Cina India Kaum Pendatang

Jumaat, 24 Jun 2011

Amerika Syarikat sebenarnya sudah bankrap - Tun Mahathir

TUN Dr. Mahathir Mohamad berkata, Amerika Syarikat (AS) kini sebenarnya sudah bankrap tetapi menafikannya kerana beranggapan ia masih menjadi kuasa besar ekonomi dunia. Berikutan itu, beliau melabelkan AS sebagai sebuah negara yang gagal di dalam ekonominya.

''AS sebenarnya sebuah negara yang gagal kerana bankrap, mencatatkan defisit berganda dan wang yang mereka ada pun adalah wang cetak.

''Tapi AS masih mahu menyangkal kedudukan mereka (bankrap),'' katanya ketika menyampaikan ucaptama di CEO Forum anjuran Yayasan Kepimpinan Perdana di Kuala Lumpur pada Khamis.

Secara sinikal Mahathir berkata, seandainya Malaysia mengalami kedudukan ekonomi yang sama seperti AS, sudah lama negara ini diisytiharkan bankrap.

Bagi menutup kelemahan mereka, AS terus sibuk memperjuangkan demokrasi liberal di Iraq, Afghanistan dan terbaharu di Libya.

Beliau berkata, negara-negara kaya selalu berada dalam radar persaingan sesama sendiri tetapi masih gagal untuk bersaing dengan negara-negara yang baru muncul.

''Negara-negara kaya ini selalu mendesak supaya negara-negara lain melakukan perubahan dan sasaran mereka adalah negara-negara kecil dan miskin.

''Tetapi, apabila melihat keadaan ekonomi negara-negara itu sekarang, nampaknya mereka juga tidak tahu untuk menguruskan kewangan mereka.

''Kegagalan mereka (kendalikan kewangan) menyebabkan negara-negara kecil turut merasai krisis ekonomi yang berpunca daripada mereka,'' tambahnya.

Sambil memberi contoh, Tun Mahathir berkata, selain AS, Greece masih lagi dibelenggu dengan krisis hutangnya.

''Satu-satunya negara yang tidak menerima kesan daripada apa yang berlaku di negara-negara kaya ialah China.

''Sebaliknya, dengan kekayaan yang dimiliki China sekarang, negara itu mampu membeli bon-bon di AS,'' tambah beliau.
- UtusanOnline

SATU MELAYU:
Kalau negera Anerika Syarikat berada dalam keadaan bankrap, bagaimana pula dengan negara-negara kecil lain yang selama ini bergantung nyawa kepada ekonomi dan bantuan politik Amerika seperti Singapura?

Terfikirkah kita semua bahawa jika AS senak perut, Singapura terus ceret-beret?

Bila Singapura tersepit dan kerana fizikal negara itu yang kecil serta sumber ekonominya daripada bahan asli langsung tak ada, apakah tidak mungkin negara jiran kita itu sedang berusaha untuk bercantum semula dengan Malaysia melalui kepimpinan baru yang mereka rancangkan?

Ehhh! Merepek meraban pulak jadinya....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog