Cina India Kaum Pendatang

Isnin, 2 Mei 2011

Kematian Osama Tidak Lumpuhkan Al-Qaeda

KEMATIAN Osama bin Laden yang dianggap sebagai perancang utama serangan terhadap Pusat Dagangan Dunia Amerika Syarikat (AS) pada 11 September 2001 tidak dapat menjamin kelumpuhan kumpulan Al-Qaeda.

Osama yang merupakan pemimpin utama Al-Qaeda dikatakan maut dalam satu serangan yang diketuai oleh tentera AS di sebuah rumah agam yang terletak di pekan Abbottabad, berhampiran Islamabad, Pakistan.

Kematian tersebut disahkan oleh Presiden Barrack Obama dalam satu sidang akhbar di Rumah Putih pada lewat malam Ahad.

Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Ahmad Atory Hussain berkata, kematian Osama tidak bermakna sokongan terhadap Al-Qaeda turut mati.

“Osama hanya pemimpin kepada sebuah organisasi dan sudah pasti kehilangan tersebut akan digantikan dengan individu yang lain.

“Bagaimanapun, kekuatan Al-Qaeda juga sudah agak berkurangan kerana sokongannya telah terjejas,” katanya kepada mStar Online di sini, Isnin.

Ahmad Atory menambah, secara tidak langsung berita kematian itu akan mengukuhkan imej Obama sekaligus akan membantu beliau dalam pemilihan penggal kedua yang dijangkakan pada tahun depan.

Beliau berkata, kematian Osama yang juga merupakan individu paling dikhendaki itu juga boleh membangkitkan sentimen anti-Amerika.

Sementara itu, seorang lagi penganalisis politik, Dr Chandra Muzaffar berkata, kematian Osama tidak memberikan impak yang besar kepada dunia ekoran imejnya yang semakin merosot kebelakangan ini.

Menurut beliau, untuk jangka masa panjang, keganasan akan terus berlaku kerana ia bukan hanya disebabkan oleh rangkaian Al-Qaeda.

“Al-Qaeda bukan satu rangkaian yang berpusat kepada seorang individu. Kematian Osama akan memberi kesan tetapi kumpulan itu akan terus bergerak dan begitu juga dengan rangkaian pengganas yang lain,” katanya.

Chandra yang merupakan Profesor Pengajian Global Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, berita kematian Osama yang disambut gembira oleh masyarakat AS diterima dengan perasaan bercampur-campur oleh masyarakat Islam.

Menurut beliau, masyarakat bersimpati terhadap Osama kerana dilihat sebagai seorang pejuang Islam yang menentang Barat, tetapi sokongan merosot kerana tiada kejayaan yang dicapai.

“Sesuatu pergerakkan akan diyakini jika ia membawa kejayaan, tetapi di sini ia bukan sahaja tidak berjaya, tetapi pada satu peringkat menyusahkan orang seperti kawalan keselamatan yang lebih ketat di lapangan terbang dan sikap membenci penduduk Islam oleh pihak-pihak tertentu,” katanya.

Pada masa yang sala, beliau tidak menolak kemungkinan akan berlaku gerakkan anti-Amerika oleh pengikut Osama yang marah dengan serangan itu.

Sementara itu, seorang lagi penganalisis politik, Profesor Dr Mohd Agus Yusof berkata, kematian Osama tidak membawa impak kepada keamanan dunia selagi AS tidak mengubah dasar luarnya terhadap peristiwa yang membangkitkan kemarahan orang Islam seperti yang berlaku di Palestin.
- mStarOnline

SATU MELAYU:
Huru hara dan kekacauan serta serangan-serangan terhadap kepentingan Amerika Syarikat selama ini bukan hanya dilakukan oleh Al-Qaeda atau Osama bin Laden. Ada banyak pihak yang bencikan tindakan negara ‘Polis Dunia’ itu yang jelas di lihat berpihak demi kepentingan Zionis Yahudi menguasai dunia.

Cuma selama ini apa jua keganasan yang berlaku, kumpulan Al-Qaeda dan Osama dibabitkan sedangkan ada kemungkinan yang melakukannya pihak lain.

Tidak keterlaluan kalau dikatan Osama bin Laden hanyalah individu yang direkacipta pihak AS sebagai punca segala perlakuan keganasan dan di masa sama melabelkan orang Islam sebagai ekstrimis.

1 ulasan:

Antibarua berkata...

bukan osama punya kerja ler.. itu semua kalau tanya kat pencacai DAPIG.. sure jawapan standard... UMNO PUNYA KERJA.. UMNO kan lebih pandai dari FBI...

Catat Ulasan

>

Post Ter'latest' dari Senarai Blog