Cina India Kaum Pendatang

Rabu, 12 Oktober 2011

Bantuan Rakyat RM500 Diagihkan Mulai Januari 2012. Semoga semuanya berjalan lancar....

KERAJAAN menimbang mengagihkan pemberian bantuan rakyat sebanyak RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah, mulai Januari 2012.

Timbalan Menteri Kewanan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata pengagihan bantuan wang tunai itu yang boleh dilakukan secara berperingkat-peringkat, tanpa penetapan masa, akan dilakukan secepat mungkin mulai Januari depan.

Bantuan "one off" atau sekali sahaja itu diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentangkan Belanjawan 2012 minggu lepas.

Awang Adek berkata kerajaan mengenal pasti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)sebagai agensi utama pelaksanakan bantuan ini memandangkan agensi berkenaan mempunyai fail-fail cukai bagi pembayar cukai yang aktif mahupun tidak aktif.

Antara agensi lain yang turut terlibat dalam pengagihan bantuan itu ialah Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Negara serta POS Malaysia," katanya pada sidang media selepas merasmikan Seminar Percukaian Kebangsaan 2011, di Kuala Lumpur, Rabu.

Seminar tersebut dianjurkan oleh LHDN dengan penyertaan seramai 1,120 peserta.

Awang Adek berkata LHDN difahamkan turut mengguna pakai sistem pangkalan data e-Kasih Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi mendapatkan maklumat rakyat yang benar-benar layak menerima bantuan terbabit.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif LHDN Datuk Dr Mohd Shukor Mahfar berkata rakyat yang masih belum mendaftar dengan e-Kasih, boleh mendapatkan borang pendaftaran melalui laman sesawang LHDN.

Di samping itu, borang tersebut akan dicetak dan diedarkan di cawangan LHDN serta kawasan lain yang bakal dikenal pasti di seluruh negeri.

"Mereka (masyarakat) akan dimaklumkan mengenai pengagihan borang dari semasa ke semasa," katanya.

Mengenai syarat kelayakan, beliau berkata pengiraan pendapatan RM3,000 itu ialah seisi rumah dan bukan individu dan oleh itu mekanisme siasatan akan dilakukan.

Awang Adek pula berkata pendapatan isi rumah akan diambil kira, dengan mencampurkan pendapatan suami, isteri dan anak-anak yang tinggal bersama.

Namun, persoalan bagi anak yang tinggal berasingan, masih dibincangkan.

"Soal isi rumah…seorang, tetapi sudah bekerja dan bayar zakat sendiri, saya rasa dia layak. Namun, ini kita akan pastikan kemudian dan masukkan dalam isu-isu yang perlu diperjelaskan," katanya.
- BernamaOnline

SATU MELAYU:
Diharapankan makanisma agihan wang tersebut dapat dilakukan sebaik mungkin tanpa menimbulkan masalah kepada rakyat. Maklumlah, ini soal fulus. Sudah tentu ramai yang menumpukan perhatian. 

Manusia boleh jadi hilang pertimbangan kerana duit....

Biasanya sesuatu yang baru dan handak dimulakan tanpa ada pengalaman itu akan menimbulkan sedikit sebanyak masalah sama ada di pihak pengurusan dan juga pihak yang sepatutnya menerima wang berkenaan.

Kita tak mahu dengar ianya jadi masalah yang membuatkan rakyat melakukan protes dan bantahan. Jika itu yang akan terjadi, sudah tentu ianya akan diambil kesempatan oleh puak pembangkang yang menanti masa untuk menyalahkan kerajaan pimpinan DS Najib.

Kita tak mahu niat yang baik itu akan jadi bencana politik kerana kelemahan pihak pelaksana.

Semoga Allah swt memberkati usaha murni ini dan dijauhkanNya daripada terjadi musibah kerananya. Aminnnn....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog