Cina India Kaum Pendatang

Sabtu, 21 Mei 2011

NATO bedil kapal perang Libya. Ajak Libya berperang?

KAPAL-kapal perang Libya musnah terbakar di pelabuhan Tripoli selepas dibedil oleh pesawat pejuang NATO pada awal pagi semalam. – AFP
PESAWAT Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) membedil lapan kapal perang pemimpin Libya, Muammar Gaddafi malam tadi di pelabuhan Tripoli, Al Khums dan Sirte, lapor pasukan tentera bersekutu itu dalam satu kenyataan.

“NATO dan aset udara tentera bersekutu malam tadi melancarkan serangan udara ke atas tentera Gaddafi di pelabuhan Tripoli, Al Khums dan Sirte.

“Kami berjaya membedil lapan kapal perang pemimpin Libya itu,” menurut kenyataan tersebut.

Timbalan Komander Operasi Perlindungan Bersatu, Laksamana Muda Russell Harding berkata, NATO hanya melancarkan serangan udara ke atas tentera Libya.

“Mengambil kira penggunaan aset tentera laut oleh Libya, NATO tidak mempunyai pilihan kecuali mengambil langkah tegas untuk melindungi penduduk awam dan tentera laut NATO di laut,” katanya.

Beberapa letupan turut kedengaran di ibu negara Libya, Tripoli awal hari ini beberapa jam selepas serangan udara NATO dilancarkan di pelabuhan yang menyaksikan sebuah kapal terbakar.

Bagaimanapun, wartawan AFP tidak dapat memastikan sama ada yang terbakar itu adalah kapal tentera atau kapal biasa.

NATO dalam kenyataan itu menjelaskan, pihaknya telah menyaksikan penggunaan meluas periuk api serta kekerasan oleh tentera yang setia kepada Gaddafi.

“Ia secara tidak langsung menjejaskan aliran masuk bantuan kemanusiaan yang sangat diperlukan dan meletakkan NATO dalam risiko. Taktik yang digunakan tentera Gaddafi ini juga menunjukkan niat sebenar mereka untuk menyerang tentera NATO,” jelas kenyataan tersebut.
– AFP/Utusan

SATU MELAYU:
Sampai bila Gaddafi boleh bertahan
Tidak syak lagi serangan itu dilakukan sebagai provokai untuk mengajak tentera Libya berperang secara terbuka dengan pihak tentera bersekutu NATO.

Pihak bersekutu NATO memang mahu memusnahkan negara Libya sebagaimana serangan Amerika terhadap Iraq dahulu. Walaupun alasannya mahu menagkap atau membunuh Saddam, tapi serangan yang dilancarkan mahu menghancurkan negara tersebut.

Strategi sama cuba dilaksanakan di Libya. Kerana marahkan Gaddafi kononnya, negara itu mahu diserang habis-habisan dan struktur ekonominya dilumpuhkan.

Oleh kerana pihak tentera Libya tidak melawan atau menyerang balas ke atas tentera bersekutu NATO, mereka tidak dapat melakukan serangan besar-besaran sebagaimana yang dirancangkan.

Pihak tentera Amerika tidak dapat beraksi memusnahkan Libya apabila perang terbuka antara Libya dan tentera bersekutu NATO tidak berlaku. Amerika tidak dapat datang untuk membantu.

Amerika tidak berani lagi menyerang secara terbuka ke atas Libya sebagaimana yang dilakukan ke atas Iraq kerana tidak mahu mendengar kecaman dunia ke atas kepimpinan negara itu.

Oleh kerana negara-negara Islam yang kaya dengan hasil minyak tidak mampu bersatu, sebuah pasukan tentera bersekutu seperti NATO tidak mampu diwujudkan.

Kerana negara Islam asyik bercakaran sesama sendiri dan tidak ada keupayaan memajukan teknologi membuat senjata sendiri, semuanya jadi lemah kerana bergantung nyawa kepada kuasa Barat yang didalangi Zionis/Yahudi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog