Cina India Kaum Pendatang

Selasa, 5 April 2011

PAS Mohon Maaf Atas Kematian Murid Berusia 7 Tahun


PAS Perlis memohon maaf kepada rakyat Malaysia berhubung kematian seorang pelajar berusia tujuh tahun dua hari lepas yang dikaitkan dengan tindakan hukuman seorang ustaz yang berlaku di Sekolah Rendah Islam Al Furqan kelolaan parti itu di Jejawi dekat Kangar.

Pesuruhjaya PAS Perlis, Hashim Jasin berkata, pihaknya juga memohon maaf kepada kaum guru berhubung peristiwa yang telah mencalar imej dan persepsi umum terhadap warga pendidik.

Saiful Syazani Saiful Sopfidee meninggal dunia di Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar pada Ahad selepas dipercayai dipukul seorang ustaz yang juga warden asrama sekolah itu pada Khamis ketika menyiasat kes kecurian.

"Kejadian ini sesuatu yang amat memeranjatkan setelah lebih 25 tahun mengelola institusi pendidikan milik parti," katanya selepas menghadiri persidangan Dewan Undangan Negeri Perlis di sini Selasa.

Hashim, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Sanglang menambah, PAS Perlis berharap proses siasatan dan perbicaraan dilaksana secara rapi dan mendalam bagi menegakkan keadilan kepada semua pihak terbabit.

Pengerusi Lembaga Tadbir sekolah itu, Rus'sele Eizan pula berkata, pihaknya telah mengambil langkah sewajarnya bagi memastikan semua institusi pendidikan milik parti itu beroperasi dalam suasana pembelajaran yang selamat dan lancar.

Dalam pada itu, Ketua Umno Bahagian Arau Datuk Seri Shahidan Kassim berharap sekolah agama rakyat seperti itu melantik hanya guru-guru bertauliah bagi mengelak kejadian seumpama itu daripada berulang.

"Setiap guru yang dilantik perlu melalui proses latihan perguruan meskipun mereka memiliki kelayakan akademik yang tinggi," katanya.
- mStarOnline

SATU MELAYU:
Dari Allah kita datang, kepadaNya kita kembali. Begitu takdir yang tersurat. Ada hikmah disebalik sesuatu peristiwa. Tetapi, berapa berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

2 ulasan:

Pemuda berkata...

mohon ditubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat kes ini.....keh...keh...keh.

antijumud berkata...

hmm nasib baikla kena atas kepala puak pas kalau benda ni melibatkan umno mesti di desak tubuh suruhanjaya bebas...haprak punya pembangkang


antijumud

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog