Cina India Kaum Pendatang

Rabu, 14 September 2011

Penentuan Tarikh Pilihan Raya hak Istimewa Kerajaan - Dr Mahathir

TUN Dr Mahathir Mohamad berkata penentuan tarikh pilihan raya umum di negara ini adalah "hak keistimewaan" kerajaan dan tiada pihak boleh mempertikaikannya.

Bekas Perdana Menteri berkata sebagai kerajaan yang memerintah, mereka juga mempunyai "keistimewaan" untuk membubarkan parlimen bagi memberi laluan kepada pilihan raya berkenaan.

"Dalam dunia ini tidak ada perbincangan berkenaan dengan tarikh pilihan raya. Itu adalah hak mutlak kerajaan...di mana negara-negara pun macam itu.

"Kalau dia (pembangkang) nak tentukan (tarikh pilihan raya), biar dia jadi kerajaan dulu...tetapi lepas dia jadi kerajaan dia tidak akan bagi kita pun...,"
katanya.

Dr Mahathir yang juga penasihat Perusahaan Otomobil Nasional Berhad (Proton) ditemui pemberita selepas majlis penyerahan tiga unit model Saga "Electric Vehicle" (EV) dan lima unit "Range Extender Electric Vehicle" (REEV) oleh syarikat itu kepada kerajaan untuk dipandu uji di pejabat Perdana Menteri di Putrajaya, Rabu.

Dr Mahathir diminta mengulas mengenai desakan pembangkang yang didakwa mahu berbincang dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung tarikh pilihan raya umum akan datang.

Mengenai tindakan pembangkang yang meletakkan beberapa syarat berhubung penubuhan Jawatankuasa Pemilih Parlimen, Dr Mahathir percaya kerajaan akan menerima cadangan mereka jika ia "waras" dan sesuai.

"Tetapi kerajaan mungkin ada pendapat yang berbeza," katanya.

Sebelum ini, Kabinet bersetuju dengan penubuhan Jawatankuasa Pemilih Parlimen untuk membincangkan reformasi pilihan raya yang perlu dilakukan pada Pilihan Raya Umum Ke-13 dengan dianggotai sembilan anggota Parlimen.

Jawatankuasa berkenaan akan dianggotai lima anggota Parlimen daripada Barisan Nasional (BN) manakala wakil pembangkang terdiri tiga orang manakala seorang wakil rakyat Bebas.

Mengenai desas-desus bahawa pilihan raya umum ke-13 akan diadakan pada Februari tahun depan, Dr Mahathir secara berseloroh berkata: "Saya kenal (Perdana Menteri Datuk Seri) Najib (Tun Razak) tetapi saya tak boleh baca hati dia."
- Berita: BernamaOnline

SATU MELAYU:
Kata-kata Tun yang bermaksud bahawa kerajaan akan menerima cadangan pembang-
kang jika ianya ‘waras’ dan sesuai agak menarik untuk kita semua fahami.

Maknanya, apa yang dituntut oleh puak pembangkang yang semacam mengugut kerajaan supaya menetapkan tarikh pilihan raya umum ke-13 terlebih dahulu sebelum mereka bersetuju menyertai Jawatankuasa Pemilih Parlimen itu adalah tindakan orang yang ‘tidak waras’ – sewel, sasau, meraban teben, meroyan dan entah apa lagi gelaran yang sesuai untuk manusia yang sepatutnya berada di Hospital Bahagia Tanjung Rambutan.

Memang pun. Tindakan itu tentulah datangnya daripada al-syeikh Anwar Ibrahim yang diketahui umum telah sasau, tidak waras dan senget kepala hotaknya kerana salahlaku moralnya yang begitu teruk dan sangat susah untuk dibersihkan.....

1 ulasan:

Afif Farhi berkata...

Benar... Memang bangang agaknya diorang ni nak suruh government berbincang mengenai tarikh pilihanraya... Tahap bodoh...

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog