Cina India Kaum Pendatang

Selasa, 5 April 2011

DEWAN RAKYAT: Rakaman Video Seks Tidak Akan Ditayang Di Parlimen - Pandikar


RAKAMAN video seks yang dikatakan melibatkan seorang pemimpin pembangkang tidak akan ditayang di Parlimen, kata Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Katanya beliau tidak akan membenarkan Dewan Rakyat digunakan oleh mana-mana individu untuk kepentingan peribadi atau agenda politik.

"Pendapat saya mengenai hal ini adalah begini, iaitu sewaktu mesyuarat ahli-ahli Yang Berhormat adalah dilarang untuk menggunakan perkara-perkara yang dilarang oleh Peraturan Mesyuarat seperti 'unparlimentary words' atau tuduhan-tuduhan yang tidak berasas.

"(Jika) yang itu pun tidak dibenarkan mesyuarat, macamana saya boleh membenarkan dalam Parlimen untuk tayangan satu perkara yang pertama melanggar Peraturan Mesyuarat (dan) sengaja di bawa ke Dewan Rakyat, kedua dalam Islam itu adalah perkara yang haram.

"Jadi saya ingatkan Yang Berhormat kalau berpolitik, berpolitiklah di luar sana sewenang-wenangnya. Dalam Dewan ini kita dipandu oleh etika-etika tertentu, jangan oleh kerana kepentingan politik individu menjustifikasikan tindakan dahulu, lepas itu menggunakan wakil rakyat sebagai pelindung," katanya selepas sesi soal jawab berakhir pada persidangan Dewan Rakyat pada Selasa.


Terdahulu Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas) bangkit untuk bertanyakan pendirian Pandikar mengenai cadangan Pengerusi DAP Karpal Singh semalam agar video seks itu ditayangkan di Parlimen memandangkan anggota Parlimen mempunyai imuniti yang melindungi mereka daripada sebarang liabiliti jenayah.
- Bernama

SATU MELAYU:
SM menyokong penuh tindakan Speaker Dewan Rakyat yang tidak membenarkan tayangan video yang heboh diperkatakan masa kini. Tindakannya betul dan bertanggungjawab. Bukan itu urusan dewan yang mulia diwujudkan.

Namanya pun Dewan Rakyat. Segala perkara yang dibincangkan adalah mengenai kepentingan rakyat dan negara. Bukan kepentingan politik gara-gara video yang tidak bermoral itu.

Jangan cemarkan nama baik Dewan Rakyat dengan isu yang tidak memberi faedah kepada rakyat. Dewan yang muia itu bukan tempatnya. Berperang dan bersilatlah di luar dewan.

Bagaimanapun, janganlah para ahli parlimen terjebak dengan isu tidak bermoral seorang insan munafik yang sedang menuju jalan jahanam, sehingga dilihat rakyat dan negara luar seolah-olah wakil rakyat negara ini tidak ada kerja lain selain membincangkan soal salahlaku moral seorang yang bercita-cita jadi Perdana Menteri itu.

Yang penting dan harus dilakukan oleh para wakil rakyat ialah membetulkan persepsi rakyat di kawasan masing-masing mengenai isu video seks berkenaan, sekiranya itulah yang sangat diperlukan oleh rakyat di kawasan masing-masing.

Rakyat negara ini sedang berkecamuk fikirannya kerana isu ini jadi topik utama perbincangan dengan pelbagai pendapat dan pandangan yang pro dan kontra.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog