Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 20 Ogos 2011

Apabila ‘undi’ menggantikan Tuhan, Pas 'menggigil' perjuangkan Islam....


PAS kini kelihatan gentar dan 'menggigil' untuk memperjuangkan Islam di negara ini selepas menyertai pakatan pembangkang sejak Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU-12) pada 2008.

Setiausaha Gabungan NGO Malaysia (GNM), Mohd. Jurit Ramli berkata, Pas yang dulunya lantang memperjuangkan Islam terpaksa membuat rujukan awal kepada DAP dan PKR terlebih dahulu sebelum membuat sebarang kenyataan.

Menurutnya, Pas kini tidak boleh lagi mengeluarkan sebarang kenyataan secara terus mengenai isu yang melibatkan umat Islam kerana perlu menjaga hati rakan-rakan pakatan pembangkang.

"Pas ternyata lebih mementingkan sokongan daripada DAP dan PKR daripada mempertahankan isu akidah umat Islam yang sering diperkotak-katikkan sejak kebelakangan ini.

"Lihat sahaja bagaimana Pas banyak mengalah dalam isu pembinaan kuil dan penjualan arak di Shah Alam, larangan membaca al-Quran menggunakan pembesar suara di Pulau Pinang serta berdiam diri dalam isu tindakan pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC)," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di Putrajaya, Jumaat.

Beliau mengulas tindakan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang kini mengambil alih tugas Pas untuk menjadi benteng mempertahankan kesucian agama Islam baru-baru ini.

Mohd. Jurit berkata, Pas sejak akhir-akhir ini juga lebih suka menimbulkan dan mereka-reka isu yang tidak sepatutnya dibangkitkan.

"Contohnya isu Mismah yang sengaja digembar-gempurkan untuk menimbulkan rasa curiga di kalangan rakyat mengenai ketelusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam mengendalikan sistem pilihan raya," katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, sudah tiba masanya tugas memperjuangkan kesucian agama ini diambil alih daripada Pas oleh badan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berkaitan Islam.

Mohd. Jurit turut melahirkan rasa kesal terhadap pihak pembangkang yang menggunakan masjid dan surau di Selangor dalam menyebarkan dakyah politik mereka.

"Saya ada menerima aduan mengenai tindakan pembangkang yang mengggunakan tempat ibadah suci umat Islam ini untuk menyebarkan dakyah politik mereka tanpa mempedulikan kesucian bulan Ramadan," katanya.
Beliau menambah, tindakan itu amat merugikan kerana ia hanya membawa perpecahan kepada penyatuan umat Islam di negara ini yang kian goyah.
- Berita: UtusanOnline

SATU MELAYU:
Itulah akibatnya apabila Pas melihat ‘undi’ pilihan raya mengatasi segala-galanya di dunia ini, waima tuhan yang Maha Pencipta.

Mungkin, setelah lebih 60 tahun parti itu berjuang atas nama Islam, tetapi tidak juga berpeluang menjadi tonggak pemerintah negara, maka terpaksalah slogan Islam dicampakkan dan sedia menjadi kuda tonggangan kaum imigran bukan Islam asalkan Umno yang dijadikan musuh dapat ditewaskan.

Justeru, kerana undi jugalah Anwar Ibrahim yang satu ketika dulu dimusuhi oleh Pas dan pernah digelar sebagai ‘al-juburi’ oleh Mat Sabu sanggup diangkat jadi panglima serta pemimpin utama dalam memerangi Umno, walaupun segala keburukan dan kesongsangan moral ‘pengkhianat negara’ itu disedari.

Pemimpin dan ahli totok Pas, siang malam mengimpikan undi... undi... undi... Hidup dan mati mereka adalah kerana ‘undi’, bukannya kerana Allah....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog