Cina India Kaum Pendatang

Ahad, 24 April 2011

Tiada Percanggahan Mengenai Tarian Senaman Poco-poco - Mufti Kelantan

Mengikut sejarah asal usul tarian poco-poco sendiri, memang berasal dari indonesia... dah menjadi satu trademark bagi Indonesia bila orang tanya poco-poco berasal dari mana... tarian poco-poco berasal dari Daerah Madura, Indonesia. Di Madura hampir semua suku kaumnya adalah beragama Kristian. Dan tarian poco-poco ini sering ditarikah oleh orang-orang Madura apabila menyambut keraian dan pesta di kampung mereka.... 
Tarian poco-poco di Malaysia biasanya ditarikan dalam majlis perkumpulan tertentu untuk hiburan sendiri atau pun riadhah....
TIADA percanggahan fatwa antara Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan yang membolehkan tarian poco-poco dengan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang mengharamkan tarian itu, kata Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad.

Beliau berkata, umat Islam harus melihat kedua-dua keputusan itu dari skop yang lebih luas dan menyeluruh sebelum memberi pandangan masing-masing.

Mufti Kelantan
"Saya tidak nampak ia wujud percanggahan pendapat berhubung isu itu jika penilaian dibuat secara menyeluruh dan mendalam dari sudut kepentingan kepada pengamal-pengamal senaman itu," katanya kepada Bernama di Kota Baharu, pada Ahad.

Beliau diminta mengulas keputusan Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan berhubung isu itu yang memutuskan masyarakat Islam di Malaysia boleh terus mengamalkan tarian poco-poco selagi tidak bertentangan dengan ajaran Islam dan garis panduan Amalan Kebatinan Dalam Persembahan Kesenian Tradisional Masyarakat Melayu 2007.

Mohamad Shukri berkata, isu itu tidak mengelirukan umat Islam jika mereka benar-benar memahami tentang konsep dan tujuan pengamalannya.

"Mana-mana amalan boleh dilakukan umat Islam asalkan ia tidak bertentangan dengan agama Islam dan menyerupai agama lain, dan jika ia hanya melibatkan anggota fizikal untuk kesihatan," katanya.

Beliau berkata penglibatan seseorang dalam apa juga dan menyerupai agama lain dan bertantangan dengan ajaran Islam, adalah haram.

"Tetapi dalam konteks tarian senaman poco-poco ini pada pandangan saya ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam," katanya.

Mufti Perak
Sebelum ini, timbul keraguan apabila tarian poco-poco yang banyak diamalkan masyarakat di negara ini diharamkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak.

Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Prof Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin, berkata umat Islam boleh mengamalkan tarian atau senaman itu selagi mematuhi panduan termasuk etika berpakaian, tiada pergaulan bebas, mistik, ritual, kebatinan, tahyul dan khurafat yang boleh jejaskan akidah.

Bagaimanapun, jawatankuasa itu menghormati keputusan Perak mengharamkan poco-poco di negeri itu Januari lalu.
- Bernama

SATU MELAYU:
Alhamdulillah dan terima kasih diucapkan kepada Mufti Kelantan yang menjelaskan kedudukan sebenar isu tarian poco-poco yang jika tidak diambil kira dari sudut ‘kebatinannya’ boleh menimbulkan kekeliruan di kalangan umat Islam dalam menentukan halal dan harmnya tarian berkenaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog