Cina India Kaum Pendatang

Jumaat, 6 Mei 2011

Hanya Tanding Di Kawasan Kaum Cina: DAP lebih rasis daripada MCA...

DAP perlu bercermin diri terlebih dahulu sebelum menuduh MCA tidak menghormati amalan demokrasi negara serta kebebasan masyarakat Cina membuat pilihan pada pilihan raya.

Ini kerana, kata Naib Presiden MCA, Datuk Chor Chee Heung, DAP sendiri sejak sekian lama mengamalkan semangat politik perkauman meskipun sering mendakwa sebagai parti untuk semua kaum.

"Hakikatnya keahlian di dalam DAP itu majoritinya adalah masyarakat Cina dan parti itu pada kebanyakan pilihan raya juga bertanding di kawasan yang majoritinya ialah pengundi Cina.

"Malah, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Penasihat parti itu, Lim Kit Siang juga tidak pernah bertanding di kerusi yang pelbagai kaum," katanya dalam satu kenyataan media di Kuala Lumpur, Khamis.
Datuk Chor Chee Heung

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada dakwaan Gua Eng bahawa MCA tidak menghormati amalan demokrasi negara serta kebebasan bersuara masyarakat Cina apabila tidak mahu menerima jawatan dalam kerajaan sekiranya ditolak kaum itu pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Menjelaskan mengenai perkara itu, Chee Heung berkata, MCA tidak akan mempunyai legitimasi kuasa untuk mewakili kaum itu dalam kerajaan sekiranya tidak mendapat sokongan pada PRU akan datang.

Ia juga kata beliau, sesuai dengan amalan politik, secara jujur parti itu yang tidak pernah membelakangkan keperluan masyarakat Cina di negara ini tetapi dalam masa sama tidak menafikan hak kaum lain.

"Malangnya, DAP menjadikan pendirian MCA ini sebagai satu sentimen perkauman yang jelas menunjukkan amalan dan budaya politik mereka yang sebenar," katanya.

Chee Heung menambah, membangkitkan kebencian terhadap Barisan Nasional (BN) dengan membakar emosi masyarakat Cina adalah amalan berbahaya dan boleh melebarkan jurang perkauman.
- Utusan

SATU MELAYU:
Tindakan MCA mengumumkan keputusan untuk tidak menyertai kabinet sekiranya parti itu tidak mendapat sokongan kaum Cina pada PRU akan datang, sedikit sebanyak menggoncang sokongan kaum itu terhadap DAP.

Masyarakat Cina yang sedar keberadaan mereka di negara ini dalam keadaan senang lenag dan kaya raya kerana kemurahan hati orang Melayu menerima mereka sebagai warganegara berada dalam keadaan serba salah.

Jika kaum Cina memisahkan diri daripada kepimpinan kerajaan, besar kemungkinan krisis kaum akan tercetus dan huru-hara tidak dapat dielakkan. Negara akan tidak seaman dahulu.

Rumah besar mungkin tidak lagi menyelesakan. Kereta besar dan mahal mungkin tidak lagi meluncur laju di jalan raya dan lebuh raya. Perniagaan kecil dan besar akan terbantut. Pendek kata kemewahan dan kesenagan hidup yang dinikmati selama ini akan tinggal kenangan.

Atas kesedaran inilah kaum Cina dikhuatiri DAP akan meninggalkan parti keturunan PAP dari Singapura itu.

1 ulasan:

johaneusoff berkata...

Sila berhenti menggunakan gambar dalam entri ini, sebab kesalahan tatabahasa Inggeris tu memang sangat menyakitkan mata. Ia akan lebih memalukan orang Melayu sebab tak reti mengeja dalam Bahasa Inggeris."Pirates", bukan "Pirate's". Ini kesalahan yang terlalu kerap orang Melayu lakukan.

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog