Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 30 April 2011

Hargai kecekapan SPRM – DS Najib

KECEKAPAN Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan pesalah rasuah yang mencatat tangkapan tertinggi dalam sejarah pencegahan jenayah itu harus dihargai oleh rakyat negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ia mencerminkan usaha berterusan kerajaan untuk mengurangkan jenayah rasuah termasuk mengatasi masalah pengaliran wang keluar secara ‘gelap’.

“SPRM telah diberi begitu banyak kuasa oleh kerajaan dan mereka telah mengambil langkah-langkah seperti yang dibentangkan dalam laporan di Parlimen (Khamis).

“Kita dah kata untuk kurangkan rasuah ialah salah satu dari Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang ditetapkan. Antaranya seperti yang sedang kita lakukan di bawah deklarasi import eksport.

“Ini semua langkah-langkah positif yang terus diambil kerajaan termasuk beberapa kes berprofil tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Pembangunan Perusahaan Kecil dan Sederhana Kebangsaan (MPPK) ke-11 di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya pada Jumaat.

Seramai 944 pesalah rasuah ditahan oleh SPRM tahun lepas iaitu jumlah tangkapan tertinggi dalam sejarah pencegahan rasuah di negara ini.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Abu Kassim Mohamed berkata, ia merupakan peningkatan sebanyak 444 tangkapan atau 88.8 peratus berbanding 500 tangkapan pada 2009.

Malah, lebih ramai pemberi rasuah berjaya ditahan berbanding penerima sepanjang tahun lalu.
- Utusan

SATU MELAYU:
Mereka yang mengkritik tindakan atau cara SPRM jalankan tugas adalah puak yang takut dengan agensi berkenaan kerana banyak buat salah.

Mereka tidak sedar dan tidak tahu bahawa rakyat menilai mereka berdasarkan ‘berani kerana benar, takut kerana salah’.

Lebih teruk lagi, pihak pembangkang sering mengalih isu siasatan SPRM terhadap mereka menjadi isu politik atau isu perkauman. Sedangkan mereka lupa fakta bahawa SPRM bertindak tanpa mengira status seseorang atau dari parti mana mereka berada.

Kes kematian Teoh beng Hock sudah cukup mendedahkan kepada rakyat hakikat itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog