Cina India Kaum Pendatang

Rabu, 17 Ogos 2011

Umno Selangor dicabar saman Mustafa.... Peluang Pas alihkan isu pendiriannya mengenai murtad di GMDU....

SETIAUSAHA Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Ir.Mohd Zin Mohamed dicabar mengambil tindakan undang-undang terhadap Pas dan Setiausaha Agung parti itu, Mustafa Ali kerana tidak mahu meminta maaf. Kira Pas dan Mustafa cabar minta disaman lerrr tu....

Memang itulah yang dinanti-nanti oleh peminpin Pas untuk mengalihkan isu panas yang menerjah parti itu kerana kegagalan mereka mempertahankan akidah umat Islam gara-gara takutkan herdikan DAP dan PKR yang membela penganjur memurtadkan umat Islam di Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU).

Sekurang-kurangnya dengan adanya saman daripada pihak Umno Selangor itu nanti bolehlah Pas memutar-belit isu dan menghalakan meriam buluhnya kepada Umno. Isu memurtadkan di GMDU akan beralih kepada saman Umno terhadap Pas dan Mustafa.

Begitulah nampaknya yang bakal dilakukan oleh Pas mengenai isu memurtadkan itu. Bagai pucuk dicita, ulam mendatang, sebaik DS Mohd Zain keluar kenyataan, secepat kilat Mustafa jawab dalam nada mencabar.

Datuk Mustafa Ali diberitakan tetap mempertahankan pendiriannya berhubung dakwaan bahawa Umno mendalangi pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas gereja Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) pada 3 Ogos lalu.

Malah, beliau menegaskan tidak akan meminta maaf kepada Umno seperti yang dituntut Setiausaha Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Ir.Mohd Zin Mohamed pada Selasa.

"Saya tidak akan minta maaf. Saya tetap berpegang kepada apa yang saya katakan sebelum ini. Jadi soal minta maaf itu tidak timbul," katanya ketika dihubungi mStar Online di Petaling Jaya, Rabu.

Menurut Mustafa, beliau tegas dengan pendirian itu kerana mempunyai maklumat sahih bahawa wujud campur tangan Umno dalam tindakan JAIS menyerbu gereja berkenaan.

"Hanya saya seorang yang ada maklumat itu...itupun saya tak beritahu ahli PAS lain. Sekiranya berjumpa dengan Pengarah JAIS, Marzuki Hussin saya akan dedahkan maklumat ini kepada beliau," tegasnya.

Sah yang Pas mahu mengalih isu yang menimpa parti mereka kepada Umno Selangor dengan alasan ada bukti. Sedangkan bukti mengenai projek memurtadkan umat Islam di gereja berkenaan hilang cerita.

Apakah Umno Selangor secara tidak langung tlah memberi peluang baru kepada Pas untuk spin bagi selamatkan diri, terpulanglah kepada persepsi kalian.

Pada sidang akhbar di Kuala Terengganu, Isnin, Mustafa mendakwa UMNO berperanan dalam pemeriksaan yang dilakukan oleh JAIS ke atas gereja itu awal bulan ini.

 Mustafa turut mengatakan UMNO memainkan peranan dalam mempolitikkan isu itu ekoran tindakan JAIS yang sehingga kini belum mendedahkan hasil siasatan mereka ke atas gereja tersebut.

Sehubungan itu, Mohd. Zin memberi masa selama tiga hari bermula hari ini kepada Pas dan Mustafa Ali supaya memohon maaf melalui satu sidang akhbar atas dakwaan tersebut.

Jelas Mohd. Zin, kenyataan itu berniat jahat dan bertujuan memburuk-burukkan Umno sebagai salah sebuah parti pemerintah dalam komponen Barisan Nasional (BN).

Sekiranya gagal berbuat demikian, beliau berkata, PAS dan Mustafa akan dikenakan tindakan undang-undang di atas tuduhan tidak berasas itu.

Bagaimanapun, Mustafa memberitahu beliau bersedia untuk berdepan apa jua tindakan undang-undang akibat enggan meminta maaf.

"Saya bersedia untuk dikenakan tindakan undang-undang kerana saya ada maklumat yang boleh dipercayai mengenai dakwaan itu," katanya.

Awal bulan lalu, penguatkuasa JAIS menyerbu Gereja Methodist Damansara Utama selepas mendapat maklumat bahawa terdapat orang Islam turut menghadiri majlis di gereja berkenaan.

Terdahulu, 12 individu beragama Islam yang menghadiri majlis 'Thanksgiving' di gereja itu tampil memberi keterangan di JAIS bagi membantu siasatan berhubung kes tersebut pada Isnin.

Dua belas individu Islam yang terlibat telah pun memberi keterangan kepada JAIS....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog