Cina India Kaum Pendatang

Khamis, 13 Oktober 2011

TUN DR. MAHATHIR: Melayu hilang kuasa 10 tahun lagi....

ORANG Melayu di negara ini dijangka kehilangan identiti serta kuasa terutama berkaitan hal sosial, politik dan ekonomi dalam masa 10 tahun lagi, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Katanya, jangkaan itu berdasarkan trend perpecahan politik yang semakin ketara di kalangan kaum itu sehingga menyaksikan terdapat di antara mereka menjadi pihak minoriti dalam mana-mana perkongsian kuasa.

Apabila itu terjadi, katanya, golongan minoriti tersebut terpaksa meminta bantuan pihak lain demi kuasa, tetapi 'berhutang' dengan pemberi 'bantuan' berkenaan sehingga akhirnya membuatkan Melayu Islam kerugian.

Menurutnya, senario identiti Melayu Islam di Singapura serta keadaan ekonomi golongan itu di Thailand wajar dijadikan iktibar.

"Di Singapura, muftinya tidak boleh memprotes hidangan daging haram yang dihidangkan di majlis membabitkan Melayu Islam (serta Islam lain) walaupun membuat ketetapan Islam tidak boleh memakannya.

"Hidang tidak apa dan ini (berlaku) kerana ketiadaan kuasa (di kalangan Melayu)," katanya semasa berucap merasmikan Seminar Perpaduan dan Ekonomi Ummah di Bangi, pada Rabu.

Seterusnya, Dr. Mahathir yang juga Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) mengingatkan supaya masyarakat Islam merebut kekayaan negara serta menguruskan kekayaan itu kerana kekuatan ekonomi boleh menyelamatkan agama.

Sebagai contoh, katanya, banyak negara Arab yang mempunyai kekayaan hasil minyak tetapi gagal menjananya semula sehingga menyimpan wang dalam bentuk rizab bon di negara maju seperti Amerika Syarikat (AS).

Bagaimanapun menurut beliau, AS yang kini mempunyai hutang terkumpul bernilai AS$14 trilion dikhuatiri tidak mampu membayar rizab bon negara-negara Arab berkenaan.

"Miskin itu kufur dan pegangan (agama) juga boleh jadi lemah," ujarnya.
- UtusanOnline

SATU MELAYU:
Demikianlah penjelasan tersirat yang menggambarkan bagaimana beruntungnya kaum pendatang Cina dan India di negara bertuah ini dari dahulu, kini dan selamanya.

Sejak dahulu Melayu terlalu banyak bertolak ansur hinggakan Melayu tertolak ke tepi beransur-ansur.

Kini mereka jadi kuasa penentu. Rebutan kuasa sesama Melayu meletakkan mereka berada di tempat selamat untuk menuntut pelbagai kepentingan kaum mereka pada setiap kali pilihan raya umum mahu diadakan.

Memang benar seperti kata Tun. Dalam masa dua atau tiga kali lagi PRU diadakan, kuasa Melayu akan jadi minoriti dan kaum imigran jadi dominen. Ketika itu tidak mustahil jutaan rakyat negara China akan diimport jadi warganegara Malaysia.

Maka akan berulanglah sejarah silam di mana pada satu ketika dahulu, kaum imigran Cina pernah melebihi jumlah penduduk asal Tanah Melayu.

Akhirnya nama Persekutuan Tanah Melayu atau Semenanjung Tanah Melayu hanya tinggal nama.

Sekarang pun telah berlaku. Anak muda negara ini tidak tahu lagi menyebut Tanah Melayu atau Persekutuan Tanah Melayu. ‘Malaysia’ – Malay sie dalam loghat Cina yang bermaksud ‘Melayu Mati’.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog