Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 2 April 2011

Britain pujuk 10 lagi sekutu Gaddafi, Utusan PBB, ahli majlis pemberontak bincang di BenghaziKOMBINASI gambar menunjukkan antara orang kanan Libya yang mungkin belot (dari kiri) ketua perisikan luar, Abuzeid Durda; Speaker Kongres, Mohamed Abdul Qasim al-Zwai dan Pengerusi Pertubuhan Minyak Kebangsaan, Shokri Ghanem.
KERAJAAN Britain mengadakan perbincangan sulit dengan kira-kira 10 orang kanan Muammar Gaddafi mengenai kemungkinan mereka berpaling tadah, selepas Menteri Luar, Mussa Kussa berbuat demikian.

Mussa dilaporkan ‘berbincang secara sukarela’ dengan pegawai Britain dan menyatakan pemimpin Libya itu sedang berusaha mengurangkan kesan tindakannya dengan menyifatkan beliau letih dan ada masalah mental.

Bagaimanapun, Gaddafi sukar menghalang lebih ramai pegawai kanan belot dan pegawai Britain kini mengadakan perbincangan dengan kira-kira 10 anggota kanan kerajaan Libya yang mahu berpaling tadah, lapor akhbar The Independent.

Sementara itu, spekulasi makin merebak di Tripoli bahawa ramai lagi pegawai kanan mahu berpaling tadah dan ia disahkan bekas Menteri Luar dan duta Libya ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ali Abdessalam Treki.

Walaupun pegawai kerajaan menafikannya, laporan stesen televisyen al-Jazeera menyatakan ketua perkhidmatan perisikan luar Mohamed Abdul Qasim al-Zwai dan Timbalan Menteri Luar Abdulati Al Obeidi yang mengiringi yang mengiringi Mussa sehingga ke Tunis berkemungkinan besar akan mengambil tindakan sama.

Pada masa sama, pertempuran sengit dilaporkan terus berlaku di Brega antara tentera kerajaan dan pemberontak yang mahu menguasai semula bandar minyak strategik itu.

Pemberontak menghalang orang awam dan wartawan meninggalkan bandar Ajdabiya untuk menuju ke Brega kira-kira 80 kilometer ke bahagian barat.

Beberapa hari sebelum ini, pasukan pemberontak dihujani bedilan meriam pasukan tentera Gaddafi apabila mereka melancarkan serangan balas di Brega untuk meneruskan kemaraan ke Tripoli.

Tanpa sokongan serangan udara tentera pakatan, tentera pemberontak dengan kelengkapan senjata yang lemah terpaksa berundur kira-kira 200 kilometer dari sebuah lagi bandar minyak Ras Lanuf di timur Brega.
– AFP/Reuters/BH

SATU MELAYU:
Pemberontak yang tidak sedar mereka diperalatkan Zionis
Sejarah politik dunia membuktikan bahawa sebahagian besar punca kejatuhan sesebuah negara atau pemimpin adalah kerana ada antara orang kuat atau rakyat yang belot menyebelahi musuh.

Itulah yang sedang diusahakan oleh zionis dalam usahanya memecahbelahkan perpaduan rakyat dalam negara-negara pengeluar minyak di Asia Barat, dulu kini dan selamanya.

Tanpa adanya pembelot dan serangan dari dalam, agak susah untuk zionis menguasai dan memecahbelahkan mana-mana kepimpinan negara berdaulat di dunia ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog