Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 4 Jun 2011

Muktamar Pas: Mengapa Anwar Tak Nampak Bayang?

Bakal Perdana Menteri 'pakatan haram jadah' tidak kelihatan dalam gambar ini....
ANWAR Ibrahim dilihat terpaksa mengelak menghadiri Muktamar Pas untuk membantu calon-calon yang pro kepada beliau menang pada pemilihan parti kali ini.

Bekas Setiausaha Angkatan Muda Keadilan (AMK), SD Johari Md. Yassin berkata, ini kerana Anwar sangat menyedari kelibatnya akan menimbulkan rasa kurang senang perwakilan yang tidak menyokong kumpulan Anwarinas.

"Anwar sedar bahawa beliau hari ini menjadi liabiliti dan faktor yang bakal menyumbang kepada kekalahan calon-calon yang dilihat pro kepada beliau.

"Beliau juga sedar wujudnya arus yang kuat dalam Pas yang berasakan Anwar telah memalitkan kesan negatif berikutan skandal seksnya sekali gus membina persepsi umum bahawa Pas bersetuju dengan perbuatan
terkutuknya itu," kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai ketiadaan Anwar sepanjang Muktamar Pas yang sedang berlangsung ketika ini kerana kononnya mempunyai urusan di luar negara.

SD Johari menambah, apa yang dilakukan Anwar itu adalah sesuatu yang luar biasa kerana beliau kebiasaannya akan turut sibuk setiap kali berlangsungnya Muktamar Pas lebih-lebih lagi sekiranya ada pemilihan.

Ini kerana kata beliau, Anwar awal-awal lagi akan mengatur dan menyusun calon-calon yang pro beliau untuk memenangi jawatan dalam parti seterusnya mengukuhkan sokongan Pas terhadap beliau.

Sementara itu, Pengerusi Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamizun Khairuddin berkata, Anwar terpaksa mengelak Muktamar Pas kali ini kerana mengetahui bahawa beliau akan diserang oleh perwakilan Pas berhubung isu skandal video seksnya.

Apatah lagi kata beliau, isu itu juga telah dipersetujui untuk diperbahaskan oleh perwakilan sekali gus meletakkan Anwar dan ahli Pas yang condong kepada beliau dalam kedudukan yang panas.

"Persoalannya sejauh mana perwakilan Pas berani mengutuk sikap pemimpin mereka yang bersekongkol dengan perbuatan maksiat yang dilakukan Anwar.

"Atau mungkin perwakilan Pas hanya menjadi 'pak angguk' kepada sesetengah pemimpin mereka yang sangat cenderung dengan fahaman Anwarisme," katanya.
- Utusan

SATU MELAYU:
Bukan semua pemimpin Pas sokong Anwar. Ahli dan para perwakilan juga sama. Ada yang yakin Ketua Pembangkang itu memang ‘kaki maksiat’.

Sebagai manusia waras takkan tidak ada yang terfikir bahawa jika nwar tidak terlibat dengan kes liwat II, kenapa dia takut sangat nak bagi contoh DNA dan kenapa perbicaraan kes ditangguh berpuluh kali.

Begitu juga dengan kes video seks. Kalau Anwar benar tidak terlibat kenapa tidak saman Datuk Eskay?

Semua itu menjadikan Anwar berasa cuak untuk berdepan dengan pemimpin tertentu dalam Pas. Lagi pun ucapan Ketua Dewan Ulama – Harun Taib, sedikit sebanyak menyedarkan Anwar bahawa cengkamannya dalam kepimpinan Pas masih goyah.

Pemimpin seperti Harun Din sudah tentu mempunyai persepsi sendiri berdasarkan kenyataan-kenyataannya mengenai isu berkenaan. Dr. Harun  terkenal dengan kebolehan melihat dan menagkap 'jin', tidak mustahil beliau boleh nampak beberapa ekor 'jin' yang sedang bertenggek di tengkok Anwar. Tapi, kerana menjaga maruah Anwar dan Pas, beliau hanya mendiamkan diri. Sesekali sahaja beliau bersuara dan suaranya jelas tidak menyeronokkan Anwar.

Anwar pun makan nasi jugak. Tentu ada sedikit rasa malau beliau dengan mereka yang dia sendiri ketahui tidak menyokongnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog