Cina India Kaum Pendatang

Isnin, 15 Ogos 2011

ISU MURTAD: Nasrudin terus desak pimpinan Pas

SAMBIL menegaskan bahawa masalah murtad adalah isu akidah yang melepasi sempadan politik, Dewan Pemuda Pas Pusat sekali lagi mendesak pucuk pimpinan parti itu supaya membuat pendirian rasmi berhubung isu Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Ketuanya, Nasrudin Hassan berkata, akidah adalah soal masa depan ummah yang akan dihisab di akhirat kelak dan perlu ditangani oleh seluruh umat Islam di negara ini, khususnya yang diamanahkan menjadi pemimpin.

Katanya, murtad kini menjadi ancaman serius kepada kemuliaan agama Islam di Malaysia dengan data Mahkamah Syariah menunjukkan seramai 863 individu Islam telah memohon untuk menukar status agama mereka sejak 2000 hingga tahun lalu.

Beliau mengulangi pendirian Dewan Pemuda Pas Pusat menyokong penuh tindakan JAIS memeriksa Gereja Methodist Damansara Utama selepas mendapat maklumat terdapat cubaan memurtadkan 12 individu Islam walaupun dikecam pihak tertentu dalam parti berkenaan.

Nasrudin juga tidak berganjak daripada pendirian terdahulu yang tegas tidak mahu menggadaikan maruah Islam hanya kerana kepentingan politik, apabila terus berikrar untuk menjadi benteng mempertahankan akidah umat Islam.

"Kami bersedia memberi kerjasama kepada semua pihak untuk menjadi benteng mempertahankan akidah umat Islam dan kita konsisten dalam perkara ini. Komitmen ini selaras dengan dasar perjuangan Pas," kata Nasrudin dalam blognya, http://www.eperjuangan.com, Ahad.

Sejak beberapa hari lalu, Nasrudin menjadi mangsa terbaru selepas Exco Selangor, Datuk Dr. Hasan Mohd. Ali yang dikecam pemimpin Pas pro-Datuk Seri Anwar Ibrahim, kerana beliau mengeluarkan kenyataan keras mahu mempertahankan akidah umat Islam sekalipun dengan darah dan nyawa.

Dalam pada itu, bagi memastikan masalah murtad tidak menjadi barah kepada umat Islam pada masa hadapan, Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat itu mendesak agar kerajaan meluluskan Akta Murtad dengan segera dan menjadikan mata pelajaran Pengajian Islam sebagai subjek wajib lulus.
- UtusanOnline

SATU MELAYU:
Selagi Pas berada di bawah ketiak DAP dan Anwar Ibrahim, selagi itulah pemimpin utama yang ada dalam Pas masa kini akan jadi ‘lembu’. Lagi pun cengkaman puak Anwarisme kini semkain kuat dengan berjayanya Mat Sabu ditabal jadi Timbalan Presiden.

Apa yang boleh dilakukan oleh golongan ulama dalam Pas yang secara perlahan disingkirkan sangat menarik perhatian umat Islam di Malaysia buat masa ini.

Pas kini jelas ‘bertuhankan undi’ seteln slogan perjuangaan Islamnya dicampak buang.

1 ulasan:

PemikirpolitikJerantut berkata...

Mohon Link Tuan,
http://pemikirpolitikjerantut.blogspot.com/

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog