?
Oleh kerana telah terlalu lama juak-juak pembangkang beranggapan bahawa pihak berkuasa kerajaan tidak berani bertindak tegas terhadap mereka, maka bertambah beranilah mereka menyiarkan klip-kli- video seperti yang dimaksudkan.

Persoalannya, sampai bila pihak berkuasa mahu terus berlembut dengan kerja jahat mereka?
Apakah dengan sikap berlembut yang dianggap keterlaluan itu menjadikan kerajaan popular atau sebaliknya?
Yang dapat kita dengar di sana sini orang mempertikaikan kenapa tindakan tidak diambil terhadap mereka, terutamanya para penganjur Bersih 2.0 yang jelas membohongi maksud perhimpunan diadakan seperti yang tersurat.
Lebih dahsyat lagi rakyat merasakan penganjur Bersih 2.0 telah mempermainkan motif menghadap Yang di-Pertuan Agong sebelum perhimpunan diteruskan....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog