Cina India Kaum Pendatang

Khamis, 20 Oktober 2011

SEDIH: Kelantan Bimbang Makin Ramai Suri Rumah Hidapi HIV

KERAJAAN Pas Kelantan bimbang dengan peningkatan bilangan penghidap HIV di negeri itu terutama yang membabitkan suri rumah.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Negeri, Wan Ubaidah Omar berkata bahawa pada 2009 sebanyak 616 kes baru penghidap HIV direkodkan iaitu jumlah tertinggi di negara ini.

"Daripada jumlah itu 16 peratus daripadanya adalah wanita dan daripada jumlah 16 peratus itu pula, 40 peratus merupakan suri rumah.

"Suri rumah ini tidak bersalah dan mendapat jangkitan HIV yang sudah tentunya daripada suami sendiri," katanya kepada pemberita sewaktu persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan berhenti rehat hari ini.

Wan Ubaidah berkata golongan lelaki terutama suami agar tidak melanggan pelacur manakala golongan muda menjauhi hubungan seks luar nikah itu.

"Statistik juga menunjukkan penyebaran virus ini di seluruh negara adalah berpunca daripada hubungan seks tetapi di Kelantan punca utama penyebaran virus ini adalah melalui jarum suntikan," katanya.

Ketika menggulung perbahasan pada persidangan itu, Wan Ubaidah meminta agar semua Anggota DUN membantu kerajaan negeri berbuat sesuatu mendidik masyarakat menjauhi dadah dan seks bebas di tempat masing-masing.

Wan Ubaidah menafikan kerajaan Pas gagal menjalankan gerakan dakwah kepada penduduk negeri itu sebaliknya menyalahkan media terutama televisyen sebagai antara punca gejala itu.

Akhbar pada 16 Sept lalu melaporkan jumlah penghidap HIV dan AIDS di Kelantan pada tahun lepas adalah tertinggi di Malaysia jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain.
- BernamaOnline

SATU MELAYU:
Walaupun SM simpati dengan nasib malang yang menimpa para isteri terbabit, tetapi mengigatkan betapa kerajaaan Pas pimpinan Nik Aziz yang asyik bermain politik semata-mata tanpa mempeduli nasib masa depan rakyat, mata terfikirlah SM dengan kata-kata ini: “Nasib baik pemimpin Pas Kelantan tidak menyalahkan Umno sebagai punca berlakunya penyakit yang berjangkit gara-gara gejala sosial rakyat negeri itu.”

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog