Cina India Kaum Pendatang

Ahad, 17 Julai 2011

LIBYA: Barat iktiraf pemberontak. ‘Menitik air liur Anwar mendengarkan sokongan seperti itu’.

Beribu-ribu penyokong Gaddafi mengadakan tunjuk perasaan di bandar Zlitan, 160 kilometer ke timur Tripoli, kelmarin. - REUTERS
AMERIKA Syarikat (AS) dan beberapa negara kuasa dunia lain mengiktiraf pemimpin pemberontak sebagai kerajaan sah Libya, semalam dalam usaha untuk meningkatkan lagi kempen menyingkirkan Muammar Gaddafi.

Barat turut merancang meningkatkan tekanan ketenteraan ke atas Gaddafi bagi menuntut pemimpin Libya itu berundur selepas 41 tahun memerintah negara di Afrika Utara itu.

Pengiktirafan itu diumumkan oleh Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton pada sidang kumpulan penghubung Libya di Turki, semalam (Jumaat).

Sebelum itu, sidang yang sama telah membuat keputusan mengisytiharkan rejim Gaddafi tidak lagi sah mentadbir Libya.

Pengumuman semalam juga dilihat menjadi langkah diplomatik penting yang akan menarik balik pembekuan berbilion-bilion dolar dana rejim Gaddafi.

Keputusan itu dibuat ketika laporan menyatakan Gaddafi menghantar utusan bagi berunding untuk menamatkan konflik di negara itu, walaupun Gaddafi menafikannya.

Dalam satu ucapan yang disiarkan kepada beribu-ribu penyokong setianya yang berhimpun di jalanan, Gaddafi menolak pengiktirafan antarabangsa terhadap pemberontak Libya itu.

Menurut Gaddafi, beliau menerima sokongan daripada berjuta-juta rakyat Libya yang sanggup mati, mati syahid dan membunuh diri.

Sidang yang diadakan di Istanbul itu yang dihadiri oleh lebih 30 negara dan badan antarabangsa itu turut membuat keputusan menggesa Gaddafi meletak jawatan dan melakukan peralihan kuasa kepada Majlis Peralihan Kebangsaan (TNC).

Wakil khas bagi Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Abdul Elah al-Khatib akan diberi tanggungjawab mengemukakan syarat-syarat untuk Gaddafi berundur.

Sementara itu, Menteri Luar Britain, William Hague berkata, tindakan ketenteraan ke atas rejim Gaddafi turut akan ditingkatkan pada masa yang sama.
- REUTERS/MM

SATU MELAYU:
Begitulah kurang ajarnya kuasa Barat terhadap pemimpin dan rakyat negara-negara Islam yang banyak hasil minyak. Pemimpin yang tidak sebulu dengan mereka akan disingkirkan sesuka hati melalui tindakan yang sangat tidak demokratik. Suka-suka hati bapak mereka sahaja nak buat apa....

Setelah gagal menumbangkan Gaddafi melalui serangan senjata berat, kuasa Barat bertindak mengsiytiharkan pertukaran pemimpin kerajaan Libya secara paksa.

Inilah yang cuba diimport oleh Anwar Ibrahim ke negara Malaysia menerusi cubaan terbarunya Sabtu lalu melalui perhimpunan haram Bersih 2.0.

Pada perancangan Anwar, huru-hara dan pemberontakan rakyat terhadap kerajaan sedia ada jika berjaya dilakukan secara berpanjangan, kuasa Barat yang jadi ‘bapak angkat’ beliau akan datang membantu dan membuat pengumuman seperti yang dilakukan terhadap Muammar Gaddafi di Libya.

Kalau kalian suka dengan cara Anwar Ibrahim itu sokonglah dia semahu-mahunya. Tapi kalau kalian tidak suka kuasa Barat mencatur politik, ekonomi dan pentadbiran negara bertuah ini, Anwar Ibrahim mesti dihapuskan segera sokongan politiknya yang sangat kotor dan menderhakai bangsa Melayu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog