Cina India Kaum Pendatang

Jumaat, 29 April 2011

PECAH TEMBELANG: Anwar akui dirinya ‘berdosa besar dan berzina’?

"IKUT hukum siapa nak sumpah. Saudari orang Islam? Hukum mana yang suruh angkat sumpah. Tak boleh jawab, ok tak payah.”

Anwar selanjutnya menegaskan bahawa dalam hal seperti itu (bersumpah laknat), orang yang mahu mengangkat sumpah harus bebas daripada dosa besar iaitu tidak pernah minum arak dan tidak pernah berzina.

Demikian kata-kata Anwar Ibrahim yang boleh dianggap sebagai telah mengakui bahawa dia seorang yang berdosa besar dan berzina, ketika menjawab soalan seorang wartawan dalam keadaan gelabah dengan nada marah.

Maksudnya, kerana itulah dia tidak mahu melakukan ‘sumpah laknat’, walaupun telah disarankan oleh banyak pihak, terutama oleh bekas rakan dan sahabat handai yang telah meninggalkannya, bagi menyelesaikan masalah yang jadi polemik kerana penafiannya yang tidak berasas memecahbelahkan rakyat kerana persepsi yang berbeza.

Tidakkah luahan kata-kata dari mulutnya itu bagaikan mengakui dirinya bergelumang dengan ‘dosa besar’ dan ‘berzina’?

Itulah akibatnya apabila seseorang yang dalam keadaan marah yang amat sangat, kata-katanya diluahkan tanpa sedar dan diluar kotak fikiran. Akhirnya, kata-kata itu memakan diri dan tanpa disedari telah menzahirkan apa yang cuba disembunyikan selama ini.

 Walaupun mungkin yang Anwar maksudkan itu dituju kepada peribadi Daruk Eskay yang akan ‘bersumpah laknat’ selepas solat Jumaat, di Masjid Amru al-Asy di Bandar Baru Sentul hari ini.


Bagaimanapun, apabila Anwar sendiri terlalu liat untuk melakukan ‘sumpah laknat’ dalam banyak kes salahlaku yang membabitkan dirinya selama ini, maka tanpa disedarinya alasan untuk dirinya tidak bersumpah adalah kerana beliau berdosa besar dan berzina.

Secara tidak langsung, fahaman ajaran Islam yang jadi amalan Anwar Ibrahim selama ini adalah; jika seseorang itu telah melakukan dosa besar dan berzina, maka tertutuplah peluang untuknya bertaubat atau membersihkan diri dari dosa tersebut.

Pintu taubat telah tertutup untuk Anwar Ibrahim?

Justeru, oleh kerana perbuatan berdosa itu menyeronokkannya, maka terus meneruslah perbuatan itu dilakukannya tanpa mengira waktu dan ketika. Hentam saja semahu-mahunya.... Pendek kata, Anwar berprinsipkan bidalan ‘alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan’ dalam perbuatan maksiat.

Tak tahulah di mana dan dari siapa Anwar ibrahim mendapat ajaran sedemikian.

Setahu kita semua, selain dosa murtad, tidak ada dosa yang tidak diampunkan oleh Allah SWT sekiranya seseorang hamba itu bertaubat nasuha.

Nampaknya kisah songsang Anwar Ibrahim ini semakin hari semakin parah. Lepas satu, satu, sikap dan kelakuan buruknya terdedah melalui pelbagai saluran yang tidak disangka-sangka.

Sekali lagi kita semua tertanya-tanya, apakah semua ini terzahir kerana doa kebenaran yang dipinta oleh umat Islam puak pembangkang melalui solat-solat hajat sebelum ini telah dimakbulkan oleh Yang Maha Berkuasa?

Fikir-fikirkanlah.........
- SM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog