Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 2 April 2011

RASUAH: Lebih 50 pegawai kastam ditahan, lebih RM500 ribu wang tunai ditemui....


SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan 50 lagi pegawai Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) di seluruh negara hasil operasi susulan suruhanjaya itu yang memasuki hari keempat, bermula Isnin lalu.

Penahanan semua pegawai pelbagai pangkat dan jawatan itu diperoleh dalam serbuan SPRM di pelabuhan utama negara di Selangor, Pahang, Johor dan Pulau Pinang.

Dalam operasi itu, SPRM turut menemui wang tunai lebih RM500,000 di salah sebuah rumah pegawai kastam berkenaan.

Menurut sumber, modus operandi mereka terlibat adalah memudahkan barang-barang diimport masuk ke dalam negara tanpa pemeriksaan dan mengikut prosedur yang ditetapkan.

“Lokasi operasi pula tertumpu di pelabuhan-pelabuhan utama negara dan tangkapan tertinggi adalah di Pelabuhan Klang.

“Jadi apa sahaja jenis barang ‘dihalalkan’ masuk ke sempadan dengan bayaran suapan tertentu yang dikenakan,” kata sumber tersebut di sini hari ini.

Sebelum ini, SPRM dengan kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) serta dibantu lima agensi lain membuat serbuan ke atas 84 ejen penghantaran, sebuah syarikat induk dan 24 anak syarikat berkaitan serta 25 premis JKDM di seluruh negara dalam operasi besar-besaran tersebut.

Dalam satu serbuan di Pahang, dua pegawai JKDM yang juga pasangan suami-isteri ditahan selain ratusan ribu ringgit ditemui berselerakan di rumah mereka.

Sementara itu, Ketua Pengarah JKDM, Datuk Seri Mohamed Khalid Yusuf meminta semua pegawai di jabatannya terus fokus terhadap tugas dan tanggungjawab masing-masing seperti yang diamanahkan.

“Pegawai-pegawai agensi itu perlu mengekalkan khidmat terbaik kepada pelanggan jabatan iaitu masyarakat,” katanya mengulas penahanan ke atas pegawai JKDM yang dilakukan SPRM, sejak Isnin lalu.

Menurutnya, penahanan tersebut dibuat mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001.

“Hasil operasi itu, beberapa pegawai JKDM telah disiasat lanjut. JKDM percaya di atas kewibawaan SPRM dalam menjalankan siasatan tersebut,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan Ibu Pejabat JKDM Putrajaya, Jumaat.
- Utusan

SATU MELAYU:
Rasuah adalah salah satu daripada tumpuan dalam NKRA yang diperkenalkan pentadbiran DS Najib Tun Razak. Dan semua rakyat sedar bahawa rasuah adalah barah dalam pentadbiran negara yang boleh meruntuh dan menggagalkan segala usaha membangunkan negara ke arah sebuah negara maju.

Setelah jabatan kastam, jabatan mana pula yang akan jadi sasaran SPRM?

Diperingkat pentadbiran kerajaan negeri, jabatan yang ada kaitan dengan urusan tanah juga tidak kurang hebantnya dengan kisah-kisah rasuah yang ketara diketahui umum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog